X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

За първи път община Видин заделя пари от бюджета за ремонт на всички детски градини

2242
За първи път община Видин заделя пари от бюджета за ремонт на всички детски градини
Снимка: община Видин

Бюджетът на Община Видин бе приет с мнозинство на редовно заседание на Общинския съвет днес. „Против“ гласуваха 5, а „въздържал се“ – 2 общински съветници. Общият размер на бюджета е 52 714 498 лв., което е с около 10 000 000 лв. повече от миналогодишния. Той е и най-големият, който досега Общината е имала. Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер – 18 763 618 лв.

Кметът д-р Цветан Ценков заяви по време на заседанието, че най-важното в бюджета са новостите, които се въвеждат. Той каза, че за първи път в България се дава глътка въздух на населените места. Те ще разполагат със самостоятелни средства, които възлизат общо на повече от 700 000 лв. За първи път в бюджета за 2021 година се предвиждат средства за ремонт на всички сгради на детски градини и техните филиали. Новото също е, че са планирани средства за извършване на археологически разкопки в кв. „Калето“. Във фокуса на вниманието са и всички общински предприятия. Чистотата, озеленяването, благоустрояването, социалната политика, развитието на културата, с акцент върху провеждането на редица фестивали, туризма и спорта остават приоритетни в работата на Общината. Пари ще има за основни ремонти на сгради на кметства, за асфалтиране на улици, за благоустрояване, за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо в десетки селища.

Кметът на Видин: Нарушения на мои предшественици може да стигнат до Европейската прокуратура

„В резултат на усилията на д-р Цветан Ценков и екипа му и проведените разговори с Главна дирекция ОПОС, размерът на дължимите лих...

Общата субсидия за делегирани от държавата дейности е 31 419 069 лв., което спрямо 2020 г. е с 4 277 824 лв. повече; 3 975 000 лв. – трансфер за местните дейности; 195 600 лв. – за зимно поддържане и снегопочистване; 1 428 100 е целевата субсидия за капиталови разходи, в това число основен ремонт на общинските пътища. Имуществените и други данъци запазват данъчните ставки за общинските данъчни приходи. От имуществени данъци се планира да постъпят над 4 602 000 лв. Повече постъпления се предвиждат от данъка върху превозните средства заради събирането на стари, непогасени задължения - 2 398 953 лв.; от данък при придобиване на имущество – 1 127 953 лв.; от туристическия данък – 14 593 лв., като се запазват приходите, получени през 2020 г. Ще продължи прилагането на мерките за увеличаване на събираемостта върху недвижимите имоти както от физическите, така и от юридическите лица.

Преди заседанието беше внесена докладна като допълнение към предложението за приемане на бюджета. Причината е, че по банковата сметка на Общината са постъпили средства в размер на 667 941 лв. по 2 трансфера от РИОСВ – Монтана. В резултат на това списъкът за капиталови разходи беше допълнен и първоначално предложеният размер на бюджета бе увеличен.

Д-р Ценков подчерта, че с приемането на бюджета се поставят и основни акценти, свързани с реформиране на Общината по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци чрез реорганизация. „Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви необходимите документи с цел да кандидатстваме, може би през Фонда на фондовете, фонда за градско развитие, ще видим как, за да направим задължително сепарираща инсталация и термично компостиране, с цел да се намалят обемът и количеството депонирани отпадъци“ – каза кметът. В момента таксата към РИОСВ – Монтана на тон отпадъци е 82 лв., а през 2022 ще бъде 95 лв., както и през всяка следваща година. Ако се вземат мерки, таксата може да бъде намалена с около 30 лв. на тон.

Община Видин и финансовият факултет на Стопанската академия стартират партньорство

Това бе договорено днес на работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет „Финанси“...

Със заложените средства в бюджета ще стартира асфалтиране на улици, ремонт на общински сгради, изграждане на детски и спортни площадки, благоустрояване на гробищни паркове и др. – общо над 100 обекта. Тази година започва и изграждането на нов туристически продукт, което ще допринесе за увеличаването на приходите.

Д-р Ценков определи като важен акцент поставянето на дневен ред на обществен дебат за данъчната политика. В основна задача се превръща вече привличането на инвестиции и разкриването на работни места.

По време на заседанието бе гласувано и включеното в дневния ред предложение за прекратяване на процедура по финансово оздравяване. Припомняме, че през 2016 г. Община Видин бе включена в списъка на общините, които не са финансово стабилни и за тях бе въведен оздравителен план. „Тази точка е най-важната, защото тя касае финансовата стабилност на Общината. Към 31.12. 2019 г. Община Видин не е погасила последната си вноска от 830 000 лв. от отпуснат временен безлихвен заем за целите на Плана за финансово оздравяване. В началото на 2020 г. същата е удържана от Министерството на финансите от трансфера за капиталовите разходи. И вече към 31.12.2020 г. Община Видин не попада в в обхвата на разпоредбите по чл.130, ал. 1 от Закона за публичните финанси“ – каза видинският кмет. Причината за прекратяване на процедурата е, че се спазват фискалните правила; наличните към края на годината задължения по разходи по бюджета не надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години и същите са в размер само на 8 %; наличните към края на годината поети ангажименти за разходи по бюджета не надвишават 50 на сто от средногодишния размер; просрочените задължения не надвишават 5 на сто. Според д-р Ценков това ясно показва как през последната година работи заместник-кметът по бюджета и финансите и целият ресор: „Аз като кмет твърдя, че моите колеги от бюджет и финанси и останалата администрация се потрудиха доста Община Видин да влезе в много сериозна финансова стабилност“.

Още от ВИДИН:

Община Видин ще разполага с повече средства за ремонти и спортни обекти

Кметът на Видин: Не сме пожалили никого, който е длъжник на общината

Безплатни очни прегледи на диабетици се извършват във Видин

Във Филиал Видин откриха новата академична година

Заместник-министър Иван Шишков инспектира строителството на пътя Видин - Ботевград

Стартира кампанията по засаждане на есенните цветя във Видин

Кметът на Видин: Слуховете за оставката ми са силно преувеличени

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Видин