X
 
 

Да притоплим манджата

4678 8
photo of Да притоплим манджата
Снимка: БГНЕС
Случаят с Юлия Кръстева напомня на този с Владимир Трендафилов. И двамата са литератори, хора на словото. Само че Трендафилов реши да бяга пред вятъра и сам оповести своето младежко сътрудничество с ДС, за да не го наклепат медиите. И да го изкарат по-черен от дявола. И влезе в обяснителен режим как никога не е писал нещо съществено в своите доклади, не е доносничил срещу хора и е предоставял на висшестоящите оперативни работници само общи приказки. Като виден литературен критик той владее писането на общи приказки. Но затъна в блатото.

Кръстева от своя страна е семиотик, философ, писател, знае цената на думите, познава добре свойствата им. В началото замълча, а после отрече да е била агент... Тактиката на отричането може би е защитна реакция. От успешното ѝ преминаване през тази фаза от живота ще се разбере доколко е психически устойчива. Коравите ченгета са гьонове, нищо не ги трогва. Спят спокойно и гледат с насмешка. Това е вид психопатия. По-чувствителните натури почват да се вайкат и разкайват, все едно има смисъл от вайкане през 2018 година.

Случаят "Скрипал" - време е за цивилизационен избор

Случаят "Сергей Скрипал" безспорно се превърна в централната международна тема в последните поне две седмици. Както обикновено при так...

Но, да направим лек анализ на така наречените "оповестявания" десетилетия по-късно. Каква е целта на притоплящите старата блудкава манджа? Те са хитри копилета, никога не правят нещо без умисъл. Просто така, за да бъдем информирани относно тайния живот на културните дейци навярно? И да си кажем: "Брей, тия културни дейци били много некултурни, да живеят така лицемерно, да ни се правят на честни и открити, а да са така подмолни и подли..." Така си казва една огромна част от публиката - онази, гласуващата за Бойко. Другата, либералната, пее в същия тон. Възмущава се и се пеняви из соцмрежите, обаче ако всеки един индивид от тая маса бъде поставен в условията на "оповестените", ще се продаде още по-евтино и от тях.

Въпросът, който всеки трябва да си зададе – аз на тяхно място бих ли сътрудничил? Какво ще се иска от мен – да разузнавам в чужбина, да събирам информация за капиталистическата страна и да я предоставям на социалистическата си родина? Или да наострям пеленгаторите си сред своите познати и приятели, да си водя записки кой разказва вицове за ТиДжей и да ги ковладя после на онези там, дето решават съдбите човешки? Къде е разликата? Шпионската професия е неблагодарна, но благородна, както знаем от романите на Богомил Райнов. Но едно е шпионин, агент, а друго е ченге, доносник.

"Литературен вестник" притоплят блудкавия буламач "досиета" за пореден път. Яжте, да ви е сладко. Не знам колко пъти още трябва да го правят всякакви такива активисти като литвестник, за да почнем да повръщаме, да се разболеем от булимия и анорексия и да се свършва с цялата постсъветска сага. Върху руините на следващата национална катастрофа България ще се възроди. В момента не може. В момента е пожълтяла, има температура, възпаление на очите, дробовете, ставите, страда от стария автоимунен вирус, заразил ни с убийството на Никола Петков (някъде там) и докато не пукне, няма мърдане. Чакаме новата порция боклук, който да ни сервират. Все един ден ще се натрупа такова количество, което ще доведе до изменение в качеството. Нарича се "критична маса" в науката. Ще експлодираме. Физикохимичен закон е това.

Пред въпросите на съвестта всеки си е сам, в своята най-съкровена вътрешна стая. Кръстева си знае какво е направила и защо. Трендафилов си знае също. Ние, обществото, нямаме право на възмутени или одобрителни реакции, защото това си е техен вътрешен проблем. "В края на живота си да станеш за резил" - един от най-често срещаните коментари. Но ако обществото днес научи за някоя моя издънка или срамна тайна, трябва ли да си посипвам главата с пепел публично, да плача и демонстративно да се кая? Че ако аз не съм разрешил този конфликт вътре в сърцето си, какво значение има външният отглас? И защо изобщо трябва да се обяснявам или отричам? Мълчанието е единствената правилна реакция. В случая с Кръстева или тя лъже, като отрича, или архивите са фалшификат. Притоплената манджа се забърква все повече. Накрая ще загори и замирише. Не ми пука нито за Кръстева, нито за досиетата. На вас защо ви пука? Харесва ли ви да ви хранят с това?

ТОП 10 предизвикателства за БГ политици

1. Каракачанов да направи коремно превъртане Фоторепортерите са застинали в очакване. Една недотам уверена фигура се изправя пред лос...

Остава по-същественият въпрос – защо "оповестяващите" правят това? Каква е крайната цел? Има много възможни отговори.

Автор: Николай Фенерски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Мълчанието винаги помага!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ''Другарю , фенер кольо , манджата , въобще не е притоплена /претопена/ , тя е кървава и ,все още , кръвта в нея , не е съсирена . Става въпрос за кръвта на нашия народ , българите! В комунистическата ДС , няма разделения на добри и лоши . Това го ''забийте'' в главата си ! В ДС бяха взаимозаменяеми мръсници ! Те вършеха , едновременно , ВСИЧКО ! Според обстояте виж още ›› лствата , в чужбина и у нас ! ДС е подразделение на НКВД /КГБ/ !! КГБ е машина за избиване врагове на ''народа'', ДС - същото ! Всички останали дрънканици са комунистически измислици и оправдания ! ДС - това са убийци у нас и в чужбина , директно или индиректно ! Военно , научно-техническо .... разузнавания . Как само звучи ,но ръцете им са кървави !? Защо , бе , ''др.'' Кольо ??? От тези досиета капе кръв ! Защо тези типове са на свобода и не само това , те са на всякъде - президентство , правителство , народно събрание , кметства , висши чиновници , съдии ......
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 4 българин преди 11 месеца Профил на трол?
  Не отива на мъж да пише като гимназистка, много словоблудство и какво, така и не става ясно какво толкова вълнува автора, факта, че нашенските изявени "интелектуалци" зад граница са били зависими, доносници или служители на ДС или факта, че никога не е късно да станеш за резил и че рано или късно истината излиза наяве, а колкото до това продажната измет да е на почит и сама да се терзае виж още ›› за наглостта и гадостта си, е, това е смешно писание дори и за гимназистка.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Интереснто 3 Интереснто преди 11 месеца Профил на трол?
  Според ДС е била убедена комунистка с крайно-ляв маоистки уклон! От Комисията по досиетата публикуваха материали от досието й (!), от които се вижда, че ДС са следели и копирали пощенската й кореспонденция с хора в Б-ия! Освен това има сведения за нея от други ДС-агенти - от СУ, пребивавали във Франция и срещали се с нея, и др. И от тук ДС започва да я води и я кръщава "агент Сабина". Ос виж още ›› вен копия от нейните лични писма от Франция до роднини и приятели, други писмени документи от нея няма! Всичките "агентурни донесения" са преразкази от ДС-"водещите" офицери на разговори с нея с разни хора или на нейни публикации или донесения на други агенти! Ако е била активен агент трябва да има поставени поръчения и резултати от изпълнението на тия поръчения! Но такива няма - има само водене на досие за нея, но под заглавието агент "Сабина"! ЗАКЛЮЧЕНИЕ: излиза, че всеки, който е имал кореспонденция с хора на Запад или е бил и е на Запад, се е водел в ДС за техен агент без въобще да е знаел, че е такъв! Или с две думи ЧЕНГЕСАРСКО ДС-ЧЕКИДЖИЙСТВО за отчитане на агентурна дейност и може би командировки в чужбина с командировъчни, квартирни, за храна, ..... във валута за Кореком! Учудващо е, че Тони ДС-химлера не е насочил селските си хули и "заключения от последна инстанция" и към факта, че е била нещатен неплатен комсомолски секретар в СУ, където всички студенти са били комсомолци (и бригадири) и са полагали политически изпити по комунизъм, вкл. и държавен изпит накрая! Някои ченгесарски среди могат да използват случая за да поискат пак закриване на Комисията по досиетата, вместо да се увеличи още повече публичността на досиетата на тези за които се публикуват Решения за принадлежност към комунистическите потиснически и мародерски служби! Както се публикува досието "Сабина" за да може всеки сам да прецени като какъв "агент" е бил всеки от разкритите! Затова трябва да се публикуват ПЪЛНИТЕ досиета на ДС-агентите "Гоце" първан, "Иванушка" караКачан(включително и ДС-оперативната му дейност с В. Шешел около контрабандното прескачане на ООН-югоембаргото, почетното му гостуване с Велко Вълканов и Захари Захариев на Садам Хюсеин за снабдяване с петролни дотации на БСП, финансовите далавери, пране на пари и контрабанди с косоварско-албанската комунистическа мафия под плаща "национална сигурност", липсата му на допуск за достъп до НАТО-квалифицирана информация, и т.н. и т.н.), ДС-досието на агент "Виктор" (Петър Стоянов), на "Буда" и на Плевнелие, ... ?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • коко 2 коко преди 11 месеца Профил на трол?
  Научете се да пишете на български!Казва се претоплям, а не притоплям и тогава коментирайте!!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Пре-топлям е да стопля прекалено, като пре-грявам, представка пре- е за прекаленост. А при-топлям е леко да подгрея, при- в такъв случай е правилното, защото означава да стопля съвсем леко нещо старо.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Пре-топлям е за прекалено стопляне. А при-топлям за леко стопляне, степента на стопляне е от значение и в случая при-топлям е правилното.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  По накратко ,че си доста скучен.А , приятелят на актуално иво инджев ? Агент ивайло/ ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 март

Овен Този вторник не бързайте със заключенията. Много вероятно е да стигнете до грешен извод, който да предопредели и погрешни действи...

Последно в Актуално