Първият резултат от "съдебната реформа" - Цацаров се покри за КТБ

2144
Първият резултат от "съдебната реформа" - Цацаров се покри за КТБ
Снимка: БГНЕС

Помните ли края на 2015 година? Помните ли защо правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка на 9 декември? Е, резултатът от този акт тогава вече се вижда сега.

Вчера (8 юни) четирима депутати (Методи Андреев, Мартин Димитров, Петър Славов и Валери Симеонов) приканиха главния прокурор Сотир Цацаров да дойде в Народното събрание и да каже докъде я докара с разследването по грабежа „КТБ”. Цацаров обаче директно ги прати по дяволите, като каза, че само парламентът може да го вика, ако реши. С други думи според главния прокурор парламентът може да го вика да се отчита, само ако има общо решение на депутатите в пленарна зала.

На Цацаров не му стигнаха четирима депутати, за да каже какво върши по случая "КТБ"

Поканата на четирима депутати не можа да накара главния прокурор Сотир Цацаров да се яви в парламента и да докладва какво се върши от д...

След някой и друг ден ще минат точно две години от рухването на КТБ. Обвинени – няма. Значими заподозрени освен Цветан Василев – няма. Заподозрени физически лица, облагодетелствали се с милиони и милиарди – няма. Има само куп доклади, куп списъци, таблици и Дявол знае какво още, което периодично излиза в медиите и потъва набързо в милиардите терабайтове информация, която ни залива отвсякъде.

Държанието на Цацаров още веднъж показва защо беше толкова важно съдебната реформа да се направи както трябва. Всъщност сега в чл. 84, т. 16 на Конституцията пише, че Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Не пише обаче дали може да го вика. Текстът мина в този си вид след предложение на Лютви Местан, тогава председател на ДПС. Същият този Местан, който не беше разбрал толкова години как Ахмед Доган дерибействал и нямал изобщо намерение да се ръководи от „евро-атлантическите ценности”. Тогава, на 9 декември, Петър Славов предложи да бъде записано в Конституцията, че Народното събрание трябва да изисква доклади от главния прокурор за прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обясни напълно ясно – прокуратурата е органът на държавата за осъществяване на наказателна политика и не може да се приравнява със съдиите. Естествено, на ГЕРБ, ДПС и БСП не им изнасяше да е така, конкретно и без да подлежи на каквото и да е тълкувание – по-точно на ръководителите им и тези, които им дърпат конците на останалите уфсИ от порода "къдрава депутатска". Къде-къде по-лесно е да контролираш един главен прокурор - по-евтино е, тоже!

Сега какво – ами нищо. Лято идва, какво ще се тревожим там за някакви си 3-4 млрд. То си е нормално „големите началници” да крадат, така си е навсякъде. Нищо, че от нашите джобове крадат. Толкова много крадат, че няма как да го осъзнае обикновения Ганьо – той не е виждал 10 000 лева накуп, какво остава за 1 000 000 000 лева. Или за 3 000 000 000 лева. Много пари са това, аз толкова нямам, мисли си ганьовецът, докато надига вечер ракийката и гледа там каквото дойде – някакви музиканти, пазванти, таланти, звезди и стажанти, без да осъзнава, че това число с многото нули го плащат той и всичките като него. А съдебните пазванти липсата си ги държи все така здраво. Цяла международна компания не стигна да се сепнат малко поне, като им се каза, че не дават документи и информация, които да помогнат да се разбере КОЙ всъщност обра КТБ. Не е само Цветан Василев, ако някой не е разбрал. Няма обаче да разберем кой още беше – защото ТОЙ сега трябва сам себе си да проверява. Неудобно е някак. Следващият ТОЙ също ще е така – нали и ТОЙ краде също. Ще обяснява дълго и напоително какъв чутовен консенсус и успех е която и да е реформа, ще прави, ще показва, ще коментира даже тук там. И така, до края на България!

Автор: Ивайло Ачев

Борисов: При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте

При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com