Видинският театър, с подкрепата на Общината, ще представи премиерна за България постановка

1855
Видинският театър, с подкрепата на Общината, ще представи премиерна за България постановка
Снимка: община Видин

Усилията на общинското ръководство и администрацията, на културните институти, на цялото обществото трябва да са насочени към една цел – превръщането на Видин във водещ културен център, какъвто е бил през вековете. Това заяви видинският кмет д-р Цветан Ценков. Днес той и заместник-кметът Борислава Борисова обсъдиха с директора на Общинския драматичен театър Дейвид Славчев, директора на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев и композитора Вида Пиронкова постановката „Ирония на съдбата“, която през месец март ще бъде поставена на видинска сцена и ще е премиерна за България.

По време на разговора кметът подчерта, че развитието на културата е един от приоритетите на общинското ръководство. Той припомни, че във Видин е построена първата след Освобождението театрална сграда и това става с дарения на видинските граждани. Д-р Ценков коментира, че днес също е необходимо такова обединение на всички, които милеят за културата. И в тази връзка припомни, че Общината, именно водена от убеждението, че развитието на културната сфера минава през общи усилия, в началото на годината създаде Общински културен институт „Дунав“.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова от своя страна поздрави директорите на Общинския театър и на Симфониета – Видин, както и композитора Вида Пиронкова за интересната постановка, която ще представят: „Вие ще дадете възможност на видинската публика да се радва на една нова пиеса, непоставяна до днес в България, преведена за пръв път от руски на български специално за видинския театър. Това ще донесе успех на нашия театър не само в България, а, сигурна съм, и в чужбина“.

Директорът на театъра Дейвид Славчев изказа признателност към Общината и лично към кмета д-р Ценков за подкрепата при реализацията на този проект. И отбеляза, че той е третият съвместен на Общинския драматичен театър и Симфониета – Видин. „Предстои изключителна театрална пиеса. Изключителна е заради това, че за пръв път се поставя в България. Всеки знае филма „Ирония на съдбата“, една наистина изключително сладка история. Предполагам, че повечето хора, които помнят филма, го свързват и с великолепните песни, които още се пеят. Когато започнахме да правим този проект, се чудих много кой е правилният човек. Спрях се на г-жа Вида Пиронкова, която за мое щастие прие поканата“, разказа Славчев.

Покачване на нивото на р. Дунав, няма опасност от заливане

Нивото на река Дунав се повишава в българския участък, но опасност за заливане няма. Причината за високите водни нива от последните дни...

Самата Вида Пиронкова сподели, че седемте песни, които е написала са се получили много добре и изрази очакване, че част от тях ще надминат дори славата на най-успешната й песен до момента – „Гълъбо“. „Надявам се да стане един прекрасен спектакъл, с много хубава музика и текстове, театърът да пожъне успех и да привлече повече хора, за да ги нахрани с тази духовна „храна“, която сме създали“, каза Пиронкова.

Тя сподели чудесните си впечатления от Видин, където идва за пръв път – определи града като „малко бижу“ и разказа, че са я впечатлили чистотата, поддържаните зелени площи, красивият Крайдунавски парк, архитектурата. „Възхитена съм от град Видин. Той прилича на една малка Виена. Дунава, сградите – типичен виенски дух има градът. Комплименти на всички – и най-вече на Общината, че поддържате това високо ниво. Виждам неща, които ме изумиха. А дойдох със страх, заради слуховете какво е положението тук. И изведнъж попадам в една истинска Европа. Така че от Видин трябва да взимат пример всички градове“, заяви Вида Пиронкова.

Оркестрацията и записите на музиката, необходими за спектакъла, са ангажимент на Симфониета – Видин. Директорът на културния институт Мирослав Кръстев изрази увереност в успеха на постановката, както и че тя ще има дълъг „живот“ на сцена. „Убеден съм, че това ще бъде успешен проект, тъй като тук се сливат две изкуства, всяко от които е носител на различна енергия и въздействие върху зрителите“, подчерта Кръстев.

В края на разговора видинският кмет отбеляза, че Общината ще разчита на съдействието на видинските културни институти за провеждането на множеството фестивали, които се планират. „Усилията ни, съвместно с Драматичния театър, със Симфониетата, с Кукления театър, с Градския духов оркестър, с Ансамбъл „Дунав“, трябва да са насочени към това да завоюваме престижно място на Видин като фестивален център. През културата ние можем да поставим акцента върху историята и върху бъдещите туристически продукти, които ще се създадат. Трябва да се стремим към една цел – да се превърне Северозападният регион, с център Видин, във водеща балканска туристическа дестинация“, категоричен бе д-р Цветан Ценков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com