X
 
 

"Крепостта Русия“: на война като на война

5881 12
"Крепостта Русия“: на война като на война
Снимка: Getty images/Guliver
Дори добре информираните руснаци са готови да повярват на най-фантастични теории за злокобната роля на Запада. Покушението в Солсбъри и химическата атака в Източна Гута предложиха нови възможности в това отношение, пише Константин Егерт за Deutsche Welle.

Контейнери с хлор от Германия и димки от Солсбъри… Ако се вярва на официалната представителка на руското Външно министерство Мария Захарова, излиза, че сирийски правителствени сили са открили подобни неща в завладяното от тях предградие на Дамаск - Източна Гута. На телевизионните екрани се появи и едно сирийско момче, за да разкаже как някакви чичковци платили на хора от град Дума, за да инсценират кадри, показващи последствията от химическа атака. В същото време международните инспектори, които трябва да установят дали в Дума е използвано химическо оръжие, все още не могат да пристъпят към работа. Съществуват подозрения, че сирийските съюзници на Кремъл са заети с това да унищожават следите от химическата атака и сега инспекторите няма да открият нищо, колкото и усилия да полагат. Дамаск явно иска докаже, че химическата атака е дело на опозицията, но той същевременно е длъжен да подкрепя и инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Според руския посланик в Лондон Великобритания унищожава уликите по случая "Скрипал"

Според посланика на Русия в Лондон Александър Яковенко правителството на Великобритания унищожава всички възможни улики по случая &bdqu...

Имаше ли „Новичок“? Да, имаше

Няколко дни преди изявлението на Мария Захарова, нейният началник Сергей Лавров заяви, че швейцарски специалисти са опровергали изводите на британските химици за използването на нервнопаралитичната субстанция „Новичок“ при покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. По думите на външния министър, сътрудниците в лабораторията в Шпиц, която влиза в състава на акредитираните изследователски центрове на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), са открили в пробите веществото BZ. Това нервнопаралитично средство не се произвежда в Русия, затова пък - на Запад. С други думи: Скрипал е бил отровен от западните тайни служби. Лабораторията в Шпиц незабавно отговори на Лавров в Туитър. Швейцарците обясниха, че напълно подкрепят изводите на британските си колеги от Портън Даун.

По-късно на заседание на ОЗХО в Хага се изясни, че BZ действително е било използвано - но само за сравняване на пробите с цел по-прецизната идентификация на веществото, използвано в атентата срещу Скрипал. Оказа се обаче, че споменавайки лабораторията в Шпиц, Сергей Лавров е нарушил правилата на ОЗХО, под които се е подписала и официална Москва. Тези правила предполагат анонимност на лабораториите, за да не им бъде оказвано влияние.

Фалшиви новини на конвейр

Руското външно министерство, депутати и телевизионни пропагандатори продължават всеки ден да измислят нови и нови версии за случилото се в Източна Гута и Солзбъри. Също както в историята със сваления малайзийски самолет през юли 2014 година, главната задача е всяко рационално обсъждане на въпроса да бъде потопено в море от лъжи и конспиративни теории.

Дете разказа какво са му платили, за да участва във видео за химическата атака в Сирия

Телевизионният канал "Россия 24" показа интервю с детето, заснето в клипа на "Белите каски", с който се доказва употребата на химическо...

Основната аудитория на тези пропагандни упражнения живее в Русия. Тя прекалено лесно повярва, че покушението в Солсбъри и химическата атака в Източна Гута са брънка от гигантската провокация на Запада срещу Русия.

Ако беше жив Умберто Еко, авторът на „Махалото на Фуко", сигурно щеше да се кандидатира за стаж в Отдела за информация и печат към руското Външно министерство или в телевизионния канал „Россия". Той навярно би позеленял от яд, че не е успял да измисли толкова „майсторски" сюжет като онзи, който се роди в Москва. А именно: че правителствата на Великобритания и САЩ организират убийства и бомбардировки като фалшифицират всичко възможно с помощта на контролираните от тях медии, полицаи, разузнавачи, дипломати, министри и военни.

Това, което от гледна точка на западните граждани е напълно нереалистично, в Русия се възприема като нещо, което се разбира от само себе си. Там така или иначе са убедени, че целият свят се управлява от Ротшилдовци, световното правителство на масоните, Федералния резерв на САЩ и ЦРУ.

Работата не е в това, че руснаците са бедни, пътуват малко и страдат от постсъветския комплекс за загубеното величие. Дори заможните и добре информираните руснаци от Москва и Санкт Петебург са готови да повярват и в най-фантастичните версии за злокобната роля на Запада.

В състояние на война с целия свят

Ема Хопкинс: Много хора гледат на Русия през розови очила, но не и ние

"Много хора гледат на Русия през розови очила, но не и ние – имаме прагматичен подход и сме съвсем трезви. Техните действия започ...

Много хора подозират, че както и в случая с „Боинга“, Русия и този път е замесена по някакъв начин в историите с употреба на бойни отровни вещества, но се страхува да си признае, защото иначе изводите на останалия свят за нея биха били страшни. Затова е по-добре да се вярва на теорията за световен заговор. „Крепостта Русия" се намира в състояние на война с целия свят и се придържа към принципа, че на война са позволени всички средства, а жертвите са неизбежни. Главната жертва обаче е авторитетът на Русия в международните организации. Съветът за сигурност на ООН на практика е парализиран от руското вето по въпросите на химическите оръжия. Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) почти единодушно се противопостави на руската позиция.

Изолацията на Русия все пак няма да е тотална. Та нали Западът се страхува от непредвидимостта на Кремъл, която всъщност е основното му оръжие. Но на Русия ще ѝ бъде трудно да излезе от задънената улица, в която се намира - твърде голямо е недоверието на  САЩ, ЕС и на целия Запад към Москва. Трета световна война, разбира се, няма да избухне, но ситуацията явно може да бъде спасена само с помощта на инвазия на някакви злонамерени извънземни, както в стария филм „Денят на независимостта“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 6 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  От боса на actualno , през скрински и тоя егерт ,/ 5.1 и 4/ ,инджев до еди кой си Неолиберал в Буенос Айрес СТЕ ОТГОВОРНИ по един или друг начин за днешното Отчайващо положение на нещата и Силно се надявам скоро И ПОСЛЕДНИЯТ НЕОЛИБЕРАЛ/АТЛАНТ и в Порто да си получи заслуженото наказание. Без значение това дали ще се случи ,то ВИЕ СТЕ ЗЛОТО /ТЪМНАТА СТРАНА/
 • Октомври 5 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Има план за разделянето на Русия на 8 или на 9 държави и този план не е от вчера. Нали вождовете на Запада /Сащ/ГРАДЯТ BABYLON , а пък това практически антигерманско веле е една медия от Тежката артилерия на този проект и actualno е железен проводник. Но , от доста време Атлантската пропаганда дава на късо в България ,а и по Света. Въпреки огромните инвестирани средства в нея и за това тези врели виж още ›› /некипели все по отчетливо са именно такива
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  не се шашакай, те сами се разпадат. Само войната ги крепи!
  : 9 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Е при елцин действително се разпадаха ,за горбачов да не говорим ,но Президента Путин СПРЯ този процес и задмина всички очаквания. За това и се случват тези неща. ВСИЧКО от РЕАЛНОСТА 5.1 ти противоречи
  : 13 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Що за дЪбили/ки сте Атланти/ки ? МНОГО ГОЛЕМИ И ВСЕ ПО РАЗКРАЧЕНИ. Сега хем Русия се разпада ,хем пък има звено срещу руска дезинформация. Хем Тръмп е Президента дето води НАЙ НАЙ Държавата в нато дето ще унищожи Русия ,хем бил човек на Русия. Държите се все едно Н.Р. Китай не съществува.В Проекта BABYLON ДНЕШЕН Н.Р. Китай не съществува и в Пекин знаят това и НЕ са съгласни и те
  : 7 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ето тук един ГОВНОЕД драскал сам, че и диалози си измислил! 1,2 и 3
 • Пешо Питанката до Дойче СЕРЕ 3 Пешо Питанката до Дойче СЕРЕ преди 1 година Профил на трол?
  А отговорете на следния въпрос : Защо бе нужно хиляди християни да защитават божия гроб и да умират край Ерусалим през вековете, след като сега Меркел отвори широко вратите на ислямистите? Колко кръстоносни похода, колко хора? И те УМРЯХА с вяра в спасителя! А сега джамиите никнат като гъби из Европа. Защо се биха и защо умряха? Отговорете, ЧЕСТНО!Альоууу...Дойче сере попитйте баба Меркелина и м виж още ›› и отговорете НЕМЕДЛЕННА!!!Чакам отговор...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Като споменаваш за кръстоносните походи мисля, че тук е момента да напомня, че част от тези кръстоносци са минавали през България. Всички знаем от историята, как Калоян е заловил Балдуин Фландърски и знаем за трагичната му гибел в Търново. Същите кръстоносци са унищожили, плячкосали и разграбили столицата на Византия. Такова нещо дори турците не са правили при превземането на града по-късно.
  : 4 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Преписването от Дойче Веле не най-добрия вариант... А щом има толкова много' 'конспиративни теории'' все има нещо вярно. Защо няма такива теории за обратното?
 • Що е то журналистика и има ли тя почва у нас? 2.1 Що е то журналистика и има ли тя почва у нас? преди 1 година Профил на трол?
  То само с преписване не става...трЕЕбе и АКЪЛ за тая работа!!!
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Аз пък защо трябва да вярвам на драсканисците на дойче веле ?
 • вЕЕЕрвайте на източника...! 1.1 вЕЕЕрвайте на източника...! преди 1 година Профил на трол?
  Дойче СЕРЕ...сере...сере...хибридното лайно на Дойче сере по друго яче мирише...по либерално...по джендърско...по демократично е излезло от задниците им!!!!
  : 12 !