Националната амнезия

7322
		
Националната амнезия
Българските гласоподаватели забравят какви са ги вършили въпросните политици – и след кратък престой във фризера ги избират отново

Крайно време е амнезията да бъде призната като същностна характеристика от българската народопсихология. Българите очевидно забравят бързо и безвъзвратно – най-вече уроците от собствената си история.

Българските политици забравят какво са обещавали преди изборите – и като дойдат на власт, вършат точно обратното.

Българските гласоподаватели забравят какви са ги вършили въпросните политици – и след кратък престой във фризера ги избират отново.

Българските журналисти забравят какво са писали само преди месеци – и с невинна бодрост си обръщат думите и душите – като едни сутрешни палачинки.

Българските попове забравят какво пише в Светото писание – и ги вършат едни, дето би ги свършил и Нечестивия на тяхно място.

Докопали се до някое крайче на държавната трапеза, мнозина забравят кои са – а също и кои са били – и за какво са се представяли.

Служителите на Темида забравят, че са призвани да се борят с престъпността – и се превръщат в нейна обслужваща каста.

Мнозина забравят да си платят данъците. Други – да си платят акцизите. Целокупно всички забравяме да си платим за попарата, която сме надробили като народ. Задоволяваме се само да я изсърбаме.

В амнезията също има рекорди. Ето ви един от тях: депутатът от ГЕРБ Антоний Йорданов забравил, че е придобил джип “Тойота Ланд Крузър”. И пропуснал да впише тази незначителна подробност в имотната си декларация – каквато според закона е длъжен да попълва всяка година в качеството си на публична личност.

Той, разбира се, не е единственият. Цели 167 души са попълнили неверни декларации според Сметната палата. Уникалното при него се състои в аргументите, с които обяснава това си опущение. Дословно: “Това е високопроходим ловен джип, който държа в гората, и понеже не го карам често, съм забравил да го впиша в декларацията.”

Машаллах! Няма как човек да не остане с впечатлението, че в очите на г-н Йорданов джипът “Тойота Ланд Крузър” е нещо дребно и незначително, което няма защо да обременява паметта му, заета с важни държавни дела. Или – което е другата възможна версия – въпросният депутатин притежава поне дузина лъскави возила – та случайно е пропуснал едно от тях.

Вероятно този наистина уникален прецедент на амнезия се дължи на възвишената устременост на българските депутати към служене в ползу роду. Какво са за тях някакви си лични притежания – някакви си джипове и ягуари (впрочем тъкмо “Ягуар” е пропуснала да впише Даниела Дариткова, народен представител – също от ГЕРБ).

Могат спокойно да бъдат забравени, дори изтрити от паметта им – за да се отвори вместилище за други важни и родолюбиви неща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com