Европепеляшка

28061
Европепеляшка
Снимка: БГНЕС

Силен полъх на разочарование повя над родната общественополитическа джунгла след изтичането на проектосъстава на новата Европейска комисия. Според публикуваното в "Euractive" предварително разпределение на ресорите Кристалина Георгиева ще отговаря за данъчната политика и борбата с измами в Евросъюза. Унинието настъпи най-вече заради напомпаните от медиите надежди през последните месеци, че българският представител е фаворит за поста върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност или най-малко за вицепрезидент на Комисията.

И в европейското семейство всеки си гледа интереса и отстрани изглежда, че на България е отредена ролята на Пепеляшка. Мнозина страни дадоха рамо на Георгиева в надпреварата за външен министър, но всеки гледаше в задкулисните преговори да се докопа до по-тлъст ресор. В крайна сметка италианката Фредерика Могерини бе предпочетена за върховен представител по две причини. Първата е, че постът бе обещан на европейските социалисти, и втората е, че Италия е една от най-влиятелните и мощни страни на Стария континент.

Ако изнесеното от "Euractive" се потвърди, Полша ще има сериозен повод да ликува. След като Доналд Туск оглави Европейския съвет, Елжбиета Бинековска става зам.-председател на ЕК с портфейл "Бюджет и финансов контрол" и под нейната шапка ще работи Кристалина Георгиева.

Euroactiv: Кристалина Георгиева е предложена за комисар по данъчното облагане

Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава Euroactiv, ц...

Не е без значение единодействието и здравото лобиране на полските политици от различни бои, което им помогна да завоюват най-силните позиции. В същото време в София от самото начало

кастингът тръгна на куц крак

През юни големите партии се разбраха на среща при президента да проведат консултации и да излъчат кандидат за еврокомисар. Нищо подобно не се случи. Вместо това БСП тихомълком издигна външния министър Кристиян Вигенин за еврокомисар, който обаче бе бламиран от собствения си премиер. Демонстративно на среща на върха в Брюксел Пламен Орешарски посочи кандидатурата на Георгиева.

С идването на служебния кабинет събитията добиха още по-абсурден характер. Премиерът Георги Близнашки проводи открито писмо до лидера на ПЕС Сергей Станишев с указания да подкрепи българския кандидат за върховен представител по външната политика. Станишев му отвърна, че кандидатът на ПЕС за поста е Могерини, на ако ресорът бъде даден на ЕНП, щял да удари рамо. Евросоциалист номер 1 изнедоволства, че служебният кабинет е номинирал Кристалина Георгиева "на тъмно" без да са ясни нейните виждания по външната политика.

Не е тайна, че от години родните политици се занимават в Брюксел предимно с това да си подливат взаимно вода и

Ковачев: Станишев през цялото време работеше против Кристалина Георгиева

Липсата на ясна и категорична подкрепа от кабинета „Орешарски“ провали Кристалина Георгиева за поста върховен представител ...

да подриват реномето на България

Затова е цяло чудо, че все пак Георгиева ще вземе приличен портфейл. При предишните две раздавания - през 2007 г. и 2009 г., страната ни взе нископрестижни области без портфейл като защитата на потребителите и хуманитарната помощ и реакцията при кризи. И този път не успяхме да се доберем до апетитните хапки като - търговия, околна среда, транспорт и подобни, които пряко се занимават с многомилиардните структурни и кохезионни фондове.

От досегашната структура "Митници и данъчна политика" в ЕК ще бъдат извадени митниците, които ще поеме унгарецът Тибор Наврачич. В същото време не бива да се забравя, че под командването на Кристалина Георгиева ще попадне ОЛАФ - страховитата паневропейска служба за борба с измамите.

Данъчната политика с изключение донякъде на ДДС и на митата не подлежи на обща хармонизация в ЕС и всяка държава има свободата сама да я определя. В същото време Германия и Франция от години натискат за въвеждане на общ корпоративен данък за целия Съюз, но ги възпира съпротивата на Лондон. Другата инициатива на Берлин и Париж - за данък върху международните финансови транзакции, също напредна след като през май 11 европейски страни се разбраха да въведат такъв налог от началото на 2016 г.

Като еврокомисар по данъчната политика Георгиева ще бъде модератор на целия сложен процес, а освен това ще има тежката дума по

Калфин: Много вероятно е Кристалина Георгиева да стане вицепрезидент на ЕК

Много вероятно е Кристалина Георгиева да стане вицепрезидент на Европейската комисия. Ако тя поеме бюджетния ресор, това би било добре ...

борбата с различните финансови измами

с фондовете и нелоялни търговски практики. Без съмнение тя ще има силен глас и при изготвянето на Трансатлантическото търговско споразумение със САЩ, което разбунва политици и бизнесмени из целия континент.

Ако шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер бе гледал състоянието на отделните държави спрямо ресорите, едва ли би ни възложил точно отговорния бирнически занаят. У нас хазната губи милиарди годишно от разнообразни данъчни измами и източване на ДДС. Дори си имаме специална професия - "дедесар", за измъкване на данъци чрез подставени слабограмотни и безимотни лица. Да не говорим, че България бързо се наложи като сериозен клиент на ОЛАФ, която затъна в ровене на родните далавери.

В крайна сметка макар и без да има вицепрезидентски пост, София за пръв път се сдоби с истински ресор, който да участва активно във формирането на общоевропейската политика.

Руслан Йорданов,
Стандарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com