Казармата и военното обучание ще ни направят по-подготвени

6071
Казармата и военното обучание ще ни направят по-подготвени
Снимка: БГНЕС

Отново се заговори за връщането на казармата и всички доводи "за" и "против". И прави впечатление, че значителна част от хората, и "стари", и "млади", са предимно позитивно настроени към идеята, разбира се, с известни условия.

Ние сме от първите поколения, които не знаят какво представлява казармата и нямат преки впечатления как се отразява тя на мъжете. И въпреки това, изборът "за" и "против" военната служба е избор като всеки друг - проста преценка кое надделява повече - позитивите или негативите.

И е факт, че вероятно повечето българи смятат, че казармата е безспорно нещо полезно. Естествено, важно е всичко да е в рамките на приемливото и умереното. Затова идеята за обучение няколко месеца се приема доста по-добре от крайните някогашни въжделения за служба по година - две.

Грешно е схващането, че казармата е основният фактор, който би направил мъжете мъже. Или по-мъже. Безспорно обаче, казармата помага. Вероятно за тези няколко месеца българските младежи биха имали възможността да разберат какво е, под определена форма, ред, дисциплина и уважение, в случай, че дотогава не са знаели. Защото има не малко подобни примери.

Към това само може да се добави допълнителната полза по отношение на физическата подготовка, военните умения и привикването с мисълта, че си част от нещо по-голямо, че принадлежиш към нещо и имаш отговорност към него. Умишлено не използвам фрази от типа "дълг към родината", защото да припознаеш страната си като родина и отечество, е въпрос на много личен избор, а не на автоматична географска принадлежност.

Заради всичко това, вероятно би било полезно младите български мъже, за няколко месеца, да минат и през този опит.

Българите искат казармата да се върне

59% от българите искат да се върне военната служба, 27% са против. Това показват данните от национално представително изследване на Exa...

Казармата обаче не е единствената добра идея, която се завъртя в общественото пространство напоследък.

Военното обучение също е нещо, което безспорно би било полезно. И то не само за мъжете. Единият вариант са доброволните граждански обучения, които обаче биха имали по-малък ефект. Защото са доброволни. Далеч по-лесно и разумно би било да има задължително военно обучение в някой от последните класове в училище. Така и момчетата, и момичетата, ще имат възможност да научат важни неща - как се борави с оръжие, основни знания по военно дело, реакции при кризи, оцеляване и оказване на първа помощ.

В такъв свят живеем. Сложен, объркан и непредвидим. И той става все по-сложен, объркан и непредвидим. Би било умно да сме подготвени.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com