Драго, а сега накъде?

53069
Драго, а сега накъде?
Снимка: БГНЕС

Помните ли годините, в които всеки ден си купувахме свещи? Тогава, за по час или два на ден, при това често-често в пиково време, България оставаше без ток. И се налагаше светлината да идва по по-натурален начин.

От почти месец насам държавата се чуди как да не плати обяда в енергетиката. Защото дълги години там се краде като за последно и сега дойде ред да се плаща. И държавата а.к.а червено-светлосинята върхушка реши – множко ще ни дойде ние да плащаме, я да видим не може ли друг да плати сметката.

Изгубени в превода

Болен здрав носи. Битият – бит, другото няма да го довърша. Така приключи разследването на случая „Лясковец”. Сигурн...

Малко факти – по последни данни НЕК има да обслужва 2,2 млрд. лева краткосрочни плащания, за които обаче се прави на разсеяна. По този начин се товари самата система – кой бизнес може да съществува, когато не му плащат изработеното? Това го изпита на гърба си и държавната компания, когато ЕРП–тата видяха, че няма да си получат парите и, за да се спасят, логично взеха да прихващат свои задължения от много по-големите задължения на НЕК към тях. И за всички многознайковци, начело с пелтека-комсомолец, кичещ се с титлата „министър на икономиката и енергетиката”, това е разрешено – член 103 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) на Република България.

БСП дойде на власт не само с преврата от Костинброд, но и заради обещанието да свали цената на тока. А единственият начин НЕК сега да бъде стабилизирана, освен чрез кражба от ЕРП-тата, е с по-високи цени на тока на първо време и с тотална промяна на начина на управление на НЕК на второ място. Знаят го всички енергийни експерти и в червената партия – затова така се гърчат и търсят начин да краднат отново отнякъде, за да не си развалят имиджа и да я карат по старому. Защото трудните решения често-често те правят лош в очите на избирателите, а хората и без това доста са набрали на БСП.

Само за зелена енергия НЕК дължи на ЕРП–тата 415 млн. лева. Самата НЕК сега надигна вой заради насрещни задължения от почти 348 млн. лева. Както и да го гледаме, 415 млн. лева е повече от 348 млн. лева. И за забравилите откъде дойдоха високите префенциални такси за изкупуване на зелена енергия – ами от периода 2007 – 2009 година. Хем висока цена, хем задължителен дълъг период за изкупуване – 25 години, за който не знае, приети с поправка в Закона за ВЕИ от 2008 година (пак да повторим – КОЙ БЕШЕ НА ВЛАСТ ТОГАВА?). Защото хитреците, които управляваха по това време (КОЙ?), решиха, че могат да се възползват от стратегията на ЕС за 20% потребление от зелен ток до 2020 година и тръгнаха да печелят. Това са същите хитреци, които сега се чудят как да вземат отнякъде парици, че да закрепят системата, която повредиха още тогава.

Затова, вместо да се правят на силни и със заплахи за лицензи да търсят начин пак да откраднат, да започват да преговарят с ЕРП-тата и да търсят начин да свалят както задължителния период за изкупуване на зелен ток, така и цената. Заплахите просто не минават и неслучайно от няколко дни Драгомир Стойнев не си подава носа, защото на Гюнтер Йотингер му омръзна и реши да го привика в Брюксел, за да му обясни „нещата от живота”.

Брюксел вика София, Орешарски не понимает - отива в Ханой

Европейският съюз реагира остро на опитите на българските управляващи да мамят за „Южен поток” чрез прокарване на поправка ...

Следващото заседание на ДКЕВР за лицензите е на 28 април. Да видим дали и то няма да бъде отложено. И да се отлага все така, докато червените сдадат властта, та да трябва друг да взема трудните решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com