Опасностите след земетресение, които носят смърт

5714
Опасностите след земетресение, които носят смърт
Снимка: Getty Images

Войната в Сирия и бездруго беше поставила милиони хора на тежко изпитание, а земетресението усложни хуманитарната ситуация още повече. “Бяхме активни в Северозападна Сирия и преди тежкото земетресение, имаме там около 500 души, които работят за нас”, казва пред АРД доктор Парниан Парванта, заместник-председателка на германския клон на “Лекари без граници”.

Доктор Парванта споделя, че екипите на „Лекари без граници“ доставят хуманитарна помощ на болници и здравни заведения, осигуряват на семействата одеяла, комплекти за спешна медицинска помощ и материали, които са необходими в такава бедствена ситуация. А лекарите, които работят в региона на бедствието в Сирия, правят хирургически интервенции, лекуват счупвания у деца и възрастни хора, инфекции и всевъзможни рани.

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в Румъния в окръг Горж, където по-рано тази седмица станаха две ум...

Бедствието повишава риска от болести

„Измръзванията също могат да причинят рани, които, ако не бъдат третирани адекватно, водят до инфекция, а в най-лошия случай и до смърт”, казва тя пред АРД. Замърсената вода и липсата на подходящи санитарни условия са проблеми, от които хората в региона страдат не от вчера, но сега са особено изострени заради последствията от земетресенията.

“За съжаление, в момента има случаи на холера в Северозападна Сирия. Загрижени сме, че холерата може да се разпространи чрез замърсяване на подпочвените води”, обяснява лекарката. Холерата може да е смъртоносна, ако не се осигури адекватната болнична помощ и снабдяване с чиста питейна вода. Липсата на електричество пък често прави невъзможно преваряването на водата, което създава допълнителни рискове.

Случаите на холера често съпътстват големите кризи по света - болестта бе регистрирана както в Сирия, така и в Ливан и Украйна. След големите наводнения в Пакистан през 2022 година освен холера, започна да се разпространява и тиф. Лошите хигиени условия повишават риска от хепатит. Пациентите с хронични заболявания - например диабет - много често губят достъпа до животоспасяващи грижи и медикаменти.

Силно земетресение и в Хърватия

Земетресение от 5,3 е регистрирал Европейския средиземноморски сеизмологичен център в Хърватия. Епицентърът му е на 36 км югоизточно о...

Децата са изложени на най-големи рискове

Много от децата в Северозападна Сирия нямат необходимите ваксинации - например срещу морбили, което е много опасно. И не само. “На много места външните температурите са минусови и хората понякога прекарват нощите на открито в продължение на дни. Освен това е влажно и ветровито, което означава, че респираторните заболявания са по-чести. Особено за децата пневмонията може да бъде и фатална. Ето защо е важно те да получат адекватни грижи”, пояснява експертката на “Лекари без граници”.

 

Източник: Дойче веле

Предупреждение: Възможност за земетресение от 8,1 във Вранча

Доклад на IGSU (румънският главен инспекторат за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи) показва, че в сеизмичната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

"Мадрид не плаща", а Каталуния цъфти. Въпреки сепаратизма

Моля, не се разболявайте в България!

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com