Кой е виновен за коронавируса – не само китайците, а хората като цяло

8908
Кой е виновен за коронавируса – не само китайците, а хората като цяло
Снимка: iStock

Заразите, които се прехвърлят от живи организми чрез патогени от животни на хора или между хора, са вече 17% от всички болести в световен мащаб и причиняват над 700 000 смъртни случая. Това сочи статистиката на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от The Independent. За сравнение, маларията, която също е векторна зараза – като описаните по-горе, убива над 400 000 души годишно.

Ако някой случайно не е разбрал, COVID-19 (коронавирусът) се счита за точно такава зараза – патоген, преминал от животно на човек. Разбира се, има куп теории какво биологично оръжие е вирусът и най-вече по-открито тази теза се прокламира в Русия. Но ако приемем, че просто става въпрос за мутация, каквото е най-вероятното обяснение, то следва да си зададем въпросът – защо?

Цитираната статия от The Independent дава отговор в тази насока. И той се крие в следната статистика, за която списание Nature говори – през 50-те години на XX век са открити около 30 нови инфекции за хората, които дотогава ги е нямало. Само до 80-те години на миналия век броят се е утроил. И причината, която виждат много експерти, е следната – хората навлизат все повече в екосистеми, с които не са имали досег, а там, капсулирани, има и много нови неща на микрониво, като вируси и бактерии, които чакат да намерят нова плодородна почва.

COVID-19 се превърна в огромно нещастие за човешката раса – няма място по света, където да можеш реално да се скриеш и да продължиш да си живееш както досега. Но нищо чудно коронавирусът да е един от много идващи – заради начина на живот, практикуван от болшинството общества по света. Той се изразява с една дума – консуматорство! Аз бих добавил още една – алчност!

Населението на Земята продължава да се увеличава, без подходът към ползване на ресурси да се променя съществено. Милиони всяка година умират от глад, докато 1/3 от храната, която произвеждаме, бива похабена! И сега има достатъчно храна за всички по света, даже и за повече – но няма за всички именно заради преобладаващия обществен модел.

Разкрит е човекът, от когото е тръгнал COVID-19, твърди американско издание

Разкрит е човекът, от когото е тръгнал коронавирусът, твърди американско издание The Wall Street Journal, като се позовава на документи...

Не бива да се учудваме тогава, че никой не иска да умре от глад - и всеки, заплашен от това, ще търси какво да яде, включително прилепи, панголини и какво ли още не. Но тогава ще влиза в екосистеми с непознати и досега изолирани от човека вируси. Така че задача е на световните елити и правителствата да намират начини базовото оцеляване на хората да не бъде проблем!

Ако коронавирусът действително не е биологично оръжие, а реакция на планетата към хората, това е логична реакция! Защото, колкото и да не му се вярва на човек, той НЕ Е центърът на Вселената. Все още дори един микроб може да ни убие – нас, венците на природата. А светът на микробите, бактериите и вирусите е нещо, което огромното мнозинство от хора дори не могат да си представят! Той е своеобразен защитен механизъм - тогава, когато други видове прекалено много си пъхат носа там, където не им е работа, като слон в стъкларски магазин.

Затова е крайно време да си помислим как искаме да живеем оттук-насетне. Всички. Виждаме много добре – когато един прецака нещата, страдат всички. От нас зависи да притиснем елитите да го разберат – иначе нещата ще се изродят в борба за оцеляване. При борбата за оцеляване вече цивилизацията си отива.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com