Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе...

10877
Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе...
Поредната порция отворени досиета не е по-значима или изненадваща от предишните, но е далеч по-скандална

11 от 15-те митрополити от Светия Синод са били агенти на Държавна сигурност. И което е по-потресаващо - сътрудничели са доброволно. Не заради принуда и не заради пари. Основният им мотив е бил издигане по стълбата на църковната йерархия.

Поредната порция отворени досиета не е по-значима или изненадваща от предишните, но е далеч по-скандална.

Врачанският митрополит поиска прошка за агентурно минало

Ако някой нещо е засегнат като епархиот /жител/ на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и В...

Да има доносници сред висшето духовенство, и не просто да има, а те да са мнозинство, е меко казано отблъскващо. Поредното доказателство колко разложен и морално деградирал е висшият клир би трябвало да бъде достатъчна причина обществото да осъди доносниците, без да взима под внимание факта, че те са уж божи служители. На тях явно това не им е пречело, когато са заявили желание да донасят на ДС.

Това не са свещеници, а кариеристи. С какви очи агентите смеят да говорят за морал и ценности на българския народ? С какви очи смеят да се изказват по обществено важни въпроси и да заклеймяват "грешните"? Подобна наглост и лицемерие е пагубна - не за тях, за нас.

Ако висшето духовенство е сбор от безцеремонни агенти-лакеи, то какво е положението в цялата църква? Имаме ли нужда от такава църква?

Аз лично нямам. Никога не съм била вярваща и тези разкрития не променят нищо в позицията ми. Но е гнусно подобни хора да петнят името и лика на институцията, идеята и духа, които би трябвало да е църквата.

11 митрополити излязоха "шестаци"

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публик...

Мнозина оправдават поведението на митрополитите с тежките времена - тогава хората на вярата, както и много други, нямали избор и били принудени да сътрудничат на ДС. Глупости! Агент и божи служител могат да бъдат съвместими само в съзнанието на един кариерист, готов да мине през чужди съдби, за да стигне до някакъв връх, от където на проповядва доброта, смирение и обич към ближния. В архивите няма и помен от принуда. Те са донасяли доброволно.

Църквата у нас сама доказва, че не трябва да бъде фаворитизирана и смятана за нещо над държавата, нещо свещено. Нека я облагат с данъци, нека им следят разходите за Линкълни и имоти. А най-добре, нека има механизъм за отстраняване от Синода на изтъргувалите християнските ценности, предали и били част от отблъскващите репресии срещу собствения си народ.

Такива хора трябва да напуснат църквата. Защото ако има Бог, той със сигурност отдавна ги е изоставил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com