Колко часа труд на седмица е разумно да се работи

7332
Колко часа труд на седмица е разумно да се работи
Снимка: iStock/Guliver

Чили обяви наскоро планове за намаляване на работното време. Поетапно гражданите ще започнат да се трудят по 40 часа на седмица, което ще замени сегашната 45-часова работна седмица. Така, заедно с Еквадор, страната ще има най-кратката работна седмица в Латинска Америка. Официалното работно време е най-дълго тъкмо в този регион. Всяка седмица хората в Аржентина, Мексико, Перу и Панама се трудят по 48 часа, а в Бразилия работната седмица продължава 44 часа.

Законите и действителността

Броят на новите безработни се е увеличил през март

Броят на новорегистрираните безработни през март се е увеличил с 1898 спрямо февруари. Това съобщиха от Агенция по заетостта. Според о...

Повечето страни са въвели регламентирано работно време. То защитава трудещите се от принудата да полагат прекалено много извънреден труд. Но в действителност хората често са принуждавани да работят много повече от предвиденото в закона.

В Япония дори си имат конкретен термин за работещите прекомерно - "кароши" в буквален превод означава нещо като "смърт от преумора". В страната е въведена 40-часова работна седмица. Злоупотребите обаче са толкова разпространени, че през 2018 г. правителството бе принудено да приеме закон, ограничаващ извънредния труд до около 30 часа месечно. А проучване от миналата година установи, че 37% от 18 000 фирми в страната все още изискват от работниците си да полагат средно по 80 неплатени часа месечно извънреден труд.

В САЩ от служителите се очаква да полагат по няколко часа извънреден труд седмично - особено в правораздаването, финансите и технологиите. В технологичния бранш не са редки случаите на заспиващи по бюрата си служители. Много адвокати пък се трудят по 60 и повече часа на седмица, за да изпълнят очакванията на своя работодател. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) американските служители работят средно по 1791 часа годишно. Това е с 442 часа повече от германските и с 301 часа над работното време на французите.

Южна Корея планираше да увеличи максималното работно време до 69 часа тази година. Причината бе оплакването от компаниите, че настоящите 52 часа не са достатъчни за спазване на крайните срокове. Но по-млади работници организираха масови протести срещу тези намерения, което принуди правителството да преразгледа решението си.

Франция въведе през 2000 година 35-часова работна седмица - официално за подобряване на баланса между професионалния и личния живот, но всъщност бе опит за намаляване на безработицата. Тогава тя бе достигнала до рекордните 12,5 процента.

Финансовият министър на САЩ: Силният трудов пазар и отслабващата инфлация са добри знаци

Силният трудов пазар и отслабващата инфлация в САЩ са "много добри знаци", заяви американският министър на финансите Джанет Йелън по вр...

Като цяло в развитите страни официалната работна седмица обикновено е по-кратка, а отпуските - по-дълги. Подобряването на трудовите практики започва през 19 век и се разширява масово след Втората световна война. Днес едва 15% от работниците в ЕС работят повече от 48 часа седмично, докато в Китай и Южна Корея това се случва на 40 процента, а в Чили - на повече от половината трудещи се.

Труд и удовлетворение

Една от страните членки на ОИСР с най-кратка работна седмица е Дания. Същевременно тя се нарежда и сред най-щастливите държави в света. В Италия пък, пак според международната организация, хората се радват на най-добрия баланс между професионалния и личния живот.

Друг важен фактор, водещ до удовлетворение на работещите, са техните доходи. Реалната заплата на средната класа и работниците в САЩ и Великобритания се намира в застой или дори спада приблизително от около 1980 г. насам. Тогава монетаристката, наричана още неолиберална политика, започва да се налага в англосаксонските икономики.

Същевременно държави като Белгия експериментират с четиридневна работна седмица. Страната позволява на служителите да избират дали да работят един и същи брой часове в рамките на четири или на пет дни.

НСИ: Трудоспособното население у нас намалява, пенсионерите се увеличават

Новите пенсионери у нас отварят дупка от 30% в българската икономика. Това става ясно от отчета за 2019-2020 г. за изпълнение на Национ...

Във Великобритания десетки компании се включиха в проучване на ефекта от четиридневната работна седмица върху производителността. След това почти всички фирми продължиха да прилагат по-облекчения модел. Швеция и Исландия също проведоха подобни експерименти. А Испания предлага да субсидира заплащането в компаниите, желаещи да въведат четиридневна работна седмица.

Работата след пандемията

Пандемията направи възможно десетки милиони служители да се трудят от своя дом. Много компании все още позволяват изцяло дистанционна или хибридна работа - и от офиса, и от вкъщи. Според консултантската компания "Маккинзи", около 20% от служителите в развитите икономики биха могли да продължат да работят от вкъщи дългосрочно между 3 и 5 дни в седмицата, без това да се отрази на тяхната производителност.

Въпреки плашещите заглавия за замяната на стотици милиони работни места от изкуствения интелект (ИИ), много привърженици на тези технологии засега гледат на платформите за генеративен ИИ, например ChatGPT, като на помощни средства на работното място. Мнозина смятат, че ще минат десетилетия, преди човекът да може изцяло да бъде заменен.

 

Работодателите в Гърция се оплакват от липса на добри кадри

Гръцки работодатели твърдят все по-често, че намирането на квалифицирани служители за заемане на свободните работни места е трудна рабо...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com