Пръстовите отпечатъци в болниците - да, излишни са

3192
Пръстовите отпечатъци в болниците - да, излишни са
Снимка: Getty Images/Guliver

Позабравената тема за пръстовите отпечатъци отново влезе в публичното пространство след като в края на март Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени идентификаторите като вход към лечебните заведения.

Този път новият здравен министър проф. Николай Петров​ коментира приблизителната сума, която е струвала идеята на Петър Москов. И така буквално на боклука се озова близо милион, даден за технологията, която беше истинска мъчнотия за средностатистическия български пенсионер например, който по неволя е чест посетител на болниците.

Официално: Влизаме в болница само с лична карта

Решението на Върховния административен съд да отмени задължителния вход с пръстов индентификатор в болниците, бе обнародвано в Държавен...

Ще ви припомня мотивите на съда: Идентификаторът не фигурира в нито един закон, а Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване, за да вкарат отпечатъците за ползване в системата.​ Също така текстът за пръстовия отпечатък е в противоречие с европейското законодателство, тъй като в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират при лечение по този начин.

Пръстовият идентификатор бе атакуван пред Темида от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум” и Сдружението на частните болници.

И така отново за пореден път всички ние изпихме горчилката на една идея, родена на топло в някоя стая, неприложима за здравната действителност на България. А тя е съвсем друга, но никой все още не е показал, че има достатъчни решимост и готовност да се справя с недъзите й: вечните дефицити, в които работи Здравната каса; доплащанията, когато уж си осигурен и се лекуваш; периодичните проблеми с липса или забавяне на животоподдържащи лекарства; чакането за отпускане на средства от Фонда за лечение на деца, което понякога се превръща в цяла вечност; дългогодишната все тъй неслучила се реформа в Спешната помощ, липсата на адекватно заплащане на медицинския персонал, корупционните елементи, които хвърлят петно върху Хипократовата клетва; кадрите, които рядко остават тук и още, и много.

Пръстовият отпечатък беше нагледен пример за "реформа", започнала от опаковането в пурпур на една задъхваща се от функционални, финансови и кадрови дефицити система. Едва ли е далеч от ума, че който и министър да поеме може би най-невралгичното ведомство, трябва да има поглед от проблемите на санитаря в единствената болница на 10 населени места, до менажирането на куп средства, за които да не се налага после всички да се чудим какво стана с тях.

ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръсто...

Ето защо гледайте към отменените пръстови отпечатъци и си мислете какво не ни трябва в здравеопазването.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com