Захариева отвърна - на Ердоган за Кърджали, на Кирил за 3 март и азбуката

5805
Захариева отвърна - на Ердоган за Кърджали, на Кирил за 3 март и азбуката
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказванията на турския президент Реджеп Ердоган за Кърджали и думите на руския патриарх Кирил за огорчението му по повод реториката на български политици около Националния празник 3 март.

Ердоган не прави това за първи път. Той изброи много балкански държави. Нашата душа също може да бъде много широка. Границите са такива, каквито са, очертани с международен договор. Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Имало е и български политици, които са изразявали широката граница на душата си. При желание на това да се отваряме един към друг - душата нека да си е душа, но границите са ясни, стана ясно от думите на Захариева в ефира на БНТ.

МВнР за думите на Ердоган за Кърджали: Държавните граници не подлежат на преразглеждане

Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение....

Изказванията на руския патриарх Кирил

Първо, благодарността се дава, тя не се изисква, още по-малко с такъв тон. Такъв тон е, меко казано, не уместен. Този тон беше държан в президентската институция, мисля че българският президент вчера реагира и обясни неговата позиция. Мисля, че е задължително, както благодарим и винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим на стотиците хиляди жертви, които са дали войници на други държави, независимо, че са били част от територията на Русия. Признателни сме и на българските опълченци, отбеляза още Захариева.

Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и проливите. Така или иначе този интерес на Русия е дългогодишен. Не само заради изборите. Ние също се активизираме, реториката става по-интензивна преди избори, коментира първият ни дипломат по отношение на зачестилата негативна реторика към България в Русия.

България и Русия винаги са се стремели да имат прагматични и равнопоставени отношения. Позитивните връзки винаги са на лице. Благодарността се дава и българският народ я е давал. Историческите връзки са на лице и никой не ги отрича. Ние сме дали азбуката на Русия, но ние не изискваме всеки ден благодарност.

Ердоган с позната провокация към България и всички съседи на Турция (ВИДЕО)

Кърджали е част от душевните граници на Турция. Това обяви в реч в град Сакария пред свои поддръжници турският президент Реджеп Ердоган...

Нашият стратегически избор е да сме членове на Европейския съюз, но това не означава, че не трябва да имаме добри отношения с Русия, категорична бе Захариева. Тя отбеляза, че все още няма точна дата за срещата Путин-Борисов.

По отношение на въпроса защо e нямало стенограма от срещата между президента Румен Радев и руският патриарх Кирил, Захариева обясни, че е различна практиката по отношение изготвянето на стенограми от подобни срещи.

Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция е на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, напомни Захариева. Имало е призиви към конвенцията да се присъедини ЕС като съюз, защото насилието над жени, за съжаление, е често срещано, заяви тя. Чухме страховете на българските граждани и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията противоречи на българското законодателство, отбеляза още външният ни министър.

Румен Радев: Нашата признателност към Русия не е за сметка на достойнството ни

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Нашата признателност към Русия не е за сметка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика