Иска ли някой да е президент на тази държава?

4526
Иска ли някой да е президент на тази държава?
Снимка: Pixabay

Един въпрос все повече боде очи и уши с приближаването на президентския вот. Въпросът е: кой точно иска да стане президент на тази държава. Май никой. За Бойко Борисов е ясно, че иска, но не му стиска, а и му е твърде раничко да остави реалната власт. Кой друг иска да е президент? Георги Първанов, който не може да се кандидатира най-малкото защото не го щат от БСП, а нали кандидатурата трябва да е обща, на левицата?!

Да вземем например т.нар. патриотичен сектор, където кум, кумец и Красимир Каракачанов се събраха и първи обявиха кандидат-президент. Още преди 3 месеца "Сега" написа, че "Атака" и Патриотичният фронт ще се обединят в малко вероятен тогава съюз и ще издигнат точно Каракачанов - сбъдна се. А сега ще направим още една прогноза - Каракачанов трудно ще спечели повече от 2%, защото

на предишния президентски вот взе точно 0.9% 

Искат ли националистите поне да имат президент? Да се пробват поне, да се помъчат да са трети в класирането, или - защо не, да отидат на балотаж? Не, разбира се, няма как с 0.9% от преди 5 години. По-интересното е друго - обединените националисти твърдят, че истинските им цели са с хоризонт доста след президентските избори, т.е. да повторят съюза и на парламентарни. Което обяснява цялата игра, не само тяхната - всички партии и лидери в българската политика в момента калкулират листи, проценти, порции за и след парламентарния вот - когато и да е. Той е истинската им задача. Президентските избори са досадна част от сложното уравнение. Като кандидат-президент лидерът на ВМРО Каракачанов задоволява егото си да е "лицето на патриотизма", чрез подгласника му Явор Нотев нужното уважение получава Сидеров, а Валери Симеонов участва чрез хигиенична дистанция; на балотажа Каракачанов ще застане зад този претендент, който гарантира на националистите квота в следващата парламентарна и изпълнителна власт - такава им е играта в момента. Засега сметките са, че на втори тур ще бъде подкрепен човекът на ГЕРБ.

Да преминем и към т.нар. реформатори, които ни уверяват, че три месеца преди вота имат цели 7 кандидатури за президент. Каквито и лични и професионални качества да имат Димо Гяуров, Огнян Герджиков, Съби Събев, Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, Велислав Минеков и Корман Исмаилов, те са неизбираеми.

Реформаторите още не могат да се разберат за кандидат-президент, правят допитване

Реформаторите още не могат да се разберат за кандидат-президентската си двойка. Тепърва партиите в блока ще проведат допитване до члено...

И това го знае всеки един в РБ

Но и тук целта дори не е участие в балотаж, а кой ще бъде подкрепен на него. Ясно е, че би бил подкрепен претендентът на ГЕРБ. Но дали наистина все пак РБ ще издигне кандидат? И един ли? Зависи най-вече от участието или неучастието на Бойко Борисов и от формулата, която ще избере ГЕРБ.

Блокът е като космическа дупка, в която никога нищо не се знае, а който попадне в нея, не знае къде се намира. Би било истинска сензация РБ да се хвърли здраво на президентските избори, тъй като на последните два вота "автентичното дясно" се специализира в бутафория - през 2006 г. бе издигнат неизбираемият Неделчо Беронов и бе подарен втори мандат на Георги Първанов; през 2011 г. практически не участва (СДС се спря на обречения на 2% Румен Христов, а Меглена Кунева и Николай Ненчев участваха лично, но още не бяха умни, красиви и автентично десни).

Слави Трифонов каза, че Конституционният съд го тика да влезе в политиката, обаче сигурни ли сте, че иска да е президент? Всъщност той вече участва в политиката - през 2011 г., гръмогласно подкрепяйки Кунева. По-вероятният сценарий е да се яви отново чрез кандидат, който, разбира се, е много по-разпознаваем като негов от Кунева.

При БСП нещата са малко по-различни. Партията няма против да има президент, обаче въпросът е има ли я партията - лобита и фронтове се сблъскват челно, всички заедно и по отделно тъкмят многопосочни договорки - с АБВ, ДПС, ГЕРБ.

Ясни са 6-те имена, с които БСП влиза в преговорите за президент

Отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа, т.е....

Кой точно е БСП - Нинова ли, Станишев ли,

Първанов...? Тези, които лансират ген. Румен Радев, или онези, които напират за Мая Манолова...? Но главната цел на всички отново не е президентският вот, а парламентарната конфигурация впоследствие. След завоя към Русия и предвид "тежкото международно положение" Бойко Борисов с лекота би взел и ляв завой; БСП би влязла във властта бързо след драмата "Пеевски" - отличен за Нинова; обаче Борисов може и да не вземе ляв завой - ей от тоя ребус зависи кого и как ще кандидатира БСП сега. Единственото сигурно е, че Корнелия Нинова няма да се състезава лично (заяви го във вторник); другото сигурно е, че до вота може да каже 90 различни неща и че пак няма да се кандидатира.

Направи ли ви впечатление, че 90% от нещата зависят от Бойко Борисов? Така е - очаква се да дърпа конците в държавата поне още 2-3 години. Затова всички изчакват него, а и той ги изчаква - тъкмят власт, но президентската е по-безинтересната.

Диян Божидаров,

Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com