БАН за "Белене" - от неприемливо до възможно е

6510
БАН за "Белене" - от неприемливо до възможно е
Снимка: БГНЕС

През 1990 година излезе книгата "АЕЦ "Белене": Изследвания и становища на БАН", по-известна като Бялата книга на БАН. В нея участваха 85 учени и експерти от редица водещи научни институти на БАН, като Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, Икономически институт, Лаборатория по геотехника на слаби земни основи и терени, Институт по екология, Институт по социология, Централна лаборатория по психология, както и енергийни експерти от "Енергопроект", учени от Институт по нуклеарна медицина, радиобиология и радиационна хигиена от Медицинска академия.

В дух на пълна професионална самостоятелност на екипите при разработването и формулирането на становището те показват пълните данни от изследванията си на цели 409 страници, за да обосноват своето заключение, а именно: "Проучванията и изследванията като цяло водят до извода, че от енергийна, икономическа, техническа, сеизмична, екологична и социална гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" е недостатъчно обосновано или неприемливо".

Теменужка Петкова явно намекна, че ще строим АЕЦ "Белене"

Смятам, че БАН се справи с анализа за АЕЦ "Белене" и даде основните параметри и насоки, както и каква е червената линия (не повече от 1...

Ясно и категорично заключение без "ако" и "може би".

Когато през 1990 г. строежът беше замразен, експертизата на БАН беше в основата на това решение, защото тя недвусмислено доказа липсата на целесъобразност от изграждането на втора атомна централа.

В началото на 2017 г. настоящото правителство (бел. ред. - възложител е Българският енергиен холдинг) възложи на БАН изработването на "Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)".

На 16.11.2017 г. в БАН беше представено резюме на тази стратегия и "Окончателен доклад относно възможността за реализация на активите на АЕЦ".

Много е трудно да се анализира резюме, без да имаме крайния доклад с изходните данни, които да бъдат подложени на независима оценка. Резюмето е пълно с проиграване на сценарии и модели, при които е възможно строителството на АЕЦ "Белене", при това изпълнени с много "ако" и "може би". Прави впечатление многократното споменаване на "региона" като панацея и възможен пазар за реализация на продукцията на АЕЦ "Белене", но липсват данни за каквито и да било предварителни договори между страните от "региона".

Индулгенция за АЕЦ Белене

Трябва или не трябва да бъде строена АЕЦ "Белене"? Българската академия на науките (БАН) трябваше да даде отговор на този въпрос, но сл...

За разлика от "Бялата книга" на БАН, това резюме не дава нито един ясен и конкретен отговор. Резюмето на доклада прилича повече на бяло знаме, развято от БАН под натиска на ядрената мафия, отколкото на Бялата книга.

На 5 стр. в този документ има следната прогноза: "Тези сценарии са допълнени с вариант на алтернатива за нисък ръст на ВЕИ след 2020 г. и липсата на заявен инвеститорски интерес за реализация на нови проекти от този характер." Това звучи абсурдно и безнадеждно остаряло, в стил Румен Овчаров от 2008 година.

Всъщност полза от подобен подход на уклончиво посочване с много условия на модели и сценарии за продължаване проекта за строителство на АЕЦ "Белене" има единствено Организираната престъпна група (ОПГ), която източи над 3 милиарда лева от този корупционен гьол, без да имаме работеща централа.

Вече сме свидетели как представители на тази група и енергийният министър рапортуват бодро пред медиите, че "според доклада на БАН" можело да се възобнови проекта АЕЦ "Белене". На тях не им трябват изходните данни и пълния доклад с анализите и проучванията, стига им едно резюме със сценарии под условия. Тази арогантност ще продължи, докато отговорните институции не потърсят отговорност от членовете на ОПГ и не ги освободят от чувството за безнаказаност с различни по тежест присъди.

В началото на 2013 г. тази ОПГ наложи провеждането със средства от бюджета — около 15 млн. лева, на напълно безсмислен национален референдум "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Единствената цел на референдума беше да оневини главните инициатори и участници в източването на бюджета с незаконни "споразумения", "анекси" с "Атомстройекспорт", консултанти и подизпълнители, без да има подписан окончателен договор. Разбира се, референдумът беше провал и не постигна целта на организаторите.

Депутатите ще четат пълния вариант на доклада на БАН за "Белене"

Пред българския парламент ще бъде представен пълният вариант на доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменуж...

Тези нарушения бяха доказани при проверка от Комисията за финансов надзор (КФН) през 2012 г. и потвърдени от прокурорската проверка, след която през 2016 г. бяха привлечени като обвиняеми двама бивши шефове на НЕК Любомир Велков, Мардик Папазян и бившият енергиен министър Петър Димитров.

Струва ми се, че с този доклад на БАН Организираната престъпна група ще се опита отново да оправдае досегашните кражби и да си осигури възможност за ново ограбване на бюджета. Надявам се, когато излезе пълният доклад, той да съдържа точни и обосновани прогнози и доказуеми с коректни данни заключения.

С цел да помогна на авторите на доклада ще дам тук само няколко аргумента, върху които да помислят и да предложат решение в окончателния вариант. Нищо не се е подобрило в условията за строеж на АЕЦ "Белене" от времето на Бялата книга, а напротив:

- цената от 600 млн лева през 1990 г. сега е над 20 млрд. лева;

- сеизмичността на строителната площадка и сеизмичният риск няма как да намалеят, особено при повишените изисквания за строеж на нови централи след аварията в АЕЦ "Фукушима";

Докладът на БАН за "Белене" няма да бъде обявен публично в цялост

Докладът на БАН за бъдещето на АЕЦ "Белене" няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме. Това поясни енергийният минист...

- поради повишаването на енергийната ефективност и въвеждането на по-съвременни технологии има спад на потреблението на енергия в последните години (бел. ред. - като цяло в ЕС), което доведе до чувствителен спад в износа на енергия за страните от региона;

- енергийните стратегии на съседните страни разчитат много на повишаване на енергийната си независимост и не включват внос от зомбито АЕЦ "Белене";

- производството на енергия от ВЕИ у нас заема все по-голям дял в енергийния микс;

- полученото оборудване, което било "налице" според министъра на енергетиката, всъщност е 1/10 от необходимото за строеж на АЕЦ;

- крайно време е да се проучат възможностите за безядрено използване на изградената площадка за строеж на АЕЦ "Белене" и тя да престане да бъде само разход за бюджета, а да започне да носи приходи. Има такива разработки и предложения още от 90-те години.

Трябват поне 10,5 млрд. евро, за да бъде реализирана АЕЦ "Белене"

Строителството на АЕЦ "Белене" зависи от способността да привлечем капитал. Това стана ясно от доклада на БАН относно условията, при ко...

Все още не е късно екипът учени и експерти от БАН да запазят доброто си име и авторитета на институцията, която представляват, като в крайния вариант на доклада представят реалистични данни и доказуеми прогнози, без да се съобразяват с интересите на ОПГ. Да издигнат високо знамето на БАН, вместо бялото знаме.

Автор: Тодор Тодоров, енергиен експерт към "За Земята"

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com