X
 
 

Иван Гешев пита върховните магистрати дали може да се разследва президентът

5530 48
Иван Гешев пита върховните магистрати дали може да се разследва президентът
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд на Република България да тълкува конкретни текстове от върховния закон. Искането е свързано с имунитета на държавния глава, като документът е публикуван на сайта на прокуратурата.

Става ясно, че Гешев се интересува от точната дефиниция на определението „държавна измяна“. Обвинител номер едно пита върховните съдии и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че президентът на Републиката може да е извършил престъпление.

Припомняме, че според чл. 103 от Конституцията държавният глава и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправя и шест въпроса до Конституционния съд.

От държавното обвинение питат и дали отбелязаната в основния закон „държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против Републиката“, както и каква е разликата между „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита още дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и съответно - дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Гешев разпореди специален надзор по градовете на разследванията на мръсния въздух

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специале...

Румен Радев

Искането на главния прокурор Иван Гешев е без дата. Освен това не става ясно каква е причината за него и защо е необходимо върховните магистрати да се произнасят по него.

bTV отбелязва, че искането вече е разпределено на състав от конституционни съдии, като Мариана Карагьозова е докладчик.

Actualno.com

Етикети:

 • Прокурор Мафиот 18 Прокурор Мафиот преди 1 месец Профил на трол?
  След забраната за осъществяване на големи икономически проекти, които щяха да осигурят приходи, такси и геополитическа тежест на България бъдещето е мрачно! Няма икономика, няма доходи, няма потребление – омагьосан кръг за държавата. Тъжният извод е, че за една "паница леща" продадохме националните си интереси.
 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Що се плаши Фърчилото? Да не е шътнал някои тайни на Решетников?
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  17. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 2 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Лайнарко 17.1, много разтревожен тая сутрин.
  : 4 !
 • Анонимен 17.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  17.2 Това е пак дъртака Циклоп, психично болен мутант, хейтър, имащ сериозни психически проблеми !
  : 0 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кубето на един психо наемник !
 • Робско племе 15 Робско племе преди 1 месец Профил на трол?
  Българите отдавна са показали, че са способни да преглътнат всяко унижение и не са способни на каквито и да било защитни, да не говорим за агресивни действия спрямо своите господари, били те политици, бизнесмени, прокурори или чисти престъпници.
 • Глутницата Мафиоти 14 Глутницата Мафиоти преди 1 месец Профил на трол?
  "Аз съм прост" >> БокУУУ Карлеоне : "Гешев, ще ти направя предложение, на което не можеш да откажеш ..."
 • Враговете 13 Враговете преди 1 месец Профил на трол?
  Гешев Гестапото е само една дребна пионка на Лоеното Прасе Дебелянчо ! Прасето Дебелянчо е болно от африканска чума и трябва да бъде загробено - с почести организирани от ДПС . Назначаването на Гестапото и единодушието на ВСС са уредени и договорирани от ДПС !
 • Той ГЕСТАПОТО 12 Той ГЕСТАПОТО преди 1 месец Профил на трол?
  "Докато не се изправи целият български народ и не покаже, че той е суверенът - ще ограничават права, ще си назначават главни прокурори, ще живеем в мафиотска държава и ще продължаваме да се давим в тинята, заемащи първите места като държава и нация във всички негативни световни класации !", посочи журналистът Стоян Тончев чрез своя фейсбук.
 • Тапунгер на снимката 11 Тапунгер на снимката преди 1 месец Профил на трол?
  Мафията си има държава ! Главен прокурор - перач на мръсни пари ... и лакей на СИК Мафиота . Цвъкито цвили от радост, че още един Бунак плюе Президента ! Ама какъв Бунак - цяло ГЕСТАПО .
 • Maf1ata BG 10 Maf1ata BG преди 1 месец Профил на трол?
  Да, захапаха се и с президента. За боклука мълчат, за мръсният въздух изкараха виновни колите и ни обремениха с нови данъци за водната криза почни нищо, за цените и беднотията в най корумпираната държава на ЕС - мълчание, измислят си нови такси - н-р водомер и паспорти на апартаментите и колите.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Долу герб и шайката 240 мутри плюс Боко тиквата!
  : 1 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това са подстъпи към процедурата импийчмът…- Символ на безпомощност. Или под вола - теле.
  : 1 !
 • не ми е ясно 10.3 не ми е ясно преди 1 месец Профил на трол?
  Aбe знaeх cи aз, чe нe e caмo Нeнo Димoв, дeтo e изпил вoдaтa нa Пeрник. Ceгa и прeзидeнтa иcкaт дa oкoвaт c прaнги. Мaфиятa ли e държaвнa или държaвaтa мaфиoтcкa?
  : 1 !
 • дедо ви 10.4 дедо ви преди 1 месец Профил на трол?
  Нaрoдeeee? Ceдитe прeд кoмпютритe и пишeтe. Пeрничaни caми нe мoгaт дa cвършaт рaбoтaтa,трябвa дa ce зaмиcлят вcички кaквo иcкaт?!
  : 1 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В това кубе гладко като топка за пинг понг - само мерзост, гадост и лижене на СИК Мафиота задницата .
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Бойко недосегаем ли е? :)
  : 1 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  9.1, можем да нaпрaвим eкcпeримeнт😂😂😂aкo прeплувa 20км нaвътрe в мoрeтo дo брeгa пуcнaт oт лoдкa a cлeд тoвa издържи пълнитeл c aвтoмaт пo тиквaтa и уcпee дa прeвaри взривнaтa вълнa oт тaнкoвa минa знaчи e нeдoceгaeм😂😂😂😂😂
  : 1 !
 • Анонимен 9.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Гешев е ФАШИСТ - това трябва да се разбере. Генерала макар и уж червен е безкрайно почтен човек!
  : 1 !
Нагоре