Какво ще стане с Паметника на Съветската армия

5559
Какво ще стане с Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Общинската комисия по образование и култура към Столичния общински съвет (СОС) реши да подкрепи предложението на „Демократична България“ (ДБ) за премахването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. Това стана след като ГЕРБ-СДС внезапно взеха присърце доклада с предложението на ДБ за преместването, депозиран още през март 2020.

Борисов смени позицията си

В края на февруари 2023 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за премахването на монумента. Това стана след действията на 61-годишния преводач от немски език Светлозар Раянов. Ден преди първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, г-н Раянов счупи с чук плочата на паметника с надпис, гласящ: „На Съветската армия освободителка от признателния български народ”.

От руското посолство заклеймиха разбиването на монумента като „богохулна постъпка”. За много хора у нас обаче паметникът е възмутителен и гротескен портрет на убийците на бащите им, пропагандна карикатура на историята.

Съобразно буквата на закона, действията на г-н Раянов, който сам се предаде на полицията, може би могат да бъдат окачествени като вандализъм. Факт е обаче, че неговият чук всъщност разби една двуглава, срамна лъжа.

Лъжата за "освобождението"

На първо място, Червената армия никога не е „освобождавала” България. Второ, срамно и ужасяващо сервилно е твърдението, че българският народ – особено в неговата цялост – някога е изпитвал „признателност” заради съветската окупация.

Ударите с чука, разбили плочата на паметника, известен като МОЧА, са катализатор отново да се постави на дневен ред и да се задвижи въпросът за неговото преместване. В действителност, както обясни и г-н Раянов, тези удари са отговор на руските бомби, които се сипят върху Украйна; те са реакция на жлъчната руска пропаганда.

Бруталността на агресията на Кремъл срещу Киев подкопа основите на един от най-спорните паметници у нас. Тази бруталност разбуди призраци от най-мрачните страници в новата история на България.

Що се отнася до ГЕРБ, те вероятно решиха да дадат ухо на инициативата за премахването на монумента, за да намигнат предизборно на антикомунистите у нас, които отдавна изразяват съмнения в демократичните темели на тази политическа формация.

Въпросът с евроатлантизма на ГЕРБ

Казусът бе добър повод за партията на Борисов и колегите му да потвърдят външнополитическата си ориентация. Това е наложително, след като американските санкции започнаха съвсем да припарват под краката им. След като финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов попадна под ударите на „Магнитски”, г-н Борисов (по собствените му признания) на няколко пъти посети американското посолство у нас и изглежда се опитва всячески да убеди американската страна в своята лоялност към евроатлантическите ценности.

Така - близо 3 години след доклада на ДБ за Паметника на Съветската армия - в началото на март 2023 към него бе добавен нов проект за решение, внесен от ГЕРБ-СДС, който предложи скулптурните композиции да бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство.

Въпреки че решението на Комисията по образование и култура бе прието без гласове против (БСП напуснаха демонстративно, а ВМРО се въздържаха), то е само малка първа стъпка към премахването на монумента. Предстои докладът да бъде разгледан и от други общински комисии, след което евентуално ще бъде включен в дневния ред на СОС. Последната дума относно съдбата на паметника обаче е на държавата.

Само флирт?

След по-малко от месец предстоят поредните парламентарни избори, а наесен е не по-малко важният местен вот. Само времето ще покаже дали ГЕРБ-СДС последователно ще подкрепят премахването на Паметника на Съветската армия или само предизборно са употребили темата, за да пофлиртуват с десните сили. Няма да им е за първи път.

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com