С коремно превъртане през салто и право към Русия

7129
С коремно превъртане през салто и право към Русия
Снимка: Прессекретариат на президента

Коремни превъртания, винтове, ножици, стойки, седеж, въртежи, салта – българската политика навлезе в ново поколение на картинно шоу, след като президентът Румен Радев отвори широко вратата на физическото, за сметка на умственото. Точно така, както премиерът Бойко Борисов, но на по-ниско ниво – само с "пипане на мускула" и някоя и друга снимчица от тренировка или мач.

Докато обаче се захласваме по такива ефектни изпълнения като това на Радев и го обръщаме на сеир, нещата в политически план за България продължават да са както би бил Красимир Каракачанов на висилка – трагедия. И ако мнозина си мислят, че вече е много зле и трудно ще стане по-зле, нека не бързат – българите отдавна сме доказали, че сме оптимисти и винаги може да е по-зле.

БелеНЕ!

Знаете ли какво представлява Прозорецът на Овертон? Грубо казано това е методология, която показва дали една идея е обществено приемлив...

Рязкото вдигане на градуса покрай 3 март постави много открито въпросът накъде гледа и се стреми България. Ама наистина накъде – към Европа или към Русия? Защото сладките приказки са едно, а реалността е съвсем друго нещо. Или както казва народът: "Не ме гледай какво ти говоря, гледай ме какво правя". А изборът каква да ни е дългосрочната доктрина така и не изглежда ясно подплатен с действия.

Какво направиха българските институции, след като руският патриарх Кирил се държа точно както би се държал в хола си, с крака на масата?

Първо – и до този момент няма никаква сериозна реакция от премиера Бойко Борисов. По Конституция той има много повече правомощия от президента Румен Радев, той е главата на изпълнителната власт. Едва днес, 14 март, 10 дни по-късно външният ни министър Екатерина Захариева коментира публично случилото се, с по-твърдо изявление. Така реакцията на Валери Симеонов в случая се оказа хем най-бърза, хем най-адекватна, а Волен Сидеров веднага беше впрегнат да си заработи рублите – така, за да знае Борисов, че динената кора винаги е готова – мокра и хлъзгава.

Второ, президентът Румен Радев втвърди тона спрямо поведението на патриарх Кирил на .. 13 март. Това стана точно при посещението в Пловдив, където гостува на 68-ма бригада "Специални сили" и така, между другото, реши да се преметне на импровизирана висилка, докато всички телевизионни камери бяха готови и репортаж имаше всяка дошла телевизия – случайност, да не си помислите нещо. Та Радев заяви, че посрещнал патриарх Кирил като духовен водач, но патриархът решил да си тръгне като политик. "Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство", каза президентът.

Въпросът обаче е защо това се случва на 13 март, а не на 4-ти или поне 5-ти? И как така запис пуска Руската патриаршия, а не президентството ни? И защо в този запис се вижда само какво говори Кирил, а не Радев? Отговорите на тези въпроси не са лицеприятни. Защото когато почваш да говориш за достойнство над седмица по-късно, няма как да убедиш когото и да е, че си говорил достойно когато е трябвало!

ЧЕЗнещото под килима

Всяко чудо за три седмици – това е новият рефрен що се отнася до една от най-скандалните сделки, на които България стана свидетел...

Обезпокоителен щрих в думите на Радев е и, че не вярва, че целта на патриарх Кирил е била да всее разкол, както и че имало някой, който се опитал да похити "общия ни празник" с Русия. Пак намеци и недомлъвки – достойният и смел президент защо не си каже направо кой иска да похищава каквото и да е?

Трето и далеч по-важно – случващото се от икономическа гледна точка и то в сектор "Енергетика", където отдавна руското влияние в България е най-силно. Защото е стара истина, че когато видиш накъде отиват парите, тогава ще разбереш какво става. А в енергетиката ни се случва нещо, което хич и не прави обществено впечатление – фактическото рестартиране на проекта АЕЦ "Белене". Началото сложи лично Бойко Борисов и то преди да има каквито и да е дебати, обсъждания и ала-бала, както уверяваше енергийният министър Теменужка Петкова – същата Петкова, за която Борисов така и не каза, че не ѝ приема оставката. Та Борисов се изцепи на форум на ЕБВР в Лондон, че "днес му хрумнало" как може АЕЦ "Белене" да стане общ балкански проект. Един вид от съседите пари, от нас – ток, с примес на радиация. Така става то – такива идеи хрумват точно преди голямо събитие, а един мармот завива шоколада в станиол, докато Борисов реши да представи "идеята си" и пред руския президент Владимир Путин.

Отделно на скандално заседание на парламента беше прието Петкова да даде вариант какво правим с АЕЦ "Белене" в края на юни тази година. Заседанието се проведе час-два, след като беше официално обявено, че няма кворум в парламента, защото Теменужка Петкова е в отпуск, но тя се появи към 12 часа и се почна събиране на депутати както се събират трохи от масата – инкогнито за такъв обрат е слаба дума. И за да завършим картинката, днес (14 март), в национален ефир Петкова обяви, че референдумът за АЕЦ "Белене" всъщност не означавал вечен мораториум – референдумът дал на парламента правото да избира. Днес - мораториум, утре, като задуха по-силен геополитически вятър – вдигаме мораториума. А постоянно повтаряния от Петкова мотив, че трябва да дадем още 17 млрд. лева за "Белене", защото вече сме дали 3 млрд. и щяло да е жалко да спрем, е достоен за Алеята на идиотизма!

И докато постепенно се внушава как "Белене" е спасението на България, то няма никакви новини какво стана с проучването за газ и нефт в блок "Хан Аспарух", няма новини от "Силистар", "Терес" ... Точно преди да напиша това изречение обаче, Министерският съвет взе че съобщи, че се удължава срокът за проучване "Блок 1-21 Хан Аспарух" с още 2 години - пак голямо чакане. За сметка на това има изобилие от новини кой политик каква гимнастическа стойка чупи или не може да чупи. Повече зрелища, по-малко хляб. А политическият въпрос накъде гледа България отдавна е решен от гражданите ѝ – достатъчно е да погледнем накъде най-вече емигрират. Категорично - няма данни да е към Русия и предлаганото като път на развитие от там.

Автор: Ивайло Ачев

Обръщение към патриарх Кирил: Благодарността се заслужава*

До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси. Ваше Светейшество, Като българка искам да изкажа възмущението и обидата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com