Прокуратурата е зло*

5130
Прокуратурата е зло*
Снимка: БГНЕС

Ролята на прокуратурата в съдебната ни система отдавна е обект на сериозни дискусии, макар и недостатъчно широки. Темата отново излезе на преден план, след като журналистическо разследване на Нова телевизия показа как бившият шеф на ВМА генерал-майор Стоян Тонев е сключвал крайно неизгодни за болницата рамкови договори и как цели осем години прокуратурата не намери време да се задейства по осем одитни доклада от "Вътрешен одит" на ВМА, даващи изчерпателни данни за случващото се. Сега прокуратурата повдигна обвинение на Тонев, въпросът е колко би издържало то и дали при смяна на политическата ситуация ще се почне познатата за държавното ни обвинение игра на "давност".

Именно по отношение на политическата обвързаност на прокуратурата публикуваме без съкращения текст, написан от адвокат Николай Хаджигенов. Неговата позиция е крайно сурова и е време не просто да се замислим къде са стигнали нещата, а да ги върнем в положението, в което трябва да са:

Всъщност до идването на власт на цацаров, прокуратурата беше обикновен пример за политическа проституция: лягаше с всяка една власт и на другият ден след падането и, обръщаше гръб на предишните и лягаше с новите.

И да.

Със сигурност това не е безвъзмездно, макар че за част от престациите можем само да гадаем.

И да.

С абсолютна сигурност прокуратурата е част не само от политическият живот, но и от политическата корупция у нас.

Всичко това се промени драстично след идването на власт на цацаров, при когото прокуратурата от пазител на злото се превърна в зло, а самият цацаров от главен прокурор в главен политически играч на Републиката.

Политическата му игра започна от Костинброд, мина през убийството на Пеевски, казуса КТБ и поне за сега завърши със заигравката със Слави Трифонов по повод референдума. Излишно е да казвам, какво би се случило с него в една нормална страна по простата причина, че ние не сме нормална страна.

Прокуратура у нас е зло по много причини. Само една от тях е корупцията на всички възможни нива, но това далеч не е първата причината или дори не е най-важният проблем в прокуратурата, доколкото корупция има от как свят светува и ще я има още много време. Проблемът започна с политическата проституция и с оказваните услуги на и към властта за целият пост тоталитарен период от вече почти три десетилетия и се стигне до сегашния момент, когато всички са корумпирани и или подчинени и което е по-важно ниКОЙ прокурор не върши НИЩО от това, което всъщност трябва да върши, а именно: да съблюдава за правилното и еднакво прилагане на закона. Това включва, разбира се, и дребното задължения на прокуратурата, прилагайки закона да преследва извършването на всички престъпления. Това е нещото, което просто не случва у нас.

И е очевидно, въпреки размахваните от прокуратурата статистики, надути с присъди за по една цигара марихуана, алкохол и прочие тъпотии. Благодарение на положените усилия от страна прокуратурата в опазването на злото и на самите себе си, даде възможност на борисов с присъщият му апломб да обяви, че у нас просто няма политическа корупция?

Както и да е.

За режимът "борисов" сме писали толкова много през последните години, че имаме чувството, че сме казали всичко.

Съвсем всичко.

Прокуратурата било, като политическа проституция, било като пазител на злото, е функция на властта. Осъзнавайки това, цацаров реши че не желае да бъде само пазител на злото, а иска самият той да е зло. Или да осребри, властта си по подходящ начин, доколкото у нас единствената цел на властта е да бъде осребрена подходящо. В крайна сметка прокуратурата е могъщо оръжие и попаднала в неговите ръце беше използвана до степен реалната власт в Републиката да не е в ръцете на народа или упражнявана от представителите на народа, а в ръцете на дон цаци, както е известен в средите на умните и красивите по социалните мрежи, чийто граждански бунт стига до там. Някое колажче, карикатура, посочването в няколко реда недъзите на подчиненото му ведомство в игра на думи, като приКриватура или прокурВатура и тва е.

Бунтът на мравките в мрежата……

Както и да е.

Време е да зарежем лиричните отклонения и да посочим малко конкретика за да е ясно защо прокуратурата е зло.

Не, че не сме го правили безброй пъти, но явно не е достатъчно.

Само на страниците в блогА сме посочили безброй примери как прокуратурата не разследва престъпления извършени от служители на реда, което бе доведено до абсурд при управлението на цацаров. Вярвайте ни, не сме си и помисляли, че една неграмотна и изцяло безумна военна прокуратура успяваше при всичките си недостатъци да постига осъдителни присъди с ефективни наказания срещу служители на МВР.

Е, цивилната прокуратура понастоящем не просто отказва да разследва ефективно престъпления извършени от служители на МВР, но и ги защитава със всичка сила.

И да. И за това е виновен пряко цацаров. Точно, както и за всяко друго действие или бездействие на прокуратурата.

В цялата си бурна практика до момента не сме имало по-шумно дело от казуса на Радослав Божинов, който през 2010 г. беше спрян за проверка до НДК, защото, бидейки дългокос, се е сторил подозрителен на цивилни ченгета и след като си е позволил да знае правата си е бил почти убит от бой от двама от тях.

Въпросният казус има три основни направления.

На първо място, Радослав Божинов все още е подсъдим заедно с притеклите му се на помощ случайни минувачи.

На следващо място е решената с влязло в сила решение на Върховния съд част от казуса, в която задържането му е определено за незаконосъобразно, а за него и за нанесения му тежък побой, Върховният съд ни присъди най-голямото към момента обезщетение присъждано по дела за задържане под стража за 24 часа с всички екстри: разбирай, побой след който лежиш в Пирогов десетина дена и те събират с операции. И въпреки че платеното обезщетение е повече от десет пъти над най-високите към момента, ние с вас добре знаем, че боят е едно от двете неща, които не се връщат с пари…….

Третата част на казуса е причината, с която ще обосновем за пореден път аксиомата, че прокуратурата е зло.

Нанесеният тежък побой на Радослав Божинов от служителите на МВР е престъпление. Няма да ви обременявам с подробности, но по делата с полицейско насилие прокуратурата следва изградена схема, която винаги и без изключение довежда до резултат, че такова животно няма или ако пострадалият е имал късмета да попадне на инат адвокат и да е имало ще му е изтекла погасителната давност, а решенията на съда в Страсбург са три реда в новините и то само ако не откриват следващия квадратен метър магистрала някъде.

Кратката версия започва с това, че жалбата ни за побоят извършен от служители на 01 РПУ първоначално беше разпределена за разследване на същият етаж в същото 01 РПУ в което работят и двамата извършители. И за тези, които не са имали рядкото щастие да попаднат на третия етаж в 01 РПУ, това е един дълъг, мръсен и мрачен коридор със стаи от двете страни на коридора. Или иначе казано от стая три, щяха да разследват колегите си от стая осем, да речем.

С цената на титанични усилия, разбирайте куп жалби до всички възможни инстанции, успяхме да прехвърлим делото в следствието. Не бързайте да се радвате, щото го дадоха за разследване в отдел Следствен на СГП, чийто доскорошен началник беше известен, като Пепи еврото…..

Следователят, на който беше разпределено още на първият разпит ни уведоми, че е бивш служител на МВР и знае, че сме там за да изкараме пари, топейки доблестните служители на закона?

В крайна сметка, след куп отводи, прекратявания и прочие прокуратурата вдянаха, че няма да излезнат с нас на глава и след като ги накарахме, буквално на сила да съберат всички доказателства внесоха делото в съда, като административно нарушение?

"Гениален ход"

И вълка сит и агнето цяло и пострадалия и защитата му не са страни в производството.

Да. Ама не.

Не сме страни, ма единственият начин да ни спрат е насила. Справихме се и с това. Съдът го прекрати и го върна на прокуратурата, доколкото очевидно деянието не е административно нарушение, а престъпление.

Прокуратурата тутакси го прекрати отново. Жалихме го за пореден път и съдът уважи жалбата ни.

Мина повече от година, в която, както обикновено прокуратурата не направи нищо. Разбирайте не извърши нито едно процесуално действие, след което поредният прокурор от СРП за пореден път прекратява делото. Това, че жалба ще бъде внесена още утре в съда, който ще го отмени и върне на прокуратурата е ясно.

Проблемите са два.

Първият е повод за лиричното отклонение, с което започнахме настоящото писание и целта на което беше не просто да обясним защо прокурор е мръсна дума, а и да я изпълним със съдържание, обяснявайки защо точно. Причината е комплексна: корупция, неграмотност и всичко онова, което е зло.

Дребен пример в постановлението за прекратяване са мотивите за прекратяване: "липсват убедителни доказателства за съпричастност на обвиняемите в престъпното деяние, а показанията на Радослав Божинов са голословни, противоречиви, несъстоятелни и не се подкрепят от доказателства". Всъщност става въпрос за събрани всички необходими доказателства, включително очни ставки и прочие, като делото е не знам си колко тома и всичките тези доказателства, бяха съвсем достатъчни за Върховния съд за да установи, че именно тези служители на МВР са размазали от бой Радослав.

Това е.

Идеята на цялата схема по делата за полицейско насилие в крайна сметка е да изтече погасителна давност на деянието и да не може да се търси наказателна отговорност. И това е при всички такива дела.

Или иначе казано прокуратурата работи само по определени схеми и никога не ръководи действията си от закона.

Никога.

Прокуратурата при управлението на цацаров се превърна в злокачествен тумор, който следва да бъде отстранен на всяка цена.

И не.

Нямам предвид само цацаров, а цялата прокуратура воглаве с цацаров.

И трябва да се приложи не само оперативно отстраняване на тумора, но и пълно лечение или иначе казано, трябва да изградим прокуратурата отново по нов начин и с нови хора.

В противен случай, туморът ще убие нас.

Това поредната измама ли е?

Първият мандат за съставяне на правителство, връчен от президента Росен Плевнелиев, вече е върнат. Очаквано, от ГЕРБ отказаха да сформи...

п.с. Днес сутринта (бел. ред. - 7 декември) отивайки в СРС срещнах повече от двадесет служители на Съдебна полиция да излизат от сградата на съда. Първото, което ми хрумна е, че сигурно има бомба.

Заседанието ни започна в 09.15 ч., снехме самоличност на свидетелите и прочие и точно започнахме първия свидетел, когато дойде съобщение за бомба и опразнихме залата.

Не, че нещо, ма опразниха сградата пълна с хора поне 30 минути след като от нея излезнаха служителите на реда…….

Та, отстраняването на тумора е спешно, уважаеми.

Автор: Николай Хаджигенов

* Запазен е оригиналният правопис и изказ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com