Фалшивите новини - това, което обичаме

4623
Фалшивите новини - това, което обичаме
Снимка: Actualno.com

ШОК1!1 БОМБА1!! ЕКСКЛУЗИВНО1!!11 Влизаме в социалните мрежи и попадаме на стряскащи заглавия, които генерират кликове и тиражират измишльотини. Потребителят на интернет е залят от скандали и неистини, здраво пристегнат към клопката на фалшивите медии, които отровиха не само българското публично пространство, в стремежа си да превърнат всяко кихане в пандемия, всеки слух в истина от последна инстанция, всяка трагедия - в сладка сензация.

Четем, опъваме скули, охкаме и мразим това, което следва след заглавието. И вярваме. Не търсим потвърждение, не ни трябва истина. Баба ми често констатираше "Във вестника го пише бе, стига си измисля", когато се опитвам да я оборя за поредните глупости, които е прочела в нашенски парцали. Продължението и днес е "Има го у Фейса, ти ли ще ми казваш!?"

Експерти: Лъжата и фалшивите новини се превърнаха в индустрия

Този феномен с фалшивите новини не е някаква изненада. Западните либерални кръгове започнаха да се обръщат към този проблем особено в к...

Медийно пространство, в което всеки изкашля паразити, издухва гной и бълва заразена с информационни бацили слюнка: ето това много често ни привлича. Обичаме да ни лъжат, да ни заблуждават, да псуваме, ако имаме късмет да научим "истината" и пак - да ни лъжат.. да..

Няма авторитети, на които да се позоваваме или те говорят тромаво за масовото съзнание, няма инстинция, която да каже "Чакайте, това е Лъжа, а онова е Истина!", няма и желание нещо от двете страни информационната индустрия да се промени.

И да, голяма част от вината е в медиите, които така възпитават публиките си: да обичат лъжата, да мразят чуждия, да тъпеят пред шока и ексклузивността. И да, голяма част и от сериозните медии (защото, уважаеми читатели, има такива, колкото и да не Ви се вярва!), не реагират достатъчно, противодействайки на заблудата.

Но вина има и многоуважаемият потребител, който търпи да го заблуждават, който се ласкае, когато го манипулират. Така че избавлението е в мисленето. Да мислим, когато четем, слушаме и гледаме: къде е уловката, къде ни хлъзгат по динена кора, къде ни посочват кривиците. Пък току-виж заобичаме Истината, която почти никога не е приятна за ухото.

Потребителите на Facebook ще докладват за фалшиви новини

Технологичната компания Facebook изглежда, че приема сериозно твърденията за разпространение на фалшиви новини из своята платформа. Име...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com