X
 
 

Пропагандните страхове от еврото и защо имат почва у нас

2961 14
photo of Пропагандните страхове от еврото и защо имат почва у нас
Снимка: iStock/Guliver
По-старите читатели вероятно помнят трепета, който предизвикваха чуждите пари по времето на соца. Помнят сигурно и как купил полагащите се бонове за бензин, членът на туринг клуба напълваше колата със суджуци и консерви и тръгваше на пътешествие, молейки се да не му се развали нещо по пътя, та да се отвори харч. А ние, момчетата от махалата, взимахме назаем един долар за показване на входа и се пренасяхме в приказното западно царство, наречено „Кореком“.

Но валутата си беше и страшна - защото можеха да те попитат откъде я имаш и да ти се случат разни лоши неща. Тъкмо забраната обаче я правеше още по-примамлива. И когато режимът падна, неслучайно отвсякъде избликнаха мечти в зелено (заради зеления цвят на долара).

Обидата

Припомням всичко това в опит да разбера защо новите пропагандни страхове от еврото работят така успешно. В Германия те бяха свързани с нежеланието на мощната дойче марка да крепи бедните южни роднини. Във Франция се тюхкаха повече на символическа тема - окайваха интелектуалците от банкнотите, Мариана и петела, години наред продължаваха да изчисляват цените във франкове. Но лошите спомени за следвоенната инфлация на гордата, но нестабилна родна валута накрая си казаха думата. На други места водещ бе страхът, че злонамерени търговци ще използват момента да увеличат цените. Макар здравият разум да подсказва, че в пазарното стопанство търговците увеличават цените и без повод, стига да има кой да плаща. В крайна сметка се оказа, че увеличението е незначително и дебатите се насочиха към по-важни теми.

Последният аргумент се върти и из българските сайтове, но според мен водещият мотив е не толкова икономически - проблемът е накърнената национална чест. Защото гледай сега: ако днес взимам 1000 лева, представяш ли си колко унизително ще бъде утре заплатата ми да стане 500 евро. Обидата е в това, че ще лъсне огромното неравенство между нас и западняците. Левът все пак създава илюзията, че живеем в различна вселена и затова нещата не могат да се сравняват. Ако въведем разплащане с неконвертируеми буци сол, ще бъдем още по-защитени символически, нали така?

Някъде дълбоко в себе си българинът все още дели парите на наши и техни. Вече години той може да обръща парите си в евро или каквото друго пожелае, но невидимата граница не иска и не иска да изчезне. А и всеки ден някой му повтаря, че ЕС ей сега ще се разпадне - и тогава какво правим? Има и друго: с парите вече неведнъж са го премятали - комунистите на няколко пъти му обираха спестяванията с обмяна на курса, после дойде хиперинфлацията от 1990-те, а сега - евро. Вековната Андрешковска подозрителност го кара да мисли, че някой пак иска да го преметне. И колкото по-далеч е този тъмен субект, толкова по-опасна е работата.

Невежество и комплекси

Станното е, че всъщност никой в България не вярва в силата на нашия суверенен лев. Самонадеяните сравнения с английския паунд или швейцарския франк, които си били много добре извън еврото, издават единствено невежество и комплекси - къде сме ние, къде са тези стари и мощни валути. Много добре знаем какво ще стане, ако се отвържем от валутния борд и тръгнем да плаваме в откритото валутно море.

В същото време изобщо не вярваме на експертите, които ни обясняват, че еврото ще донесе стабилност и ниски лихви. А и евро-туристите, на които разчитаме, никак не обичат да обменят пари при кратки пътувания. Но колкото повече разумни аргументи ни дават, толкова повече се настройваме против еврото. Защото сме убедени, че експертите - добре платени, неразбираемо говорещи - са част от големия заговор: да ни вкарат насила в общата валута и да ни ограбят мускалчетата розово масло. Ако четеш форумите, самото ни влизане в ЕС е такова коварство - не ние сме се борили с всички сили да ни приемат, а те ни били подмамили, за да ни изсмучат работната ръка. Националното самочувствие трябва да е много тежко увредено, ако му се налага да прибягва до такива хитрости.

Да помислим и за това

И понеже настроенията против еврото най-често се вихрят из русофилските среди, ще предложа на експертите един геополитически аргумент. Еврото се опитва да стане алтернатива на долара като световна валута. Защо е важно това ли? Защото чрез долара САЩ осъществяват световно господство, товарят планетата с дълга си, налагат санкции на страни, които извършват доларови операции, забранени от Вашингтон. В този смисъл битката за еврото е битка за еманципация на нашия континент. Хайде сега да видим какво ще отговорят критиците.

Автор: Ивайло Дичев за DW

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Казвали са ми, че французите са усетили по джоба си цената за въвеждане на еврото. И не само те - навсякъде където въвеждат еврото има осезаема инфлация. Нашите политици се бият по гърдите: "Ама нали сме във валутен борд! Левът е бетон!". Е така е, ама и през този "бетон" изтече бая голяма инфлация последните месеци! Прочие, еврото има много предимства, но носи и лоши последств виж още ›› ия. Хубавото е, че няма да има нужда вече от сарафи. Помните ли шоуто на Влади Въргала, дето менкаше кинти за долари и дойче марки на "Магурата"? Е, можем само да спечелим от това че няма да ни скубят повече, дори и законни банки и чейндж бюра. Но докато Франция, дори бивши съветски републики като Естония са много по-богати от нас и за тях еврото е все едно ги е ухапала бълха, то за нас, бедните българи ще бъде все едно ни жили цяло ято стършели!!!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Горките емигранти, как грозно са се прекарали! А ако бяха отишли в Масква при най-твърдата рубла, какъв живот щяха да си живеят! Ама те и някои прости руснаци не разбират какво имат и дърпат на Запад...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анон 5 Анон преди 3 месеца Профил на трол?
  Страховете не са пропагандни, а реални. Пропаганда са опитите да ни натресат еврото. Баце в прав текст заяви на конференцията на прокопитата , че това е условие да продължат еврофондовете. Да ни контролирали банките, да не станело като в Гърция. Но пък съвсем естествено поведение на Дойче Веле, които са на принципа - за България или лошо или нищо.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Човече, как може да си толкова зле? Не извинявай, нищо лично. Не искам нищо лошо да кажа за теб, но се питам знаеш ли какво е пропаганда? Това най-общо е разпространяване на някакви идеи сред обикновените хора. Тя може да бъде и лоша, но и добра. Може да съдържа лъжи но и много истини. От заглавието веднага става ясно, че някой или някои разпространяват идеята, че еврото е нещо лошо. Така че да, п виж още ›› ропаганда си е, но това не значи че в нея няма истина.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • как ли пък не 4 как ли пък не преди 3 месеца Профил на трол?
  средно статистически БЪЛГАРИН към ИЗТОЧНИКА :Альоууу...ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере////вЕЕЕрваме ВИиии....!!!!Като толкова сте отворени направете заменката едсно към едно-т.е 1000лв.=1000 евро....ако Ви изнася!!!!АУФИДЕРЗЕН ДОЙЧЛАН–БУНДЕС–НАХТЕН–ХИТЛЕР–ЮНГЕНС!!!!ХИТЛЕР е КАПУТ!!!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А ЮНГЕНС е двойно по голям КАПУТ!!!
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А най гОООлемиО КАПУТ е Ивайло Дичев от ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере...ЕТО КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ!!!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  есейският бацил е ОСОБЕНО ОПАСЕН , той по точно не е бацил , а е модефицирана котешка тения и нанася много тежки поражения на Националното и Държавно ТЯЛО , а и засяга в частност всеки един човек. И всичко е много видимо. Какво иска ес ? Да няма България , да няма Австрия , да няма Швеция. Някакви зони с потиснато местно население и безчинстващи Враждебни мигранти/ки , това е Проектът BABYLON , am виж още ›› a ono KE PADNE. Трябва обаче и да работите за това иначе отиваме в Канализацията както го искат всички есейски ВРАГОВЕ НА НАРОДА И НАРОДИТЕ. СМЪРТ ЗА ес.СМЪРТ ЗА ес.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Н.Ф. единица 2 Н.Ф. единица преди 3 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. СМЪРТ ЗА европейският Съюз СМЪРТ ЗА европейският Съюз. ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ. есейските ценности понеже са ценности на Дявола , ценности на 3000 лобистки фирми насядали цирей около Бърлогите на тази Блудница. МРАЗИ ГИ И ПАЗИ ДЕЦАТА ОТ есейският УПАДЪК. МНОГО Е СИЛЕН И ОПАСЕН , НО НИЕ СЕ НАЛАГА ДА СМЕ ОЩЕ ПО СИЛНИ. виж още ›› ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ. СМЪРТ ЗА ес СМЪРТ ЗА ес.
 • Хан Аспарух 2.1 Хан Аспарух преди 3 месеца Профил на трол?
  Да живее конската опашка! Аз казах!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Е , хайде готов ли си ГЛОБАЛИСТКО Н*ЩОЖЕСТВО дичев за ОТГОВОРА ? Да аз те мразя без да те познавам . Само като видя логото на d.w и ето я Причината. Първо да спомена някой факти. От 1997г ние сме във валутен борд. Тоест БНБ не е народна Банка и ЛЕВЪТ не е Независима валута и е свързана с еврото. То и Държавата не е Независима и практически левът се явява някаква автономна валута.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Всичките критици на еврото и в Германия и във Франция се оказаха меко казано повече от прави и достатъчно е само да се припомни за Гърция. Родината на Историческите лъжи и Плагиатство и Актът за раждане на ес. Това за Сащ е вярно , но ес е ПРОКСИ НА Сащ и Европа не е Континент , а Субконтинент или Полуостров в Географски смисъл.
  : 2 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  А , идват Италия , Испания иии Франция. БАТАКА Е повече от огромен. ес е на СМЪРТНИЯТ СИ ОДЕР И ТОВА НЕ Е ПРОПАГАНДА , А РЕАЛНОСТ. Няма да ти влизам в Проглобалистките ти ПРОПАГАНДИ.ДОЛУ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ. ЕДИНЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ , УКРЕПВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА Р.БЪЛГАРИЯ. ВЪН ВСИЧКИ ВРАЖДЕБНИ МИГРАНТИ/КИ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ. F..F eu*d.w*nato F...F И за всички ГЛОБАЛИСТИ/КИ и за теб специално ди виж още ›› чев.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално