Последен шанс - за нас и за България

4299
Последен шанс - за нас и за България
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

България официално влезе в политическа криза, след като избра петия си президент от началото на Прехода. Това е новината, която ще определя пряко не само политическия живот в страната през следващите няколко месеца със сигурност.

Прогнозите, че кабинетът "Борисов" 2 няма да издържи четири пълни години се сбъднаха. Разгромът на ГЕРБ е страхотен - над 23% разлика. А това е повече от симптоматично.

Скъпи българи, които не гласувате - вие проваляте България

Обръщам се към онези българи, които нямат намерение да гласуват. Това е тяхно право и ако то ги прави щастливи, е правилно да го упражн...

Защо?

Ясно е, че причините са комплексни, но ако трябва да посочим една обобщаваща, това е липсата на справедливост. На Борисов са ядосани хората с малък и среден бизнес заради постоянните спънки, които държавата поставя пред развитието на най-важния за икономиката сегмент. На Борисов са ядосани пенсионерите заради мизерните си пенсии – така, както по принцип са ядосани. На Борисов са ядосани в гетата, защото не усещат промяна и са все така бедни и живеещи на принципа „ден да мине, друг да дойде“. На Борисов са ядосани много и различни обществени слове – по различни причини. Главната обаче е невъзможността да живеят по-добре. Но и самият Борисов подозрително лесно допусна куп грешки, които да подсилят тези настроения - най-вече с арогантно поведение, че каквото той каже, това ще се случи. Липса на преценка или премерен ход?

Партийната алтернатива на ГЕРБ

Няма я. Това е най-страшното, предвид гневния народен вик за неотложна промяна. Румен Радев спечели с много, но тези гласоподаватели няма да се обединят зад една политическа платформа. Те дори не искат да чуят думичката "политика", камо ли да застанат например зад БСП - а няма как да има "оправия" без политика. Още по-страшното е, че българите искат сега, веднага, моментално всичко да се оправи, а не може. Това е все едно години наред да си трупал в двора мръсотия, отпадъци, боклуци и да искаш всичко да светне за минута-две – няма как да стане.

Именно липсата на силна алтернатива на ГЕРБ предполага сериозни проблеми и в бъдеще – защото за да строиш здрава къща, трябва здрава основа. Като напълно нови играчи засега се очертават Веселин Марешки и Слави Трифонов. Паметта на хората е къса, но и двамата имат потенциала да се превърнат в нещо подобно на Николай Бареков. Достатъчно е да се поогледаме и да си припомним някои неща от миналото – как Марешки се издигна до позицията, в която е, какво поведение имаше Слави Трифонов към „силните на деня“, срещу които уж се бори с референдума си. Нови месии или нови експерименти „Бареков“ са показали отдавна до какво водят.

Президентът не прави това, което ви обещават

Буквално часове остават до края на кандидат-президентската кампания и щом удари Денят за размисъл, ще замлъкне (поне за кратко!) попули...

Голямата опасност

Категоричният вот и огромната избирателна активност на референдума на Слави Трифонов. Там, заплахата се крие в одобрението на въпрос номер едно: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?".

Без капка съмнение този тип мажоритарна система е отлична от идеалистична гледна точка и катастрофална от реалистична гледна точка. От идеалистична гледна точка е чудесно да избираме депутати, които да бъдат издигнати от мястото, където живеем – хора, които може би познаваме дори лично, които бихме могли да преценим каква работа ще свършат в парламента и дали ще защитят интересите ни. От реалистична гледна точка, при ново разделяне на едномандатни региони в страната, ще има много и много места, които ще изпъкнат като Галиче – с местен феодал, който се договаря с големите партии, слага "личност" за избор и осигурява абсолютно мнозинство. Факт е, че при едномандатни райони ще трябват много по-малко гласове, за да стане някой депутат – 5000 изглежда като долна граница. Ще лъсне безмилостно ясно кой къде и какво владее. И да, картинката ще е грозна. Ще печелят тези с най-добрата организация и с най-развитите партийни структури по места. Това са големите, утвърдени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС.

Надеждата

Масовата и висока избирателна активност. Не е само заради "задължителното гласуване" - на хората им писна тотално и все повече се ангажират с нещата. По-ясен знак от случилото се на президентските избори здраве му кажи. Този народен натиск може да е много полезен, за да поработят политическите ни търтеи за нещо по-добро. Надеждата е малка, едва мъждукаща – защото не може да се очаква от хора, чието второ име е "провал", изведнъж да заслужат името "успех". С бой обаче поне може да минат от "провал" на "надежда" - а виртуалното размахване на тоягата народът вече го направи. Дано уврат някои дебели глави, че съвсем не е далеч и реалното сурвакане при това положение на нещата. Дано и ние, като народ и граждани, да не забравим, че има нужда да размахаме гьостерицата - най-малкото да я размахаме.

Политическата чалга Трифонов!

Не стига че всяка вечер се натрапва на зрителите в един от най-гледаните телевизионни часови пояси, както се казва, непоканен и самонат...

Бъдещето

От чисто академична гледна точка ще е интересно какво ще направи Бойко Борисов. Стартира ли той играта за завземане на пълна власт по пътя на мажоритарната система? Ще му позволят ли другите – защото те са едно цяло, но ако един е най-отгоре, за другите ще има по-малко кокал, даже никакъв. Ще опита ли Цветан Цветанов да се възползва от „публичната слабост“ на лидера на ГЕРБ? Ще има ли разчистване на кадри в партията на Борисов? Ще се превърне ли борбата във възможност мажоритарно да се появяват фигури, които да се борят в парламента за най-важното нещо, определящо съвременната хубава за живот държава – независима и работеща съдебна система? Надеждата, както вече казах по-горе, е много малка. Но и в Румъния надеждата да има някоя като Лаура Кьовеши не беше голяма. Остава ни да се надяваме, че мафията – политическа и икономическа, ще се разсее в битката за кокала и да ѝ го отмъкнем, докато се усети. Изглежда като последен шанс - иначе ще се наложи да хващаме пътя към Терминал 1 или Терминал 2.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com