Късогледството на Европа спрямо бежанците. Сериозно ли не ги очаквахме?

25756
Късогледството на Европа спрямо бежанците. Сериозно ли не ги очаквахме?
Снимка: Gettyimages

През последните седмици Гърция е залята от бежанци. Страната, която в момента се опитва да организира реформи, има политическа нестабилност и подал оставка премиер, не може да се справи с вълната от бягащите от войната хора (най-много са бежанците от Сирия). Гърция изпраща бежанците в Македония. Последната също не може да се справи със ситуацията поради почти същите причини – политическа нестабилност и липса на реформи. Македония отпраща бежанците към препълнената с имигранти Сърбия. От там изпадналите в немилост хора се надяват да стигнат до по-богатите европейски държави и най-вече Германия. В Сърбия те спят по улиците, семейства са разделени, някои хора са останали без документи и лични вещи.

Бежанската криза има. Тя не съществува от днес или вчера. Испания и Италия могат да го потвърдят. Към сегашния момент Германия не може да приеме всички бягащи хора, дори да се опитва да се покаже възможно най-толерантна. Солидарност обаче няма. Отвратена съм от популизма сред европейските политици, включително и този на Бойко Борисов, които за да спечелят огорчените от живота избиратели повтарят, че няма пари за бежанците. Лично аз не исках да избирам хора, които казват: "Тези хора трябва да си стоят в своите си държави". Ами да, ако стоят там, където са безкрупулните главорези от „Ислямска държава“, проблем няма да има. Както е казал братушката Сталин "Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем".

От другата година ЕС дава повече пари за страните, имащи проблеми с бежанците

В бюджета на Европейския съюз за догодина са предвидени повече средства за страните, които изпитват проблеми с бежанската вълна. Това о...

Няма значение кой е създал чудовището „Ислямска държава“ или започнал и продължил войната в Сирия. Основна спекулация е, че Саудитска Арабия и САЩ си играят на глобална политика и са изпуснали оформянето на една безконтролна терористична организация. През последните няколко години няма как Европа да е пропуснала ставащото в Близкия изток – все пак Сирия е близко. Въпросът в момента не е да се търсят виновните или всички да тръгнат да се оправдават, че нямат пари, начело с България и Унгария. Дори Великобритания си позволи да търси европейска помощ заради прииждащите през Ламанша имигранти.

Проблемът с бежанците е факт. Щеше да е по-лесно отдавна да са създадени наистина конкретни европейски програми, свързани с реалната интеграция на тези хора, а не сега на пожар да се търси помощ. Европа (визирам всички държави в ЕС) прояви абсолютно късогледство. Не може някой сега да ми обяснява, че нямало как кризата да се предвиди или броят бил много повече от предвижданията. Пълни глупости. Когато си играеш на глобална политика с държави, вземи по под внимание, че там живеят и хора (това важи и за Путин).

Със застаряващото си население Старият континент можеше и все още може да се възползва от прииждащата млада кръв. Да, това може да е преселение на народите, но по-добре ли е да го игнорираме? Да, ще се промени демографската структура, но така или иначе хората идват. Нека повторя - бежанската вълна е факт и трябва да се вземат мерки. Тук не става дума само за солидарност (която както виждаме липсва), тук става дума и за политики. Когато солидарността спре да върши работа, трябва да останат стабилните програми, които да помогнат на хилядите бежанци в дългосрочен план.

Страните от Балканите са друга бира – България не събирала както трябва отпечатъци, за да не могат да се върнат бежанците у нас, Гърция не записвала както трябва имената поради същата причина, Македония ги обстрелва със сълзотворен газ. Докато Италия ги спасява с кораби в Средиземно море...

Нейнски: Има опасност от бежанския поток от Гърция

България, като членка на Европейския съюз, трябва да търси общи решения на бежанската криза. Това мнение изрази посланикът на страната ...

Омръзнаха ми разговорите, в които се търси виновен, обвинява се САЩ или се казва „е, разбираме ги хората, бягат от война, ама и ние сме бедни“. А, бе....хора...наистина?! Хората може да са всякакви, но стига с това затваряне на очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com