Пое ли Иван Гешев по стъпките на Бойко Борисов?

24907
Пое ли Иван Гешев по стъпките на Бойко Борисов?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Арести на големи фигури и гарантирано място в новинарските емисии. С това можем да свържем началото на 'царуването" на новия главен прокурор. Спомняте ли си кой друг често попадаше под светлината на прожекторите, но като главен секретар на МВР? Точно така, премиерът Бойко Борисов се превърна в успешен медиен образ и впоследствие пое управлението на страната.

Новият главен прокурор създаде прецедент с протестите, които предшестваха избора му. Една от основните критики беше, че кандидатурата му беше единствена и процедурата на практика се превърна в надбягване с един кон. Началото му на върха на държавното обвинение обаче със сигурност е ударно.

Освен арестите и последвалите обвинения, включително и на действащ министър, Гешев прави впечатление и с изказванията си по медиите. Ще цитирам думите му.

"Докато ние не ангажираме наказателна отговорност за крадене от българския народ през тези 30 години, в резултат на което  той живее бедно и в мизерия, всичко е нормално. Но, когато се насочим да дадем справедливост на българския граждани, олигарсите стават жертви.

Трябва да си отговорим на въпроса олигарсите ли са жертви, или са жертви българските граждани, които живеят бедно, и защо правим реклама на хора, които е ясно какви са. Те стават жертви, как така всички станаха жертви? Как всички богати в тази държава се страхуват и са толкова страхливи милиардери, как стана така“, попита Гешев.

 „Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат? Защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите? Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците".

Едва ли има нормален българин, който не би се подписал под посланието на Гешев. Но подобно говорене от страна на главния прокурор буди доста въпроси. Дали прокуратурата ще преследва с еднакъв аршин всички олигарси, които са прекрачили границата на закона, или само определени? Защо прокуратурата не е предприела досега подобни на сегашните действия, ако процесите са се извършвали от години. Нека не забравяме, че  оперативните възможности на Гешев не започват с встъпването му като главен прокурор. Дали те са били възпирани или е изчаквано поради някаква причина? И дали тези социални послания на Гешев няма да прераснат в политическа кариера впоследствие?

Отговорите на всички тези въпроси може би предстои да разберем, а може и никога да не научим. Но приликите между настоящия главен прокурор и премиера са доста интересни и предразполагат към размишления.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com