Ново "20" - три пъти гласуване и накрая се реши главният прокурор да докладва пред НС

4189
Ново "20" - три пъти гласуване и накрая се реши главният прокурор да докладва пред НС
Снимка: БГНЕС

Невероятно, но факт – Народното събрание гласува цели три пъти още първия текст за промяна на Конституцията ни по доклада на Комисията за конституционните промени. Чак на третия път предложението мина – 191 гласа „за“, при необходими 180. На мониторите не се видя коя група как е гласувала, но стана ясно, че основно само БСП е против. 

Председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че позволява предложението на Лютви Местан да се гласува за трети път текстът, с който се изисква от главния прокурор да докладва пред Народното събрание.

Още на първия текст съдебната реформа в Народното събрание зацикли

Още на първия текст от предложените конституционни промени, съдебната реформа зацикли. Не беше прието предложението на депутата от Рефо...

Поставихте под съмнение всички изменения оттук нататък, възмути се червеният депутат Таско Ерменков. Именно от БСП възразиха, че с това трето гласуване се нарушават всякакви правила. Йордан Цонев от ДПС обаче даде пример - с 42-рото Народното събрание, когато се прегласува текст от Закона за бюджета. Нека да няма толкова патетизъм, каза той. Ако някой е свикнал да влиза през задната вратичка, това не е БСП, отвърна Ерменков. А Димитър Лазаров се опря на правилника на Народното събрание, според когото след второ гласуване резултатът е окончателен.

Припомняме, че предложението касае статута на главния прокурор. По предложение на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, подкрепено на ниво комисия, НС ще може да изисква от главния прокурор доклади за прилагането на закона, резултатите от противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика "по проблеми от съществен обществен интерес". Последната фраза, обхваната в кавички, беше премахната от подкрепения текст от комисията и не беше приета. Славов, който е син на председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, предложи и да се изслушват доклади от Инспектората на ВСС от НС, но това предложение също не мина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика