Годината на Гешев: От инструмент на Бога до голямо стихване (СНИМКИ, ВИДЕО)

11080
Годината на Гешев: От инструмент на Бога до голямо стихване (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Избран в късната есен на 2019 година след протести и скандали, главният прокурор Иван Гешев започна 2020 година с летящ старт. През първата половина на годината нямаше ден, в който той не се изявяваше пред медиите. Диапазонът му беше в двете крайности. Претърсване и задържане на големи риби, олигарси и министри и нещо като хвърковата прокурорска чета по села и паланки, да громи битовата престъпност. С народно нахлупен на главата каскет, Гешев лично обикаляше България и демонстрираше на обикновените хора как ги варди от лошите. 

Арести на големи фигури и гарантирано място в новинарските емисии. Това беше началото на годината на новия главен прокурор. Възникна подозрение, че ще засенчи по медийна слава самия министър-председател Бойко Борисов. В навечерието на 2020-а годинаГешев изстреля следните крилати слова:

"Докато ние не ангажираме наказателна отговорност за крадене от българския народ през тези 30 години, в резултат на което той живее бедно и в мизерия, всичко е нормално. Но, когато се насочим да дадем справедливост на българския граждани, олигарсите стават жертви". 

Това беше гарнирано със закана, че ще се преразгледа и провери целия приватизационен процес в годините на прехода. Нещо, от което с днешна дата не произлезе нищо. 

Как Иван Гешев се превърна от многообещаващ медиен любимец от началото на годината, в липсваща в медиите фигура в края ѝ? Това ще се опитаме да проследим в следващите редове - защото отговорът на въпроса "защо" се крие в бъдещето.

Първи министерски залък

След първата акция на новия главен прокурор в Министерството на околната среда и водите, в ареста попадна, а после подаде оставка министър Нено Димов.

През януари разследващите нахлуха в екоминистерството по повод проверки за водната криза в Перник, а министър Нено Димов беше задържан за 24 часа в ареста. Стана ясно, че акцията е била предприета от главния прокурор без да бъде информиран премиера Бойко Борисов, който беше на Консултативния съвет при президента по повод напрежението в Близкия изток - нещо напълно в реда на нещата при разделението на властите. Първата реакция на Борисов беше, че оставката на Нено Димов е коалиционен въпрос. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък нарече акцията "показно убийство" на един министър. Припомняме, че Нено Димов беше министър от квотата на ВМРО. След спешна среща между Борисов и Каракачанов стана ясно, че безпрецедентно в историята на страната ни екоминистърът е решил да подаде оставка от ареста.

По това време в село Галиче беше убито жестоко 18-годишно момиче. Главният прокурор и главният секретар на МВР тутакси се озоваха на място, последвани от телевизионните камери. За сравнение, през декември във Варна стана жестоко тройно убийство, но не се чу главният прокурор да е на място и да успокоява хората. Иначе в началото на годината Гешев се намесваше публично във всичко битово с престъпен характер - от кражби на добитък до ромски погроми. В края на годината е ясно, че битовата престъпност далеч не е изкоренена, но главният прокурор я е лишил от личното си присъствие.

Но да се върнем отново в началото на 2020 година. На първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което Гешев присъства като главен прокурор, го чакаше отново протест, организиран от гражданско движение "Борец".

Поредно твърдение за нередност при избора на новия главен прокурор отправи именно това гражданско движение. То е базирано на информация, за която от "Боец" казват, че е получена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Адвокат Камен Добрев, който е част от "Боец", обяви пред медиите, че Софийска градска прокуратура (СГП) е дала данни за професионалната кариера на Иван Гешев, които се различават коренно от тези, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) в доклада на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Във въпросния доклад пише, че в периода 2006 – 2016 година, Иван Гешев е внесъл 230 прокурорски акта и по тях са осъдени 233 души. Данните са на Софийската районна прокуратура (СРП) и на Софийската градска прокуратура (СГП), тъй като за посочения период Иван Гешев работи в двете институции – до 2009 година в СРП, а след това – в СГП.

От "Боец" поставят въпроса дали няма заблуда в числа относно професионалната кариера на Иван Гешев, като Камен Добрев поиска от СРП да разкрие статистическите данни за периода 2006 – 2009 година, с които неправителствената организация не разполага, тъй като досега само СГП им е представила данни. Данните са по ЗДОИ и са предоставени след решение на Административния съд в София, уточни още Добрев.

През юни съдът окончателно се произнесе, че прокуратурата трябва да отговори на въпросите по Закона за достъп до обществена информация на сдружението. Въпросите са за това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Конкретно, гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация.

По-късно през годината и други магистрати поставиха същите въпроси, но отговор от ВСС нямаше.

Големият президентски залък

В края на януари тази година Иван Гешев попита най-висшите магистрати дали може да разследва президента.

Главният прокурор поиска от Конституционния съд да тълкува конкретни текстове от върховния закон. Искането беше свързано с имунитета на държавния глава. Стана ясно, че Гешев се интересува от точната дефиниция на определението "държавна измяна". Обвинител номер едно попита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът може да е извършил престъпление. Припомняме, че според чл. 103 от Конституцията държавният глава и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправи и шест въпроса до Конституционния съд.

Единодушно, Конституционният съд излезе с решение относно въпросите. Конституционните съдии казаха следното – дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия и които пряко засягат техните лични права и свободи. Te нe мoгaт дa ca oбeĸт нa пpoвepĸи и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx. Отговорност носят само за престъпления против Републиката - например въоръжено въстание, насилствено завземане на властта, но отговорност почва да им се търси само след решение на парламента и Конституционния съд.

Гешев обаче беше пообъркал въпросите и се наложи да си ги поправи. Поводът за това стана досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили Цанко Стойков, което касае проверка на Антикорупционната комисия за съпругата на държавния глава Румен Радев - Десислава и как тя е назначена за пиар във ВВС по времето, когато Радев още беше командир на военновъздушните сили и не беше женен за нея - КПКОНПИ обаче има становище по казуса! Становището е отпреди Гешев да стане главен прокурор и че няма доказателства за нещо нередно. В записи, разпространени от прокуратурата, се чува глас, за който се предполага, че е на президента и говорещият дискутира със Стойков какво е допустимо да се праща на прокуратурата като документация по случая.

Да кажем обаче, че цялата работа приключи без наказание за ген. Цанко Стойков и без никакви последици за президентската двойка. Шумът по случая утихна още през февруари, но Радев си остана мишена на Гешев, както се разбра през юли. Но за това - по-нататък.

"Висящата" къща в Барселона

Няма проблеми да разпитаме всеки, когато имаме данни или доказателства за нещо. Това е рутинен случай, единственото интересно е за вас журналистите с оглед предмета на тази проверка. Това заяви през февруари главният прокурор Иван Гешев за твърденията в статия на испанския вестник "Ел Периодико", че в Испания се води разследване, свързано с премиера Бойко Борисов - за пране на пари. "Имаме хиляди проверки и при всички тях, независимо дали става въпрос за министър, за министър-председател или за лица, които имат някакъв имунитет, първо спазваме закона такъв, какъвто е и не делим хората на министри, министър-председатели, лица с имунитет, депутати или изключително богати хора или социално слаби. Единственият критерий е дали е спазен законът или не е спазен законът. Прокуратурата има еднакъв подход във всеки един случай, независимо с оглед на личността", добави Гешев.

За какво става въпрос всъщност? Полицията на Каталуния Mossos d'Esquadra и каталунската прокуратура са започнали разследване дали българският премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари в международен мащаб. Връзката към Борисов е българската манекенка Борислава Йовчева. Нейното име се появи в т.нар. афера "Къща в Барселона". Йовчева е сестра на бившия футболист на ЦСКА Станко Йовчев. Покрай аферата "Къщата в Барселона" се появиха слухове, че Борисов се е погрижил за манекенката, защото има дете от нея, което лидерът на ГЕРБ категорично отрича. Историята беше пусната през Facebook страница на име "Да спрем разграбването на България" - със специални видеоклипове!

Поне засега какво се случва с това разследване беше коментирано от Иван Гешев за последно на изслушване пред парламента. Три пъти бил разпитван Борисов, като в това число влизат и скандалите с аудиозаписите и снимките му. И какво от това?

Как прокуратурата почете шефа си на 3 март

В своя официален YouTube канал, българската прокуратура публикува поздрав по случай 3 март. Поздравът определено е уникален - видео с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Де факто става въпрос за спомен за рода Гешеви, от който произлиза сегашният главен прокурор Иван Гешев. Поп Партений Гешев е родоначалник на рода Гешеви, от който е и главният прокурор Иван Гешев. Той спомена пред БНР, че родът му е от село Годлево.

Съгласно обяснението на държавното обвинение, записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в село Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род.

По-възрастните поколения помнят, че единствено самият другар Тодор Живков е поздравяван толкова директно от подчинените си и то с цял филм - "Човек от народа". Впрочем имиджът на Гешев, съграден и от неизменния каскет, буди такива асоциации.

Инструментът Божий

През ранната пролет на тази отиваща си година, след съмнения, възхищения и недоумения на тема егото на главния прокурор, породени от неговите медийни изяви, самият той ги потвърди. Рече в интервю за подбрана медия, че бил "инструмент в ръцете на Господ". После се изметна, не го бил казал.

"Това е поредният цитат, който е изведен от контекста. Ако някой си направи труда да прочете конкретното интервю, мисля, че беше в сайта "Епицентър". Това, което казах, е, че всеки гражданин, всеки българин, всеки човек, който вярва, е инструмент в ръцете на Господ. И пред него е поставена различна цел, това казах. А иначе как ще ме интерпретират, това ми е за пореден път, като случая с разделението на властите...". Това каза главният прокурор Иван Гешев в края на април пред БНТ, като изуми и своите почитатели, и своите критици. Екипът на Actualno.com следи внимателно и добросъвестно работата на прокуратурата и в частност на главния прокурор и без интерпретации цитира казаното от него в сайта "Епицентър": "Често съм се питал за неща, които са се случили с мен, за това кое добро и кое е лошо. И съм разговарял дълго по тези въпроси със свещеник. Неговата теза е, че Господ ти дава определени знаци, които трябва да разчетеш по правилния начин, за да адаптираш поведението си, в някаква степен той те подготвя за нещо, за някакво трудно решение, за да може да направиш правилната преценка, когато дойде моментът. Така че, аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ". Може би Валерия Велева се е объркала?!

Опонентът Лозан Панов, за сравнение

С риск да избързаме, ето какво написа авторитетният Le Monde през октомври:

"Два етажа разделят офисите им във внушителната съдебна палата в София, но ги делят светове. На втория Лозан Панов, първият съдия на страната като председател на Касационния съд, заема малък кабинет, където, пред европейския и българския флагове, приема без церемонии. На четвъртия Иван Гешев, главен прокурор, заема гигантски кабинет с изглед към цяла София, украсен с православни идоли и портрети на български военни фигури. Той е защитен от впечатляваща система за сигурност, която не позволява достъп на натрапниците, започвайки от журналистите, които той избягва след протестите, призоваващи за оставката му", коментира Le Monde. "В българския модел, наследен от съветския, прокурорът е институцията, която концентрира най-много власт. Той е на върха на пирамида, недосегаем и не отговаря пред никого. Той решава кой да бъде съден и кой не. И вместо да защитава хората от бандити, нашият главен прокурор прави точно обратното: той защитава приятелите си като с чадър и удря враговете си като с бейзболна бухалка", огорчен казва пред Le Monde 49-годишният Лозан Панов.Избран през 2015 г. за председател на Върховния касационен съд, магистратът открито застана на страната на демонстрантите и поиска главата на своя връстник Иван Гешев, назначен в края на 2019 г. за държавен обвинител №1. "Като съдия би трябвало да съм извън демонстрациите, но когато фундаменталните ценности на върховенството на закона бъдат нарушени и институциите бъдат уловени в нечия хватка, аз съм длъжен да говоря", обяснява Панов. Според него, назначаването на г-н Гешев за главен прокурор е "награда" за ролята му в мрачното дело за несъстоятелност на КТБ през 2014 г., "кражбата на века в България". В нея името на близкият до властта олигарх Делян Пеевски фигурира в много документи в досието на делото, но той никога не се е притеснявал. "Главният прокурор се намесва така в много икономически дела", уверява магистратът, който обвинява Гешев, че е защитил и министър-председателя Бойко Борисов от съдебно преследване по случая с публикуваните снимки, показващи го да спи до пачки банкноти от 500 евро. "Единственото разследване, което той е започнал, е относно изтичането на тези снимки, но не и върху тяхното съдържание", казва Лозан Панов".

Съдията е най-последователният опонент на Иван Гешев още преди избирането му за главен прокурор. Панов не само застана на страната на протестиращите, които от юли искат оставката на Гешев. През октомври Панов заяви заседание на Висшия съдебен съвет: "Прокуратурата се превръща в център на власт и се държи като "бухалка за врагове и чадър за приятели". Той поиска остра декларация на Съюза на съдиите в България да бъде разгледана, но мнозинството отхвърли предложението. В документа се настоява ВСС да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по отстраняването му. В декларацията на Съюза на съдиите обвиненията към държавното обвинение са тежки, а въпросът за импийчмънт на главния прокурор още витае. Ехото стигна и до Брюксел, но затова по-нататък.

"Оставка!" или отново ах, този президент

Да си припомним сега как се стигна до продължителното настояване на протестиращите за оставка на главния прокурор. 

През юни оглавяваното от Гешев ведомство се прицели в секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. До него пък се стигна след проверките и арестите на бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови, собственици на "Монбат". Те бяха задържани по линия на екопрестъпления - дали не са прикривали незаконно изхвърляне на стари акумулатори, вместо да ги преработват, но връзката с Узунов беше на тема "търговия с влияние".

Върховен административен съд (ВАС) започва вътрешна проверка по случая с Узунов. Вътрешната проверка, разпоредена от председателя на съда е във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация между лице, обозначено като "Prezident-Pl. Uzunov" и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията, казаха от ВАС.

Според прокуратурата, Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние. Версията на държавното обвинение: На 27 декември 2018 г. Узунов е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура посочи още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши и обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

При съвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, въоръжени представители на силовите органи нахлуха в Президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Още същия ден хиляди граждани се събраха пред президентството в знак на несъгласие със случващото се, като най-силният призив за протест отправи т.нар. "Отровно трио" - адвокат Николай Хаджигенов, пиар специалистът Арман Бабикян и професор Велислав Минеков. При тях излезе президентът Румен Радев, който произнесе прочутото си слово "Мутри вън!", което се превърна в един от лозунгите на гражданското недоволство в страната.

На следващия ден, 10 юли Гешев каза следното: "Определям тези действия на президента като тъжни. Той се нареди в редицата, началото, на която постави Иван Костов, и той се нареди сред техните наследници и върви по неговия път. Ако смята, че като президент това е негово задължение, това е нещо правилно, аз не мога да се намеся в това. Истината е, че в последните месеци българската прокуратура работи по безпрецедентен начин. Независимо дали става въпрос за висш антимафиот (бел. ред. - и този случай се оказа доста щекотлив и все още не се гърми по медии за голяма осъдителна присъда), министър, шеф на комисията по хазарта, един от най-богатите хора с никнейма Черепа. Всеки знае генезиса на този човек, въпреки че той твърди, че е от антидисидентското движение, а тръгна от Магурата. Въобще не ме интересува политическата реакция. Какво коментира Борисов, президентът, не няма да кажа президента, г-н Радев. Какво катери върху гърба на прокуратурата с цел да спечели някакви дивиденти? Нашата работа е да разследваме и няма да се съобразяваме. Ние ще прекъснем връзката между олигарси и политици и тази олигархична мафия, която ни държи в бедност и нищета. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата с престъпността. Това е в името на нашите деца. Казвал съм многократно - не съобразяваме действията на прокуратурата с политици и политически последствие и ще продължим да го правим. Аз съм поласкан от твърденията, които са хибридни лъжи, манипулации или кой както му харесва, че прокуратурата може за 3 часа да се организира. По тези досъдебни производства се работи от май (бел.ред. - търговия с влияние и изтичане на секретна информация, предизвикали акциите), а разрешенията по търговия с влияние са от неделя, на Военно-окръжната прокуратура от понеделник или вторник. Ние няма да съобразяваме своите действия с политици или политически действия. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, са доказателствата."

"Ако говорите за съветника по правни въпроси и антикорупция - бяхме откровени с обществото. Всеки може да си прецени дали е нормално в страни като Франция и Германия да получиш решение на съд 7 дни преди да е публикувано. Дали е нормално да лобираш за заличаване на криминална регистрация...", започна да изрежда Гешев. "Не казвам това дали е престъпление. Задайте си въпроса - какво би се случило след това в държава от ЕС? Знам какво се случи тук - казаха, че това не е проблем. Това е проблемът на България и българската система. Докато аз съм главен прокурор, това няма да е така и няма да има прошка нито за министър, нито за президентски секретар", обяви той.

От своя страна президентът обяви, че прокуратурата се превръща в политически играч.

Припомняме, че през октомври, по време на изслушване в парламента, Иван Гешев заяви, че през юли в президентството не са влизали тежко въоръжени хора.Според правилника на парламента главният прокурор тогава трябваше в 10-минутно изложение да представи отчета, след което да отговаря на въпроси, но експозето му продължи доста по-дълго време. Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

Във фокуса на Брюксел

На 28 август при затворени врати в Европарламента се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище. Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (комисията LIBE), под председателството на евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд, покани премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на изслушване при закрито заседание. Участваха обаче вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Участието им не удовлетвори евродепутатите и последваха допълнителни писмени въпроси - цели 29, като те звучат доста унищожително! Предстои и ново изслушване през януари. На него отново няма да се явят премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, а ще отидат вицепремиера Екатерина Захариева и правосъдния министър Десислава Ахладова. Ето един от въпросите, който в най-пълна степен подсказва какво мислят в LIBE и колко вярват на сегашната ни власт:

"След срещата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент на 28.08.2020 г., прокуратурата на Република България публикува на официалната си интернет страница, че срещата е инициирана от главния прокурор на Република България (бел. ред. – Иван Гешев). Всъщност, тя беше инициирана от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент и покани главния прокурор на Република България, който изпрати своя заместник (бел. ред. – Красимира Филипова). Желаете ли да коригирате тази фалшива информация?"

Става въпрос за публикуваното от държавното ни обвинение официално съобщение за срещата. В първоначалния си вариант то беше дълго шест абзаца, но сега вече са пет. Липсва третият абзац от оригиналния текст: "Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

На 8 октомври Европейският парламент гласува безпрецедентна резолюзия за България. В документа евродепутатите изразяват "недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация". Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и "незаконните и прекомерни одити" на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В резолюцията се подчертава, че има "значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите". Текстът посочва и продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

И ето че в опит да покажат, че изпълняват директивите на Брюксел, управляващите от ГЕРБ предложиха промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се регламентира специален прокурор да може да разследва главния прокурор. От прокуратурата обаче веднага определиха фигурата на специалния прокурор като излишна

Висящите въпроси

Факт е, че след медийната си изява пред БНТ през юли главният прокурор Иван Гешев не е давал фундаментални интервюта. Не се изявява много и в профила си в Twitter. На какво се дължи неприсъщото му мълчание можем само да гадаем. Без последствия останаха засега заканите му да върне от Обединените арабски емирства Васил Божков. Без отговор още е какво става с мегаделото КТБ и "Апартаментгейт". Виси и въпросът с автентичността на записите с гласа на Бойко Борисов и снимките от неговата спалня. Нищо, че на 18 декември бяха огласени резултатите от проверката за "записите ПКП" и че няма данни за извършено престъпление.

"Проверката не е установила да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на АДФИ и КФН по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД. В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г." Това се казва в официалното съобщение.

Виси със страшна сила още един въпрос, който преследва Гешев още преди да стане главен прокурор: Колко от образуваните досъдебни производства, особено тези, които са следствие от хиперактивността му през тази година, ще завършат с осъдителни присъди?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com