Магнитски и "златните кокошки" на руското лоби в България

6472
Магнитски и "златните кокошки" на руското лоби в България
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Когато социалистът Кристиан Вигенин коментира по БНР втория списък санкционирани по закона “Магнитски” като “атака по руското присъствие в българската енергетика”, беше откровен. Руското системно присъствие носи български имена, както показа вторият списък за България на американското Министерство на финансите по свързания с корупцията глобален закон “Магнитски”.

Наред с бившия министър на финансите на ГЕРБ Владислав Горанов и лидера на “Русофили” Николай Малинов, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) санкционира бившия министър на енергетиката и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров и бившите директори на АЕЦ “Козлодуй” - Иван Генов, който беше и депутат от БСП, и Александър Николов, работил при правителства на БСП и ГЕРБ. Те са уличени в корупция, свързана с доставки на свежо ядрено гориво, различни договори с АЕЦ “Козлодуй” - от услуги, технологии до изкупуване на електроенергия, а при Овчаров е упоменато и договарянето на руски газови доставки като източник на облагодетелстване (като министър на енергетиката в правителството на тройната коалиция, б.а.). Всичко, което се казва за тях в мотивите обаче, по един или друг начин е било известявано на българското общество през годините. Но прокуратурата и службите са игнорирали информацията.

Диверсификация

Благодарение на европейските санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна, България започна бавно да се разкачва от енергийната хватка на Русия. Това е труден процес, тъй като засяга интересите на кръгове и бизнеси, свързани с руския газ, руски петрол и руско ядрено гориво и опитите за осуетяването му не спират.

Борисов ънфредна Горанов. И настъпи дълбока меланхолия

Бойко Борисов се разграничи - каквото и да означава това - от Владислав Горанов след санкциите по закона "Магнитски". Всъщност даже по-...

Засега най-големият успех е постигнат в диверсификацията на доставките на газ, като тази година руският вече е изключен от схемата. Петролът засега остава с руски произход, а руското господство в доставките на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” приключва през 2024 г., когато изтича договорът с руската компания ТВЭЛ. През декември м.г. атомната електроцентрала подписа два 10-годишни договора за свежо ядрено гориво с нови доставчици. Американската Westinghouse ще снабдява V блок, като касети за първо зареждане ще бъдат осигурени през пролетта на 2024 г. Френската Framatome, която сключи споразумение за VI блок, ще достави първите касети през 2025 г.

Въпреки тези договори служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира наскоро, че България е зависима от Русия по отношения на ядрената енергетика и поддръжка и затова европейски санкции в този сектор са неприемливи - “и за нас, и за Европа”, и призна, че има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии. Служебният кабинет разреши още м.г. на фирми на “Росатом” да продължат да работят в България, изключвайки ги от забранителните мерки на ЕС. Христов защити и сключване на нови договори за руско ядрено гориво с мотива, че макар България да има достатъчно запаси, е добре да се подсигури - в случай че някой от доставчиците закъснее.

Ядреното лоби

АЕЦ “Козлодуй” e в топ 5 на възложителите на обществени поръчки в България - стойността им надхвърля 2 милиарда лева годишно, това е почти колкото бюджета на София или на МВР. Но никой не търси корупция в тях, нито в обществените поръчки на други държавни мастодонти като железниците, ТЕЦ “Марица Изток 2”, Държавния резерв и др., които също надхвърлят 2 и повече милиарда годишно. Вместо това прокуратурата и МВР правят акции в кметски офиси на малки общини заради кокошкарски афери.

През годините се появяваха изявления на политици за “енергийна мафия” и за натиск върху обвинители и следователи заради някои разследвания (“Топлофикация София”, “Фронтиер” и собственикът ѝ Красимир Георгиев). Тогава бяха разсекретени и публично огласени документи от Яне Янев, в качеството му на председател на Комисията за проучване на корупцията по високите етажи, в които се споменаваха имената на Овчаров, на Красимир Георгиев в контекста на осигуряване на 100% доставки на свежо ядрено гориво от Русия в навечерието на европейското членство на България - за бъдещата АЕЦ “Белене”. Овчаров е сред най-активните бранители на строителството на “Белене”, защитавано от него и на преговорите за коалиционно споразумение през декември 2021 г. А Бойко Борисов беше признал в едно интервю, че е ползвал консултациите му по този въпрос, когато е бил премиер.

"Как да се оправдаем, че сме корумпетата на света" - 21 точки от Любомир Аламанов

"Сборникът с научно-фантастични разкази под заглавие: „Как да се оправдаем, че сме корумпетата на света, като в същото време наст...

Доставките на свежо ядрено гориво са другото голямо перо на АЕЦ “Козлодуй”, най-големият производител на електроенергия в региона. Според съобщението от Вашингтон доставки на руско гориво, “договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ “Козлодуй” до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците”.

Наред с това в мотивите за втория списък санкционирани по “Магнитски” е споменато, че двамата бивши шефове на атомната централа са пренасочвали договори за услуги с АЕЦ към собствени бизнес интереси, а комисионите отивали в офшорни сметки. Генов и Николов приели 5 милиона лева подкупи, което те публично отрекоха вчера. (Още през 2009 г. обаче на пресконференция починалият преди две години ядрен експерт Георги Котев съобщи, че четирима шефове от АЕЦ „Козлодуй”, сред които и Иван Генов, са регистрирали частни фирми, които назова, прехвърлени по-късно на синове и съпруги, за което е уведомил ДАНС.)

Търговията с ток от АЕЦ “Козлодуй”, който е с най-ниската себестойност, е другата „златна кокошка“. В съобщението за санкциите “Магнитски” се твърди, че Румен Овчаров се е облагодетелствал от завишените цени на тока чрез въвеждане на ненужни посредници на пазара на електроенергия, препродавали я после на НЕК. Медийни публикации през 2009 г. обвързаха Овчаров с една от двете фирми с най-голям дял в изкупуване на ток от АЕЦ “Козлодуй”, но официално потвърждение нямаше. Шеф на централата тогава е бил Иван Генов.

Преговорите с “Газпром” - за по-скъп газ

Освен ядрената енергетика обаче санкциите “Магнитски” удрят и по договори с “Газпром”, за които по традиция българското общество е в информационно затъмнение през целия преход. Според Съединените щати Овчаров е участвал в корупционни сделки с руски компании и е получавал облаги “в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй”. В мотивите се казва, че след като е престанал да бъде енергиен министър, в офшорни сметки е получил повече от 5 милиона евро. Тази информация би трябвало да е известна на БНБ и финансовото разузнаване, които следят накъде поемат финансовите потоци - и те лесно могат да я потвърдят или отхвърлят.

Координаторът на американските санкции идва у нас още днес

Ръководителят на офиса за координиране на санкциите на САЩ Джим О'Брайън пристига в България още днес. Това стана ясно от изказване на ...

Какво всъщност се случи с газа? Като министър на икономиката и енергетиката при тройната коалиция Овчаров предоговори условия за доставките на руски газ в края на 2006 г., сред които - цените на синьото гориво да се увеличават поетапно до края на 2012 г. През 2009 г. бившият депутат Мария Капон внесе сигнал в прокуратурата заради анекса с аргумента, че България е изгубила над 2 млрд. лева за 4 години от доставки и транзит на руски газ. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди в парламента, че в резултат на новите условия разходите за газ са се увеличили.

Разследване на Европейската комисия, започнато през 2012 г. и приключено през 2015 г., установи, че “Газпром” е нарушил правилата на свободната конкуренция, разделяйки пазари, и е налагал високи цени на газа в пет държави-членки, сред които и България. В резултат цената на руското синьо гориво за България спадна с цели 40%.

Санкциите по “Магнитски” светнаха тока в българската енергетика. Освен ако прокуратурата не иска да остане на тъмно.

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com