NY Times: В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

45783
NY Times: В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

"Разговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС.", разказва Дани Хаким в репортаж за "Ню Йорк Таймс", търсещ отговор на въпроса наистина ли много българи и румънци ще потеглят на 1 януари за отворените от тази дата трудови пазари на последните държави в ЕС, останали затворени за гражданите на двете страни. 

"Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат. 

Коритаров: Сегашното управлението е еманация на задкулисието

Журналистът Георги Коритаров направи анализ на политическите събития през отминаващата си 2013 година пред БТВ. По думите му смисълът н...

Очевидно, това не означава, че да си беден там е по-добре, отколкото да си сред хората с най-високи доходи в България или Румъния, защото животът в София и много по-евтин, отколкото в Лондон. Но примамващата сила на по-високата заплата не може да се пренебрегва, особено като се има предвид, че за 5 години в България безработицата се увеличи от 6% в края на 2008г. до 13.2% през октомври 2013г.", пише авторът. 

Хаким цитира българския виц, че имало два изхода от проблемите в България - тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. 

Авторът разговаря предимно с млади хора, дипломиращи се или завършили скоро университет, някои от които посочват случващото се в Украйна като предупреждение.

Едни, като 24-годишната Полина Найденова, казват, че искат да останат в България, защото тук са приятелите, семейството и живота й и "някак има шанс конструктивно да се подобрят нещата". 

Други като връстника й Петър Кьосев, студент по право, казва, че се надява да замине за Амстердам и евентуално да се върне: "Правя всичко възможно да остана, но страната ми не прави най-доброто да ме задържи". 

Тъжните улици на предколедна София

Коледното настроение в София трябва да е започнало още на 1 декември, но тази новина надали е от сигурен източник. Не и ако съдим по ул...

Но повечето разказват истории за свои познати, които масово напускат без намерение да се връщат. "Вероятно най-тревожното за България е изтичането в чужбина на лекари", казва Хаким и добавя, че две трети от дипломиращите се в София вече си търсят или са си намерили работа зад граница. 

Статията му започва с разказ именно за студент четвърта година медицина - 22-годишният Ервин Иванов, който казва, че много от състудентите му категорично не искат да работят в България. 

"Да се намерят недоволни в София не е трудно", допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. 

"Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България", казва 19-годишният Емил Николов.

Статията е публикувана в "Дневник"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com