"Хора лежат под руините, а вие, нищожества, крадете храна!": Драмата в Турция

12384
"Хора лежат под руините, а вие, нищожества, крадете храна!": Драмата в Турция
Снимка: Getty Images

Четирима мъже лежат на земята, по-възрастният е полугол, останалите са с тъмни панталони и якета. Двама полицаи ги бият брутално с палки и ги ругаят. "Хората лежат под руините, а вие, нищожества, крадете храна? Приехме ви в страната си, а вие каквото правите - крадете!" Един от полицаите пръска с лютив спрей лицата на безпомощните мъже. Друг отзад дава командата: "Счупете им крадливите ръце".

В мрежата е пълно с подобни видеа. До момента турското Обединение за човешки права не е регистрирало много случаи на насилие, но почти всички са от Хатай. В най-южната провинция на страната разрушенията са сериозни - градът изглежда така, като че ли там от години се води война. Който може, бърза да го напусне.

Разчистванията на останките от разрушените сгради са в пълен ход, продължава да има нужда от палатки, отоплителни уреди, генератори, вода, храна и медикаменти. Липсата на течаща вода и на тоалетни допълнително затруднява ежедневието на оцелелите и на спасителите.

Опасностите след земетресение, които носят смърт

Войната в Сирия и бездруго беше поставила милиони хора на тежко изпитание, а земетресението усложни хуманитарната ситуация още повече. ...

Точно в тази ситуация десни популисти и националисти насъскват хората срещу бежанците или срещу дискриминирани малцинства. Под информацията за сириец, който бил ограбил супермаркет и откраднал презервативи, в мрежата могат да се прочетат коментари като този: "Бежанците, ако обичат, да се махат". Гневът и отчаянието изместват мъката. И все по-често невинни хора биват смятани за грабители.

"Пребиха ни в една тъмна улица"

Във видеопослание двама мъже от Хатай разказват как са били бити от служители по сигурността. "Връщахме се от аптеката, носехме лекарства. Служителите по сигурността ни спряха и ни набиха, защото решиха, че сме извършили грабеж. Накрая просто ни оставиха да лежим на улицата." На челото на човека има дълбока червена следа от побоя с палки.

Подобни преживявания имат и петима млади кюрди от Диарбекир. Както съобщават правозащитници, хората отишли като доброволци в земетръсния район. Имали съответното разрешение от градските власти, но въпреки това наскоро след пристигането си били задържани. В полицията ги набили и отпратили в друг град.

По уикенда пък полицията в Хатай задържала двама предполагаеми грабители, единият от които бил пребит толкова жестоко, че починал от кръвоизливи, след като ребрата и носът му били счупени.

Чудото в Ерзин. Защо градът устоя на земетресението?

Турският град Ерзин се намира в провинция Хатай - една от най-засегнатите от земетресението. Там обаче няма нито една срутена сграда и ...

В Туитър се разпространява и видео, на което се виждат трима мъже - вероятно бежанци, които лежат бездиханни на улицата до бял ван. "Грабителите получиха това, което заслужават", се чува на фона.

Ситуацията със сигурността е напрегната

По уикенда турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи за 75 случая на грабежи в района, пострадал от земетресението. 57 предполагаеми обвиняеми са задържани. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обаче заяви, че в страната му изобщо нямало плячкосвания - за сигурността се полагали грижи. В момента единственият проблем било разпространението на лъжи.

Министър Сойлу отправи обвинения към австрийския спасителен екип, прекъснал по уикенда работата си по съображения за сигурност, че разпространява лъжи и дезинформация срещу Турция. Говорителят на австрийското министерство на отбраната Михаел Бауер от своя страна написа в Туитър, че австрийските спасители ще продължат работата си под защитата на турски войници.

От понеделник насам все повече чуждестранни спасителни екипи се изтеглят и се връщат в родните си страни, тъй като вече почти няма надежда за намирането на оцелели под руините.

Турция: бедствие на века или небрежност на века?

Според властите в Турция близо 13 милиона души в 10 града са били засегнати от земетресението. Над 33 хиляди сгради са напълно или част...

Има ли паравоенни групи в Хатай?

По данни на турското Обединение за човешки права най-беззащитни в Хатай са жените, децата и бежанците. Паравоенни групи, които обикалят някои от кварталите, допринасят за несигурността.

Хатай е най-южната турска провинция на границата със Сирия. Тя е на повече от 200 км от епицентъровете на ужасяващите земетресения от шести февруари, но въпреки това разрушенията там са много големи. Пострадало е летището, множество болници и сградата на турската Служба за борба с бедствията, а това още повече затруднява оказването на помощ.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Войната в Украйна: с роботи, изкуствен интелект и дронове

Тази битка може да реши изхода от войната в Украйна

Защо ЕС все още купува руски газ?

Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

Шест държави се очаква да се присъединят към ЕС през 2030-та. Как трябва да се промени Европа и защо темата е "горещ картоф"?

"Мадрид не плаща", а Каталуния цъфти. Въпреки сепаратизма

Моля, не се разболявайте в България!

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com