От войната на слушалките до Оруелската реалност има само една крачка

1937
От войната на слушалките до Оруелската реалност има само една крачка
Снимка: iStock/Guliver

Подслушването на политици у нас все повече се превръща в сапунена опера. Един доста сериозен проблем, съвсем резонно поставен от изявени противници на Борисов, се търкаля в медиите, коментира се от кого ли не, неглижира се и така има вероятност отново да бъде заметен под килима. В същото време той дава поводи за доста въпроси, а и за размисъл.

Главният въпрос е дали само подслушването на политици, когато е без разрешение, е скандално. Не е ли също толкова скандално неразрешеното подслушване на обикновените граждани? И ако не ставаше въпрос за политици, а за някакви активисти от средна ръка, щеше ли да се вдигне шум? В най-новата ни история има поне десетина подобни скандала, включително и с журналисти. До момента няма наказан виновник и няма оптимизъм подобно нещо да се случи в бъдеще.

От десетилетия в медиите изтичат какви ли не записани разговори - и с политици, и с хора от бизнеса. Когато това се случи, на всички им е много забавно и никой не се пита как, аджеба, това нещо се е озовало някъде другаде, извън служебните места за съхранение на подобни файлове.

Тук има една ясна норма и тя е колкото законова, толкова и етична - само при лица с достатъчно доказателства за престъпни деяния могат да се прилагат специални разузнавателни средства. Така е по закон. На практика е по-различно. Обявяват се, примерно, трима бизнесмени за ОПГ. И слушайки тях, службите закачат за слушане и куп други лица, включително политици. Това звучи като съшито с бели конци обяснение, но в голяма част от случаите може да се е получило точно така.

Борисов: Само аз не знам кои са подслушваните

Скандал – ясно. Ама подслушване – на кой и кога? Излиза, че само аз не знам кои са подслушваните, а всички останали знаят. ...

Например, разговорът между депутата Александър Паунов и Васил Божков на тема протести. Точно него визират обясненията, че политик може да е бил подслушван, ако е говорил със законно подслушван заподозрян в престъпление. По тази линия всички, говорили с Божков, са били слушани най-внимателно. Въпросът е защо законът е направен така, че да може да се допуска подобен вариант? Или може би нарочно е така направен?

Дори прословутият запис на Борисов с нежните му думи за Караянчева явно не е достатъчно силен сигнал, че у нас всеки може да бъде подслушван, даже премиерът. И най-вече той. Защото, както се оказа впоследствие, подслушван е бил и служебният премиер Стефан Янев, преди да поеме този пост.

Очевидно забавлението с бръмбарите е добило воайорски измерения. Противно е дори да си помисли човек що за урод трябва да си, за да навлизаш по този начин в личното пространство на когото и да е - било за пари, било за повечко пари.

Говорейки за неправомерно използване на СРС-та, някак забравяме, че технологично отдавна съществуват всякакви джаджи и софтуери, с които нито ти се налага да искаш разрешение от някого, нито да се отчиташ кого и защо подслушваш. Спай-технологиите са общодостъпни, стига човек да е достатъчно грамотен да борави с тях. И платежоспособен, разбира се.

Така всяко подслушване добива други измерения, защото на практика всеки може да подслушва всекиго. Това в деловите среди отдавна се знае и няма да видите сериозен бизнесмен, който да си води сериозните разговори по смартфон. Умните хора ползват най-прости телефони с копчета, при които и локализацията е по-трудна. Няма да видите и сбирка на хора от бизнеса, на която телефоните не се събират и поставят в нещо метално. Защо? Защото никой в нашата държава не е застрахован срещу подслушване. И така е от десетилетия. Ако днес има някаква надежда това да се промени, тя е основно в Бойко Рашков - човекът, който от години алармира за неправомерното използване на СРС-та и за унищожаване на материали от подслушвания.

Бабикян: С подслушването ни връщат в годините, в които комунизмът беше на власт

Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри, вън!“ потвърди в интервю за БНР, че разполага с номера на дела за подслушване „о...

Това, че Борисов, бидейки премиер, си дрънка глупости по общодостъпния телефон, не значи, че не си води важните разговори по съвсем друг. Човек с неговия опит в и около службите прекрасно знае как стоят нещата.

Затова нека да не се заблуждаваме - използването на СРС-та е само част от проблема. Само тази част, която е свързана с институциите. Тя е важна, защото се ползва държавен ресурс за лични цели - било за да дойдеш на власт, било за да останеш на власт. Другата част е безконтролното използване на технологиите за бизнес цели, което е друга тема. То съществува в целия свят, като понякога засяга и световни лидери - помним Уотъргейт, помним Меркел, бясна на САЩ, както и редица други по-малки и по-големи скандали.

Войната на слушалките обслужва основно политици, но всички знаем, че зад тях стоят хората с парите. Тази война никак не е забавна. Напротив, от нея до Оруелската реалност има само една крачка.

По тази причина е важно в най-скоро време да имаме резултат от проверката - да стане ясно кой кого е подслушвал и защо. И ако наистина лидерът на ГЕРБ си е позволил да ползва държавна служба, държавна техника и държавни служители, за да подслушва опонентите си, да понесе съответната отговорност.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com