Ако ни вземат истерията, ще умрем

7872
Ако ни вземат истерията, ще умрем
Снимка: iStock/Guliver

Състоянието на истерия, което по принцип поддържа жив имиджа на политическите ни елити, от известно време насам вплита нишки надолу по кореновата система на обществото. Така то започва наивно да се клатушка между проблеми, които често пъти не са негови, но се налагат като обща "заплаха" или "несигурност", за да придобият съвършено състояние на разпознатост.

Този тип истерия понякога работи, ала друг път усилията дават фира. И за да не буксуват на едно място вложените енергия и време, търсещите истерията сред обикновения човек я преформатират в познати ключови думи, които опират я до хладилника, я до вкоренените предразсъдъци. Така успехът е сигурен и ето ви само три примера от последните няколко седмици, в които истерията спечели верни съюзници.

Съспенсът на Слави

Да не подценяваме феномена "Слави" - поне на теория. В идеалния случай зад известното му лице ще се наредят опитни политици, активисти...

Ще има ли, няма ли да има изтребители, кой ще ги купува, колко ще струват, какви ще са, кой ще лети на тях? Страхотна тема за словесни престрелки в медиите, която се доближава до необятната - ролята на българската армия въобще. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен спор, който летеше през океана, докато Радев е на срещата на високо равнище в ООН. Междувременно депутатите на ниво комисия в парламента все пак решиха да рестартират частично темата за многоцелевия изтребител и така също да се включат косвено в истерията около него.

А българинът слуша тази говорилня и участва в нея като четвърта страна в спора, но пред телевизора, смартфона, вестника. Засега както за изтребителя, така и за реформите в българската армия само дрънкат думи, пари за въоръжение очевидно няма.

"Отровиха ни с тези заразени яйца". Това да сте го чували? Е, в такъв случай сте попаднали поне на един човек, който се е поддал на истерията около фипрониловата криза, обхванала и вашия хладилник. В медиите съобщиха партидните номера на кокошия продукт, който не трябва да си купувате, слагам ги и за всеки случай тук: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг. Но истерията си върви, нали? Независимо че редица експерти непрекъснато обясняваха, че трябва да сме консумирали голямо количество от заразените с фипронил яйца за съвсем кратко време, за да се проявят някакви симптоми, това не бе чуто, тъй като истерията уби всякакъв размисъл по темата. А чисто и просто трябва да се интересуваме какво купуваме, преди да изтерясваме.

Докато се чудим дали сме се се натровили с фипронила, който иначе е основна съставка на повечето препарати, с които третирате кучето или котката си срещу бълхи и кърлежи, друга "истерична заплаха" се подава от телевизора. Разбира се, това е Русия. Страхотна тема, когато няма с какво да се изпъкне в медиите.

Уважението към учителя гради по-добро общество​

Знаете ли, има много простички неща, с които обаче като общество все още трудно се справяме. Едно от тях е уважението към институцията ...

Кажете "Русия" на висок глас някъде и преди околните да са се разделили на такива от преди 9 септември и такива след 9 септември, може да си отнесете кавгата. В какъвто и контекст да бъде поставена, темата с Русия превръща в говорилня публичното пространство, от което и без това не слиза никога. В него се надпреварват да крещят всякакви люде, които ползват дежурните съчетания "хибридна заплаха", "анексиране", "руски туристи", "НАТО срещу Кремъл" и т.н. И ако въпросът с изтребителите и яйцата скоро ще изтече в канала, истерията около това, което прави или не прави Москва, си остава стожер на актуалността.

Занимавайки се с откровени безсмислици, не поглеждаме към себе, попаднали в призрачния свят, който всекидневно пресъздаваме и в който плуват бездуховност, морална оскъдица, интелектуален колапс и непрекъснато противопоставяне. И понеже вече всичко ни е омръзнало, се храним само с истерия и скандали, а отдъхваме с търкане на билети. Ако и това ни вземат, ще умрем!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com