С убийството във Враца се възмутихме от себе си

7245
С убийството във Враца се възмутихме от себе си
Снимка: Gettyimages.com

Във вторник, 12 декември, се случи жесток инцидент, ако може да бъде наречен инцидент. Момче на 18-години във Враца почина след бой с двама братя на 32 и 36 години. Очевидци казаха, че 18-годишният Тодор е бил бит с бокс и държан от двамата мъже. Прокуратурата вчера обвини братята в „съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта“ на Тодор, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Според прокуратурата боксът е бил ръцете на младежа. Разследването до момента е установило, че починалият също е нанасял удари по нападателите си с метален бокс, съобщиха от там. Снощи имаше протест и бдение във Враца след убийството на Тодор, като стотици хора се събраха пред полицията в града. В последните два дни медии и хора в социални мрежи не спират да се възмущават от случая.... опитват се да не забравят. Днес главният прокурор Сотир Цацаров изпрати на проверки във Враца и Бяла Слатина прокурори от Върховна касационна прокуратура. Възложена им е спешна проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов и на действията на органите на досъдебното производство по това дело.

Това е краткото обобщение на събитията от последните два дни, заради които обществото в България се възмути. А се възмути най-вече от себе си. Говорихме много за озверяването на хората, за загубата на ценности, как разправиите са били ежедневие във Враца, за липсващата полиция, за нагласените доказателства, за неработещите прокуратура и съд.

Силен коментар за безмилостния случай във Враца

Изписаха се много неща по темата за нелепата смърт на Тодор от Враца. Но вчера един особено силен коментар се отличи от всички останали...

Възмутихме се и от медиите.

Регионални медии от Враца публикуваха от мястото на събитието заглавия, които имаха за цел да шокират с отвратителността си, както и много много снимки на случващото се. Всеки се зачуди защо е имало журналисти на мястото на побоя, а те се предпочели да снимат.

Заглавията бяха от „Шокиращо ВИДЕО показа последните секунди от живота на пребития Теодор от Враца”, през „Вижте ужасяващи снимки на убитото момче от Враца” до „18-годишен почина след бой в центъра на Враца (ВИДЕО и СНИМКИ)“. Последното с видеото и със снимките е на „Нова телевизия“.

В редакцията на Actualno.com имаше дискусия дали можем да публикуваме една или повече от снимките, излезли в други онлайн медии. Решихме да използваме само една, на която се вижда как един мъж държи младежа, а друг замахва. На снимката се виждат още четирима души, включително момиче, което е приклекнало и гледа към тримата мъже.

Цацаров прати прокурори от ВКП във Враца заради убийството на Тодор

Прокурори от ВКП заминават на проверки във Враца и Бяла Слатина. Това разпореди главният прокурор Сотир Цацаров, който свика спешна опе...

Виждат се много свидели на случващото се, които наблюдават. Точно това всъщност възмути много от хората, но да предположим, че е действало правило на тълпата, при което всеки се надява, че другият ще направи нещо...

Многото шокиращи и окровено гнусни публикации обаче предизвикаха вълната от недоволство и отново поставиха въпроса: "Къде са полицията, прокуратурата, съдът... Къде са хората".

В Етичния кодекс на българските медии пише: "Медиите са длъжни да проявяват специална отговорност спрямо децата и техните права, като не трябва да снимат и интервюират деца относно техния личен живот без присъствието на родител или настойник, отговарящ за детето, освен ако това не е от значим обществен интерес и не може да им навреди."

Нямаме право да шокираме обществото със заглавия, чиято единствена цел е кликът и евентуалния трафик, предизвикан от съществуващото у хората желание да погледнат забраненото (18+, СНИМКИ). Събитията във Враца обаче изтъкнаха за пореден път обществени проблем - тези горните - с липсата на наказуемост и загубата на ценности. А също така и се видя неадекватността на "медиите", борещи се за клик.

Враца на бунт заради убийството на 18-годишното момче

Враца се дигна на бунт след бруталното убийство заради спор на пътя. Инцидентът потресе не само града, но и България. Стотици хора се ...

Въпреки че това е обществен проблем, а снимката - доказателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com