Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия

8593
Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици жени от ромски произход са били подложени на принудителна стерилизация в Чехословашката социалистическа република. Повечето операции са били извършени в периода 1970-1980 година. Но и след падането на комунизма и развода между Чехия и Словакия в двете нови държави все още е имало случаи на принудителна стерилизация.

След няколко безуспешни опита, на 10 март 2021 чешкият парламент най-после гласува на първо четене закон за обезщетяване на жертвите. Той предвижда всяка пострадала жена да получи обезщетение в размер на 12 000 евро. Законопроектът трябва да бъде гласуван от двете камари на парламента още преди изборите през октомври. Ако това не стане, новоизбраният парламент ще трябва да го обсъжда наново.

Много от жените днес са на 60 или 70 години 

Хелена Валкова от управляващата партия на премиера Андрей Бабиш "Акция на недоволните граждани" (AHO) е сигурна, че законът ще бъде приет още от този парламент. Като бивша министърка на правосъдието и комисарка по човешките права на чешкото правителство тъкмо тя внесе законопроекта в парламента. Валкова успя да събере подкрепа от почти всички партии, с изключение на дясно-екстремисткото движение "Свобода и пряка демокрация". Тя с гордост отбелязва, че законопроектът за обезщетяване на жертвите е събрал сериозно мнозинство: 77 от общо 99 участвали в гласуването депутати. "Това ми дава надежда, че законът ще бъде приет още преди изборите. Много е важно, защото засегнатите жени днес са на възраст между 60 и 70 години и не бива да чакат още дълго", казва Валкова в интервю за Дойче Веле.

Според законопроекта, жените, подложени на принудителна стерилизация, най-напред трябва да докажат основателността на претенцията си, след което тя ще бъде оценявана от извънредна комисия към Министерството на здравеопазването. Без тази сравнително усложнена процедура законопроектът едва ли щеше да получи подкрепа. "Освен това беше важно да обясним, че днес право на такова обезщетение вероятно имат около четиристотин жени, а не няколко хиляди. Така че обезщетенията няма да ни струват милиарди крони, както се твърдеше", обяснява още Валкова.

Размерът на обезщетението беше определен в съзвучие с едно решение на Европейския съд от 2011 година, което присъди сходни суми на жени от ромски произход, които бяха завели дела срещу словашкото правителство.

Още през 2009 година чешкото правителство се извини за принудителните стерилизации по комунистическо време, но много чешки политици смятат, че днешната държава все още е в дълг пред жертвите. "Обезщетенията за жертвите на незаконна стерилизация ще компенсират изключително тежките нарушения на човешките права и същевременно ще излъчат ясен сигнал към цялото ни общество, че такива чудовищни евгенични престъпления няма да бъдат извършвани никога повече", казва депутатката Павла Голасовска от "Християнски и демократичен съюз - Чехословашка народна партия".

Досега още няма точна статистика за броя на пострадалите жени от ромски произход. През 2005 година офисът на чешкия омбудсман публикува доклад, в който се казваше, че "в периода 1970-1980 година чехословашкото правителство методично е подлагало на стерилизиране жени от ромски произход, за да снижи нежелано високата раждаемост сред това малцинство". Омбудсманът е проучил над 50 случая на принудителна стерилизация и е установил, че във всички тях са били нарушени правата на потърпевшите жени. "Майки с повече от две деца ни разказваха как лекарите са се опитвали да ги склонят към аборт, защото имали прекалено много деца", разказва Анна Шабатова, бивш омбудсман на Чехия.

Принудителна стерилизация до 2007? 

След краха на комунизма практиката на принудителното стерилизиране не приключва окончателно. Въпреки че съответното комунистическо законодателство е отменено, и след 1990 година има рецидиви. Ромският новинарски портал romea.cz твърди дори, че последният известен случай датира от 2007 година.

През 2016 година на една конференция на ОССЕ, посветена на принудителните стерилизации, бяха изнесени данни за десетилетни подобни посегателства срещу жени от ромски произход в Чешката република, Унгария, Словакия, Швеция, Норвегия, Германия и Узбекистан. Още тогава конференцията призова Чехия да обезщети жертвите. Ето, че днес най-сетне сякаш е възникнала политическата воля за този отдавна необходим жест.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com