Новият дух на града

93981
Новият дух на града
Снимка: Actualno.com

Колко пъти през последната седмица каза за София "тук нищо не се случва". Признай си, разкрихме те. Не си единствен. Ние обаче сме убедени, че можем да променим мнението ти. Изкушаващо лесно да се подхлъзнеш и да започне да мрънкаш. Но пък е скучно. Далеч по-интересно е да създаваш, да имаш идеи и да заложиш сърцето си, за да станат реалност. Така че, дай време на града и го опознай добре. Виж го през чужди очи, ако трябва. Пред теб се разкрива една различна София, в която можеш да срещнеш много вълнуващи хора с идеи. Точно това направихме ние и нашият експеримент ни заведе пред вратата на едно ново място.

Чувал ли си за солидарната икономика? И ние не бяхме, преди да се запознаем с хората от социален център "Аделанте". На испански името им означава "напред" и определено инициативите на тези млади хора звучат амбициозно. Те са организация, спонсорирана единствено от дарения на посетители и членове, а не от държавата или някой фонд. Както добре знаем, новото и непознатото трудно се намира – също като самия център. Сгушен в едно дворче в центъра на София на ул. "Ген. Йосиф Гурко", той е заел идеална позиция – в периферията на натоварените улици, сякаш за да види отстрани, но не и да участва активно в лудостта на всекидневието ни.

Нещо хубаво се случва в София

Сега затаи дъх и не избухвай преди да си стигнал до края. Защото знаем, че ще те подразним с това, което ще ти кажем. София се про...

Защото точно това правят хората от "Аделанте" – опитват се да анализират недостатъците на света, в който живеем, но и да предложат алтернатива. Една от техните идеи еточно солидарната икономика. Най-общо казано, това е директната връзка между производител и краен потребител, като производителят продава на потребителя на "справедлива и солидарна цена", обяснява ни Дарина, едно от лицата зад "Аделанте". И дава пример – ако килограм зеле струва на едро, на търговската борса 20 стотинки, а на пазара е 60 стотинки, то солидарната цена е 40 стотинки.

Един от примерите, които прилагат този принцип, е гръцката фабрика Vio.me - ViomichanikiMetalleutiki. Те произвеждат строителни материали – мазилки, хоросан, лепила и т.н. Поне до 2011 година, когато фалират. Но това не е краят. Работниците се организират и успяват да подновят производството, като заплатата на всеки в предприятието е една и съща и всички имат равен дял от фирмата. Така тяхната "иновация" всъщност е работническото самоуправление.

Въпреки че идеята не е нова и в различни моменти икономистите са се връщали към нея под различни форми, тенденцията към устойчиво развитие, за която се заговори през последните години, направи актуална и отговорността, която компаниите имат към своите служители, продукти, клиенти, дори планетата като цяло.

От "Аделанте" не са празни теоритици, те прилагат идеята си и на практика. И според Дарина засега работи, макар и на много микро ниво. В центъра има малък шкаф със стоки – кафе от Мексико, чай от Бразилия, домашна ракия от Гърция, сапуни и оцет от България – от село Желен. С производителите им са се разбрали за солидарната цена и желаещи да купуват и продават не липсват.

"Хайникен" с добри продажби, благодарение и на България

През първото полугодие на 2012 холандският пивоварен концерн "Хайникен" увеличи продажбите си на бира с 3,8% до 108 милиона хектолитр...

Разбира се, не всичко върви гладко, имат и провали. За да може солидарната икономика да достига до повече хора, "Аделанте" направили и онлайн платформа – "Потребителски кооператив без посредници". Съществува от октомври-ноември 2013 година, но в момента е замразена. Основната причина е, че не е заработила като истински кооператив - с масово участие и всеки да помага с нещо, а не само на готово потребители да купуват колкото могат, т.е. да консумират. Дарина ми обяснява и, че имали няколко конкретни неприятни случая. Надушили ги някои производители с прекалено агресивни реклами и оферти, което не се вписва в идеята. Затова в момента търсят механизъм, с който да избегнат подобни "стълкновения" и главното - да реализират идеята за кооператив.

Един от вариантите е с онлайн валута като Bitcoin или гръцката "тем". Идеята е всички в платформата – продавачи и купувачи, да имат равен старт. С 1000 тема, например. Когато ги похарчат, те трябва "да доведат" в платформата производител или продукт по свой избор. Така отново получават валута. Разликата с капитализма? Ами има определено количество онлайн пари, които всеки може да притежава. Така няма опасност шепа хора да натрупат прекомерно количество капитал.

Подобно на принципа на солидарната икономика от "Аделанте" развиват още една инициатива – свободният пазар, но не този, за който знаем ние. Най-общо казано, всеки, които иска да си вземе някаква вещ, трябва да даде своя в замяна. Идеята е да има единствено вещи в добро състояние, а не просто да се трупат ненужни такива. Но най-важното е да се дават вещи, без да се очаква непременно нещо в замяна. Младежите не планират скоро нов пазар на открито, може би такъв ще има през есента. Но в "Аделанте" има постоянен щанд.

Гледаме какво правят "Аделанте" и трябва да признаем, че успяват да ни заразят с енергията си. Ако и ти си като нас, нека направим нещо заедно. Heineken събира всичко интересно, което ти е направило впечатление на opensofia.bg. Може да се включиш като споделяш с #opensofia във Facebook, Instagram и Twitter местата, идеите и хората, които според теб заслужават внимание. Защото сме свикнали да скритикуваме недостатъците на големия град; чувстваме се притиснати по неговите пренаселени тесни улици. Но нека ги видим като предимство – къде, ако не точно където има много хора, новите идеи, мислене и навици могат да се наложат най-лесно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com