Експлоатация: 50 милиона души живеят в модерно робство

5661
Експлоатация: 50 милиона души живеят в модерно робство
Снимка: iStock

Значително е нараснал броят на хората, станали жертва на съвременно робство. Това сочи последният Глобален индекс на робството на австралийската правозащитна организация Walk Free, който беше публикуван в Лондон. Според индекса 50 милиона души по света са в капана на модерното робство - с десет милиона повече, отколкото преди пет години.

Основната причина за това развитие е, че много хора по света са принуждавани от различни фактори да мигрират "непланирано". Сред тях са различните конфликти по света и последиците – социални и икономически – от пандемията от коронавирус и от изменението на климата. Допълнително ситуацията се влошава от ограничаването на правата на жените в световен мащаб, отбелязват авторите на доклада.

Не е проблем само на Третия свят 

Модерното робство е най-разпространено в Северна Корея, Еритрея, Мавритания, Саудитска Арабия, Турция, Таджикистан, Обединените арабски емирства, Афганистан и Кувейт. От Walk Free са създали индекс, който показва дела на хората, живеещи в близки до робските условия. За Северна Корея той е най-висок - 104,6 на 1000 души население. Данните се отнасят за 2021 година.

Но също и страни от Г-20, в това число развити индустриални държави, немалко хора биват експлоатирани. Така например в Индия броят им е 11 милиона, в Китай – пет милиона, в Русия – 1,8 милиона, в Турция и САЩ – съответно 1,3 и 1,1 милиона души.

За настоящия доклад от Walk Free са дефинирали като форма на съвременно робство следните експлоататорски и неправомерни практики: принудителен и детски труд, контрабанда на хора и принудителни бракове. Определената стойност на индекса съответства на оценка на разпространението на съвременното робство на 1000 жители в съответната държава.

САЩ – най-големият вносител на "рискови продукти" 

На страните от Г-20 косвено се дължат половината от всички жертви на съвременното робство – заради техните вериги за доставки. Според доклада всяка година в страните от Г-20 се внасят т.нар. рискови продукти на стойност 468 млрд. щатски долара. А най-големият вносител си остават САЩ.

Сред идентифицираните стоки, които често се произвеждат в условията на принудителен труд, са най-вече електроника и облекло, но така също и палмово масло и соларни модули.

Правозащитната организация призова за по-решителна регулаторна намеса във веригите за доставки за предотвратяване на експлоатацията. "През последните години Австралия, Канада, Германия и Норвегия приеха закони, които налагат на компаниите и правителствата да носят отговорност за експлоатацията в глобалните вериги за доставки." Това е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, казват правозащитниците от Walk Free.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com