И Плевнелиев преклони главица пред Путин

72989
И Плевнелиев преклони главица пред Путин
Снимка: БГНЕС

Най-напред нека резюмирам една историйка от центъра на София, където все така остава незабелязана подигравката да имаме огромен паметник на чуждата окупация, за която благодарим като народ.

Вчера в нозете на Сталин, маскиран като съветски войник с победоносно поведение спрямо отказалата съпротива България, за поред път се появиха цветя и венци от държавата-приемник на тази окупация, от нейни сателити и местни наемници от разни съветофилски фондации, сред които се нареди и фашизоидната „Атака”: вкупом борци срещу фашизма, които фриволно приравняват без елементарно историческо основание България към освободените от Червената армия от германска окупация държави в Европа.

Това се случи в най-кървавия ден на репресии в Украйна, най-голямата бивша съветска колония, управлявана от доказано престъпен проруски режим.

Поредното преклонение пред историческата лъжа беше оспорено с контрадействие. Свободолюбиви българи премахнаха венците и цветята. В ivo.bg публикувах снимки на паметника с позорния надпис и поднесените под него цветни почитания, както и как изглеждаше след това, когато като знаците на почестите към съветския колониализъм бяха отстранени. За сведение на желаещите да се заяждат: участниците в акцията не се крият.

Вие, които четете това, не сте ли малко учудени, че тази история остана абсолютно незабелязана? И ако за медиите ни това е типично пренебрегване на темата за съветската символика (освен ако не се вдигне шум в чужбина), то не е ли странно, че нито руското посолство, нито русофилските фондации, нито кавгаджийската партия „Атака” реагираха?

И евроизборите са ясни: Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия

По всичко личи, че след затихването на най-дългите улични протести срещу лявото управление в България, именно евроизборите са новия х...

Услужливи дейци на петата колона тази сутрин вече бяха издирили преместените венци и не само бяха върнали преди обяд повечето от тях под позорния надпис със златните букви на благодарност към съветския колониализъм, но и се бяха постарали да изличат кавичките от думата „освободители”.

Но защо не чухме и дума на възмущение, което е крайно нетипично за чувствителните им съветофилски души?

Явно заповедта по гарнизона от Москва е в този случай (отново) да се приложи тактиката на премълчаването, с която толкова успешно се замитат неудобните теми в България.

Ако е удобно обаче, имам неудобни въпроси към президента Росен Плевнелиев, който днес най-после разкри позицията си по въпроса за съветския фетиш в центъра на столицата и попари надеждите на онези, които си въобразяваха, че ще се присъедини към жестовете на бойкот на политиката на Путин.

В интервю, записано на видео и разпространявано в интернет от блогърите Асен Генов и Комитата, президентът Плевнелиев за пръв път напуска уютната ниша на мълчанието по отношение на софийския вариант на Берлинската стена, разделяща българите. Той заявява категорично, че е против „разрушаването” на този паметник, но е за историческата истина за него. На уточнението, че става дума за демонтиране, а не за разрушаване, г-н Плевнелиев, показвайки, че си дава сметка за съществената разлика във формулировката, отвръща с …усмивка.

Светът трябва да спре Македония

Най-новата нагла и патологично безумна македонска манипулация е планът за игрален филм за живота на Самуил, цар на "Светото македонско ...

Разбирам тази усмивка като потвърждение, че не желае да се конфронтира с руската мечка, която смята да уважите с ритуалното си присъствие на закриването на олимпийските игри в Сочи, използвани за лична реклама от Владимир Путин, истинския подстрекател на масовите убийци на украинци в Киев през изминалите два дни. Ще бъде употребен от него, независимо дали ще се среща с властелина на петте зимни пръстена- без значение също дали ще се усмихва на общите снимки или ще гледа театрално строго.

Прав Ви път, господин президент.

Пътищата ни се разминават. Загубихте уважението на хората, които се опитваха да Ви вярват, че във Ваше лице има(х)ме единствения избран на ключова позиция във властта прозападен управленец в днешната сервилна спрямо Путин страна.

Наричам ви със сдържаното “управленец”, защото явно не сте готов за държавник- за да си държавник, трябва да се противопоставиш на пагубното статукво, а не да се носиш комфортно по южния поток на чуждата воля.

Похарчихте с лека ръка този личен капитал. Уверявам Ви, че от това не печели „цял народ”, нито пък губите само себе си – печелят Путин и неговите адепти в България. Постъпвате обратно на заветите на свободолюбивия Левски с тази сервилна „дипломация” на малодушието само броени дни след всички патетични речи за преклонението пред Апостола.

Най-новият учител по дудук

Добре, че не гледам телевизия в неделя, написа един мой приятел във Facebook след „мъжествената” декларация за присъединява...

Не пожелахте поне малко да се вдъхновите от храбростта на украинското свободолюбие. Вместо това ставате част от коалицията на съгласните с Путин.

Имам и една молба: не ни давайте примери за други посетители на Сочи. Защото поклонението там, особено след клането в Киев, е като поднасянето на венци и цветя в нозете на поробителите на собствената ти родина- ако приемем, че сме прегърнали демокрацията като нещо родно.

В такава ситуация са важни изключенията, а не правилото (на преклонената главица). Вие разочаровахте надеждите, че можете да бъдете изключение.

Приемете това мое обръщение като подписка с един подпис. Но бъде сигурен, че мнозина българи и милиони граждани на демократичния свят биха я подписали, ако имаше начин да научат, че я има и можеха да се включат в нея.

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com