Хулиганът в училище спира да те тормози, само ако му дадеш отпор

6441
Хулиганът в училище спира да те тормози, само ако му дадеш отпор
Снимка: БГНЕС

Дали гръцките фермери са прави да протестират или не, нас не ни интересува. Това си е вътрешен въпрос на Гърция. Ципрас да се оправя.

Ако гръцките фермери обаче много искат да притиснат Ципрас, да го блокират него. Да блокират Народното събрание, Атина, магистралите, летищата. Но границите - където вече пречат на други държави, които не са виновни с нищо за проблемите в собствената им страна, това идва в повече.

И пак не ни интересува дали гърците подкрепят протестиращите, дали правителството в Атина мълчаливо одобрява блокадите и дали те се използват за изнудване на Брюксел.

Нас гръцките неразбории просто не ни интересуват.

Интересува ни, че се нарушава европейското законодателство за свободно придвижване, че българският бизнес понася невъобразими щети, че стотици българи бедстват без храна и вода на метри от скари, чевермета и музика и че удрят по човешкото ни достойнство някой друг да ни кара да се чувстваме като затворници, при положение, че не сме.

Първо, Външно министерство трябва веднага да задейства процедурата по искане на Гърция да бъдат наложени санкции на европейско ниво. Дали ще има резултат и кога, е отделен въпрос и той не бива да се размахва като аргумент. Да не правим нищо е абсолютно по-лошо.

Второ, но само в случай, че имаме достатъчното чувство, че се гаврят с личното ни достойнство и това като народ, трябва да помислим и за не-дипломатически мерки. Такива, които не зависят от политиците. Такива, които си зависят от нас.

Защото това е поредната подобна блокада. Гръцките фермери са като училищния хулиган, който всеки ден (а в нашия случай - всяка година) идва и те тормози. Нагло, арогантно, без да си виновен, просто защото му изглеждаш слаб. И той няма никаква причина да спира, освен ако не му дадеш отпор.

Гърците се съгласиха на временно вдигане на блокадата, българите отказаха

Гръцките протестиращи фермери се съгласиха да бъде вдигната блокадата на границата, за да дадат възможност на всички превозни средства ...

Отпор беше контраблокадата на българските шофьори. Оказа се, доста ефективен ход. Тя със сигурност е оказала влияние на скоропостижното решение на гърците още същата вечер да пуснат напълно движението, за да премине насъбралата се колона от тежкотоварни автомобили.

Отпор е и това, за което мнозина говорят - блокада от наша страна за някоя и друга седмица през лятото.

Дали ще е много добросъседски - абсолютно не. Дали ще се вдигне шум до небесата - абсолютно да. Дали ще има ефект - това не можем да знаем. Не сме го опитвали. Относно ефекта знаем само това, с което имаме опит - че малодушието и бездействието, с които търпим ежегодните гръцки блокади, дават нулев резултат. Защото тракторите са на границата и следващата година.

Дали радикалните мерки ще помогнат, не знаем. Но знаем, че не-радикалните със сигурност не помагат. Може би понякога, когато политиката е безсилна, народът сам трябва да пристъпи напред и да предприеме нещо. Да вземем просто да опитаме... Кой знае, тогава гърците може да започнат да протестират при нас така, както протестират в момента на турската граница - отдалече, или ефективно набързо. Кой знае...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com