Евроатлантически мисирки

4101
Евроатлантически мисирки
Снимка: БГНЕС

Американците викат на българите: Имате проблем с правосъдието! Българското правосъдие им отговаря: Глю-глю-глю! Ако нещо не се ориентирате в отговора, това е на езика на мисирките!

Не знам дали видяхте този лаф след новината за американските мерки срещу съдия Андон Миталов в социалните мрежи, но е покъртителен. Не за друго, а защото безспорно Вашингтон отправи послание към управляващите ни, което обаче е твърде завоалирано за обикновените хора и именно затова нашите "първи мъже и жени" лесно могат да го обърнат на демагогия пред народа си.

А през последната седмица демагогията добре прелива. Тази сутрин представляващият т.нар. съдебен парламент (ВСС) Боян Магдалинчев коментира пред БНТ как всичко било много странно, никой в правосъдието ни не бил наясно защо така с този "колега", искаме Вашингтон да ни каже. Преди това главният прокурор Иван Гешев пък похвали изрично структурите на Специализирания наказателен съд и как изпитва единствено респект и уважение към тях, а после продължи с критика към председателя на ВКС Лозан Панов, който си позволи да говори, че е необходим обществен дебат относно работата на Специализирания съд. Така де, нали едни там американци посочиха "първия корумпиран съдия" точно от този съд, не от друг.

Още по-интересно беше в средата на седмицата в Брюксел, като лично прокуратурата публикува видео в официалния си YouTube канал. След среща с българските евродепутати, главният прокурор Иван Гешев се срещна и с български журналисти, един от които беше Атанас Чобанов, част от екипа на "Биволъ". Последва размяна на реплики между двамата какво е времето в Москва и Вашингтон, въпроси на Чобанов по теми, разработени в "Биволъ", включително тази за евродепутата от ГЕРБ Емил Радев и либийския танкер "Бадр". За незнаещите или забравилите – този танкер беше отнет с действия на един бургаски частен съдебен изпълнител (ЧСИ), като заплава из Черно море, но скоропостижно върнат обратно в пристанище Бургас след шумно оплакване на Либия, а ЧСИ-то Тотко Колев беше наказан да не работи 2 години. "Биволъ" обаче писа, че още преди тези действия за смяна на собствеността върху "Бадр", Емил Радев е ходил до Либия и е предлагал услугите си да посредничи – срещу солиден хонорар от 4,5 млн. евро. И когато Чобанов попита главния прокурор ще има ли някакви действия на държавното обвинение срещу Радев, на сцената изгря Александър Йорданов.

За по-възрастните Йорданов е добре известна фигура – сега е евродепутат от СДС, след като СДС пристана на ГЕРБ на последните евроизбори. Та Йорданов взе да вика на Чобанов, че ако бил демократ-журналист, щял да защитава позицията Цветан Василев да бъде екстрадиран в България от Сърбия и Сърбия да не влиза в ЕС, докато не го стори. Нерде Ямбол, нерде Стамбул – Радев откога се казва Василев? Може би откакто извън мониторинга на ЕС за правосъдието и САЩ взе да действа, при това по-директно. И то точно когато на същото събитие Иван Гешев обясняваше, че мониторинговият механизъм за правосъдието ни приключва – ето го и официалното съобщение!

С думи прости – за евроатлантическите ни партньори съдът е най-висшият символ на върховенството на правото, което е най-висшият символ на демокрацията. В България обаче тежестта и авторитетът на съда от години наред публично биват жертвани за сметка на други институции. Защото, ако наистина нещата се решават в съда, много от днешните герои, определящи курса на държавата, щяха да правят друго – каквото там се прави зад решетките.

Сега остава само въпросът докъде и доколко САЩ ще продължат да натискат за правосъдието ни?! Само с това всички да се бият в челото какви добри евроатлантически партньори сме ли ще се разминава или ще трябва най-после това управление да направи повече? Май е дошло време мисирките да не се хващат толкова лесно с триците, които им подхвърляме!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com