Митове и градски легенди за МВР

23859
Митове и градски легенди за МВР
Снимка: БГНЕС

Искането за увеличение на заплатите на работещите в сектора на МВР и заканите за протести често срещат не просто неразбиране, ами открита агресия, обикновено изразена чрез думи (простичко казано – псувни по адрес на куките). Факт е обаче, че както при всяка професия, много често има обстоятелства, които не са толкова често споменавани и заради които буквално се развиват градски легенди. В следващите редове ще видим кои са митовете, когато говорим за полицаи и пожарникари.

В МВР работят много хора, имаме твърде много полицаи

Валентин Радев: Не може да има полицай във всяко населено място и не трябва

Не може да има полицай във всяко населено място и не трябва, никъде не се прави така. В момента се работи по правилата как да бъде изпо...

Всъщност статистиката на МВР, изискана по Закона за достъп до информация (ЗДОИ), показва нещо съвсем различно. Към края на 2016 година служителите на МВР са 45 417, като 11% от щата е незает, което означава над 5300 места. А за периода 2010 – 2016 година се оказва, че най-много вакантни места в системата на МВР има именно през последната година – цели 5330. Освен това, от 2010 година до 2016 година МВР е намаляло с над 11 000 души. Логичният въпрос е защо – изглежда както заради заплащането, така и заради тежките условия на труд.

Сравнение на НСИ относно броя на полицаите през годините в България и в Европа също показва интересна картина. През 2014 година – последната засега година с данни, в България има 388 полицаи на 100 000 души население. Пред нас в тази статистика са Гърция (държава, която получи три спасителни заема от ЕС), Испания, Хърватия, Кипър, Латвия, Малта, Португалия, Словакия, както и три държави от Западните Балкани, които искат да влязат в ЕС – Черна гора, Македония и Албания. На всичкото отгоре в България само 25 000 души от 45 000 са с полицейски правомощия.

Заплатите в МВР са високи

Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен е 617 лева, която е със 157 лева повече от минималната работна заплата. В допълнение, започващите работа в МВР получават ваучери за храна в размер на 120 лева. Възнаграждението, което получава полицай, работещ на терен с 20-годишен трудов стаж, е под 1000 лева, като това включва всички социални плащания.

Полицаите са мързеливци

Главният секретар на МВР подкрепи искането за по-високи заплати на полицаите

Искането за служебно облекло на полицаите е напълно справедливо – за годините, през които служителите на МВР са си плащали за уни...

Статистиката тук е направо стряскаща. Към 31 декември миналата година в системата на МВР има 923 291 дни отпуск, които не са използвани. Най-много неизползван отпуск има в СДВР – 131 250 дни. Иначе Гранична полиция е звеното, където има най-много неизползван отпуск – 118 773 дни. Тук говорим за отпуск, който се полага по закон.

Заради невъзможността да се излиза отпуск поради прекалено много работа и прекалено малко хора, има множество заведени дела за обезщетения. Най-зле е положението при пожарникарите – за 2015 и 2016 година там обезщетението поради невзет отпуск е 14 732 034 лева! А общото обезщетение за служителите в системата на МВР заради невзет отпуск през 2015 и 2016 година е почти 100 млн. лева! И тези числа се нуждаят от много сериозно разяснение от държавата - какво показват и какви реформи трябва да има, кой трябва да бъде назначен и кой да бъде освободен.

Полицейско насилие

Лафът, че днешната полиция не бие, ама снощната ... е отдавна част от фолклора. Но по статистика в периода 2010-2016 г. има подадени над 1000 сигнала от граждани за превишаване на полицейските правомощия, като след последващо разследване се е оказва, че едва 10% от тези сигнали са основателни. Наложени са дисциплинарни наказания на всички полицаи, превишили служебните си правомощия.

От полицейските синдикати са категорични, че МВР не е изолирана структура и всички положителни и отрицателни тенденции в българското общество се отразяват и на тях. Затова е важно обществото да е наясно с някои конкретни факти за полицаите и пожарникарите, тъй като от тях зависи сигурността ни в най-тежките моменти от живота ни.

10 хил. полицаи ще протестират пред парламента

Не по-малко от 8-10 хил. служители на МВР ще протестират на пл. "Александър Невски" на 5 юли от 11 часа. Това каза пред Нова телевизия ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com