Другаросването

7733
Другаросването

Опитът направи много от Станишев - като апаратчик и като партиен въжеиграч. Оказа се, че в десетте години партийно лидерство Станишев е постигнал повече дори от своя партиен гуру, какъвто му беше в края на 90-те и малко след това Георги Първанов. Щом успя да го принуди още преди края на първия рунд да вдигне бялото знаме и да напусне унижен и победен партийния ринг, на който беше се заканил - ако трябва, образно казано, и с юмруци - да си върне партията.

Станишев пребори с явно превъзходство бившия президент, като заложи на стария и изпитан бесепарски прийом - види ли дебелия край, да се консолидира, независимо от явните и тайните противоречия, от скандалите и обвиненията вътре в партията. Цялта светла половина от първи ден на съботно-неделния конгрес Станишев употреби за оплюване на политическия си противник ГЕРБ, и по-конкретно на Борисов. Обвинявайки ги за всички родни и международни грехове, за некомпетентност, непоследователност и безотговорност в управлението на държавата. На този управленски фон в държавата - всякакви опити за разцепление на партията, както и колебания относно лидерството й, са пълна безотговорност. И, забележете, ще донесат на страната нови и нови страдания и лишения. Това беше посланието на Станишев в двучасовия партиен отчетен доклад.

Първанов напусна голямата политика

Слизането на Георги Първанов с три-четири нива надолу като партиен функционер, кандидат-депутат или нещо друго е отстъпление от принцип...

Стратегическият страх от разцепление, както и персоналният натиск върху останалите 26 конкуренти за председателския пост, упражнен лично от Станишев на четири очи (според откровенията на част от притисканите), в крайна сметка осигуриха на действащия лидер един-единствен, по-скоро проформа, съперник за поста председател в лицето на вечно губещи избори Кадиев.

Честно казано, за "другарите" това беше правилният изход. Възкачване на Георги Първанов на социалистическия трон би означавало вкарването на партията във улея, по който навремето се лашна СДС, и виждаме къде - пред приключване - се намира днес най-голямата тогава демократична структура. Това във всички случаи не би било добре и за държавата. Разбито дясно плюс разбито и разединено ляво би я осъдил на още дълги години управление на ГЕРБ. Не че ГЕРБ носи злини, какъвто беше лайтмотивът на конгреса на БСП, просто е нужна ротация, а раздробена политическа система в условията на криза би означавало ред нежелателни неща, включително и варианта "гръцки избори до дупка".

Може ли Станишев, преизбраният стопанин на "Позитано" 20, да бъде доволен и спокоен. За доволен - да, макар и временно, за спокоен е твърде рисковано. Защото БСП вече не е същата партия, колкото и тромава и старомодна да изглежда все още. Вижте само имената, срещу които оттук-нататък Станишев трябва да има едно на ум - Румен Петков, Янаки Стоилов, Румен Овчаров, Драгомир Стойнев, разбира се, жертвеното агне Георги Кадиев, и други, и други - все имена на притиснати (и притискани в годините) и подценени от председателя властолюбци, кандидати за председател на БСП. Към тях трябва да се прибавят и някои от по-старите апаратчици-критикари, които отдавна са на нож със Станишев, като Татяна Дончева, например.

А да не забравяме и Първанов, който съвсем не е сложил оръжие. Загубил е битката, но войната тепърва предстои. Това е повече от сигурно. Кой би си представил, че Първанов ще ходи на партийно събрание в кварталната организация, при това в Ковачевци, където е редови член.

Цветанов: Сливен гейт е проблем на самата БСП

"Сливен гейт, ако може да бъде наречен така, е проблем на самата БСП. Винаги съм казвал, че това е партията, наследила порочните прак...

Как, апропо, ще действа държавният ловец Георги Първанов оттук-нататък? Няма да миряса. Ако не влезе в партийното политбюро, откъдето по-лесно би влиял на партийния климат, със сигурност ще направи нова социалистическа партия. Условно казано, до година може би ще има две бесепета - БСП-1 и БСП-2. Едното ще е Станишевото (само на първо време негово), с по-европейски наклонности, а другото - може би възроденото от Първанов АБВ, леви интелектуалци-ловци плюс единомишлениците от онези 86 общински организации, които и на конгреса бяха заявили поддръжката си за него, барабар с Румен Петков и сина на Николай Добрев.

Това добре ли е за държавата? Времето ще покаже. Но със сигурност е добре за ГЕРБ и за втория му мандат. Затова още отсега можем да пророкуваме, че не само няма да има предсрочни избори, както прогнозира и иска Станишев, а ще има и повторение на мандат. За добро или за зло, е друг въпрос. А и кризата няма да продължава вечно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com