Борисов представил пред Путин идеята за АЕЦ "Белене" като общобалкански проект

7527
Борисов представил пред Путин идеята за АЕЦ "Белене" като общобалкански проект
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов е представил идеята си за развитие на проекта АЕЦ „Белене“ като общобалкански пред президента на Руската федерация Владимир Путин.

Това съобщиха от правителствената информационна пресслужба, като оттам уточняват, че Борисов и Путин са провели телефонен разговор по-рано днес (5 март)

Борисов се обърна и към Русия за свързаността на Западните Балкани

Министърът-председателят Бойко Борисов и руският външен министър Сергей Лавров проводоха телефонен разговор днес, съобщи правителствена...

Борисов е подчертал пред Путин, че идеята му за АЕЦ "Белене" е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

Двамата са обсъдили енергийните проекти на територията на страната ни, а Борисов е запознал Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Било е коментирано и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство.

По време на разговора е било обсъдено и развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

"В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Путин поздрави Радев за 3 март

Руският президент Владимир Путин публикува в сайта на Кремъл поздравление до българския си колега Румен Радев и българския народ по слу...

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.", уточняват още от пресслужбата на премиера.

Става ясно, че Путин е поздравил Борисов по повод Националния празник на България.

Припомняме, че по-рано след Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, Борисов предложи АЕЦ "Белене" да се построи като общ балкански проект, но с европейско финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика