Еманюел Макрон и пътят към Елисейския дворец

2281
Еманюел Макрон и пътят към Елисейския дворец
Снимка: Getty Images/Guliver

На 7 май Франция избира между два възможни сценария за бъдещето си и това на Стария континент. Гражданите на Републиката ще решат дали искат повече Европа с всички привилегии и недъзи от това или ще потърсят път към "самозатваряне" в света на популизма, който ще обезсмисли основопалагащата роля на държавата в Европейския съюз. Доскоро малко познатият, но талантлив Еманюел Макрон ще се изправи срещу харизматичната и решена на всичко Марин Льо Пен в една битка, която ще покаже френското общество като разделено предвид много близките резултати на двамата претенденти за Елисейския дворец. Картите са хвърлени, а утрешният ден на Републиката виси над Сена.

Откъде се взе Макрон?

През 2004 г. Еманюел Макрон завършва Националния институт по администрация, като кариерата му започва в държавните органи. Младият финансов инспектор работи в тази сфера само четири години, преди да получи блестящия шанс да развие таланта си на банкер в небезизвестната Ротшилд&Сие (Rothschild&Cie)​ ​през 2008 г. Междувременно Макрон става член на Социалистическата партия в периода 2006 - 2009 г. и активно работи с идеи и предложения за предизборната кампания на настоящия президент Франсоа Оланд. Натрупаният опит и гъвкавостта на Макрон не остават незабелязани и той получава ключов пост в Елисейския дворец - този на заместник-главния секретар през 2012 година. Две години по-късно Макрон вече е министър във второто правителство на Манюел Валс, като отговаря за икономиката, индустрията и цифровизацията.

Това, което трябва да знаем за Макрон и Льо Пен

Напоследък новините за личния живот на Макрон и Льо Пен засенчват същественото: какви са конкретните намерения на двамата кандидати за...

П​о-всичко личи, че икономическите и политическите среди извайват една подходяща фигура на държавник, който израства много бързо поради огромните предизвикателства, пред които е поставена Франция, а и цяла Европа. Това амбицира Макрон да стигне по-далеч в белязаната от скандали, разследвания, корупция и популизъм битка за Франция.

En ​M​arche​ и новият път

На 6 април 2016 година, връщайки се символично в родния си град Амиен, Макрон създава Еn Marche ("Ан Марш") - политическо движение, което не заема нито леви, нито десни позиции. Напротив - води се борба за всеки потенциален избирател, а младият екип около Макрон работи упорито, изучавайки тънкостите на предизборните кампании зад океана. На новия политик му се налага да вземе ключово решение. В телефонен разговор с Франсоа Оланд Макрон заявява, че напуска управлението на държавата, а в походът му към президентския пост се включват политици, артисти, финансисти, редовите граждани, привлечени от набиращия скорост ентусиазъм.

Така на 23 април Макрон успява да се качи на финалната права - балотаж с Марин Льо Пен. Бившият банкер спечелва 24.01% от гласовете, докато лидерът на Националния фронт завоюва 21.30%.

Оланд: Льо Пен е риск за Франция, ще гласувам за Макрон

Настоящият френски президент Франсоа Оланд изрази подкрепата си за центриста Еманюел Макрон на втория тур на изборите за нов държавен г...

Близките резултати на двамата обаче демонстрират явното разделение във френското общество, което очевидно има сериозни очаквания от претендентите за Елисейския дворец, съдейки дори само по високата избирателна активност в деня на вота.

По-високите проценти на Макрон от 23 април като че ли дадоха глътка въздух на европейските лидери, които и без това все още изживяват шока от агресивния популизъм с Brexit. В неделя на 7 май с голяма доза вероятност се очаква Макрон да победи, но въпреки това напрежението стои, а то не е добър приятел на успеха.

Очевидно е, че бившият министър е по-предвидимият избор за Републиката тъкмо защото си поставя за цел да я съхрани и надгради, с което и да опази устоите на Европейския съюз. Нито Франция, нито която и да било държава на Стария континет, особено днес, има нужда от залитания в непознати и откровено опасни политики. ​А Макрон има шанс да спечели битката срещу крайния популизъм, който намери своето течение по Темза.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com