Докато си говорим, масовият убиец ловува жертви

4951
Докато си говорим, масовият убиец ловува жертви
Снимка: Getty Images / Guliver

​Темата за масовия убиец, мръсния въздух, мина и замина в публичното пространство, като всеки друг проблем, който само се констатира, но не се решава. Или поне не по начин, който да предполага дългосрочна устойчивост.

Няма съвременен град по света, който да не се сблъсква с предизвикателството на атмосферните замърсявания (погледнете дори само какво става сега в Пекин), по-фрапантното е, че у нас трябва да гледаме на него като на фундаментален проблем по отношение на общото ни здравословно състояние като нация. Мислите, че нямаме основания ли? Ето Ви основание: Световната здравна организация (СЗО) нарежда България на второ място в света по смъртност заради мръсен въздух. Второ място в света!

Борислав Сандов: Ние като данъкоплатци поощряваме замърсяването на въздуха (ВИДЕО)

Замърсяването на въздуха в България винаги е било щекотлива тема. Мръсният въздух е една от причините продължителността на живота в Бъл...

Пред нас е само Украйна, което в кръга на черния хумор ни прави за пореден път лишени от това да сме първенци в нещо.

Според данните на СЗО, които се отнасят до периода 2012-2013 г., в България на 100 000 души 118 умират в следствие на причини, свързани със замърсяването на въдуха. През 2012 г. например у нас са регистрирани 8634 жертви на масовия убиец.

В началото на годината от "Зелените" за пореден път алармираха, че у нас 18 000 души годишно умират вследствие на фактори, свързани със замърсения атмосферен въздух. Той е и една от основните причини българите да живеят с 6.5 години по-малко от останалите европейци.

По-рано британският вестник The Guardian коментира, че всъщност тежката индустрия е основната причина за замърсяването на въздуха в страни като Украйна, България, Беларус и Русия. Отново според СЗО у нас най-мръсен въздух дишат хората в Монтана, Димитровград, Пловдив и София. На интерактивна карта, която Организацията е подготвила, са представени най-критичните зони в световен мащаб.

​В същото време отговорните власти посочват като основен причинител на замърсяванията в атмосферата автомобилният трафик и горенето на въглища и дърва през зимата, а индустрията се оказва с малък принос в замърсяването на въздуха.

София е най-замърсената столица в Европа, въздухът в страната ни е опасен

София е най-замърсената столица в Европа, сочат данните на Европейската агенция по околна среда. Днес в града започна акция за измерван...

Още в началото на 2016 г. беше казано, че София например ще се бори с този проблем по модела на Париж, Амстердам и Виена, като поетапно се въвежда система от градски колела и бъде внедрена система от електромобили в обществения трафик, тъй като именно колите са основният причинител на фините прахови частици в атмосферата.

Масовият убиец може да доведе до белодробни и сърдечно-съдови заболявания, до рак на белия дроб и сериозни респираторни инфекции.

Докато чакаме някой от ангажираните с проблема да се заеме сериозно с рарешаването му, а опитът показва, че това е тромава работа, всеки от нас може по-малко да дава от себе си, за да дишаме всички по-чист въздух. Споделени пътувания, ползване на градския транспорт, алтернативно отопление, посадено дръвче пред блока или в двора на къщата, разделно събиране на отпадъците - начини колкото искате.

И без това сме една от най-болните нации в Европа - ето защо трябва да си поставим като приоритет темата с мръсния въздух и да не я замитаме под килима, докато се опитват да ни убеждават, че се прави много за подобряване на положението в тази област. Не е въобще достатъчно и всички го... дишаме!

Автор: Румен Скрински

СЗО: 90% от хората дишат замърсен въздух

Девет от всеки десет души от населението на земята дишат въздух с лошо качество, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). З...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com