Ще посмее ли Румен Радев да чисти здраво и в спецслужбите?

8370
Ще посмее ли Румен Радев да чисти здраво и в спецслужбите?
Снимка: БГНЕС

Вчера, 18 май, служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че за втори път служебният премиер Стефан Янев кани на среща излезлите в отпуск ръководители на спецслужбите - ДАНС и НРС, като поясни пред медиите, че те не са се явили при първа покана за среща. И добави, че не може да работи с тях, заради начина, по който бяха огласени СРС срещу президента Румен Радев.

С действията си Рашков на практика иска да се съкрати отпуските на ръководителите на ДАНС и НРС – и вероятно ще опита да убеди Стефан Янев да ги изхвърли зад борда. "Да, няма за какво да ги жали, защото е спорно те на кого по-вярно служеха – на Бойко Борисов или на Делян Пеевски. И когато президентът излезе през есента при протестиращите с вдигнат юмрук с призива "Мутри, вън!", той имаше ясна представа какво трябва да се направи". Това коментира анализаторът Ганчо Каменарски, който добавя:

"Ако върнем лентата на времето към началото на мандата на президента Радев, може да се извади интересна кулоарна информация. Президентът имаше дискретна информация за ситуацията в ДАНС и дори мислеше дали да смени главния шеф. Надделя мнението, че Димитър Георгиев е почтен човек. В същото време неговите опити за кадрови промени на назначените от Писанчев ръководни кадри са били буквално "посечени" лично от премиера Борисов.

Президентът имаше с кого да смени Георгиев: единият от кандидатите се ползваше с името на "най-честния човек” не само в ДАНС; другият беше полковник от кариерата, смел и безкомпромисен.

Радев влезе в първата изборна надпревара в политическата си кариера почти от авиошоуто "Това сме ние" на летище Враждебна, на което дори и стари авиатори изтръпнаха, когато МиГ-29 веднага след излитането и на метри над пистата започна стръмен завой наляво.

До този момент Радев имаше вземане-даване с не най-кадърния военен министър Николай Ненчев, особено около ремонта на МиГ-29. В определена степен военните пилоти живеят в "социален кувьоз", далеч от мръсотията на политиката. Но, както казва Зорба Гъркът в книга на Никос Казандзакис, "Курва е животът. Курва!"

По всяка вероятност новоизбраният президент не направи промени в ДАНС, защото не се реши да влезе с единоборство с Делян Пеевски, не беше овладял скритите лостове на властта и не беше намерил там единомишленици. Сега може и да съжалява, но тогава остави Димитър Георгиев на поста му.

Нещата се развиваха от зле към по-зле. В ДАНС връх взе Недялко Недялков, за който сайтове като "Фрогнюз" и "Биволъ" използват етикет "човек на Пеевски".

Димитър Георгиев се опита да запази доброто си име и да не слугува. Виждайки се в безизходица, той постепенно предаде на заместника си Недялко Недялков почти цялото оперативно ръководство на агенцията и реално се оттегли, като се концентрира върху приемането на ДАНС в международна професионална организация. На свой ред той си даваше сметка, че ако подаде оставка, само "ще развърже ръцете" на Недялков за напълно безконтролна дейност.

На президента Радев всички тези неща са му пределно ясни. Първо, той не може да има пълно доверие в ДАНС, докато там царува Недялко Недялков. И още една "дребна" подробност: Пеевски има макар и не многобройно лоби в ДАНС. Един от кардиналните изходи е бъдещият нов директор на агенцията да отиде на голям компромис и да обяви, че който служител напусне по свое желание няма да бъде разследван за лобистки връзки с мафията.

Президентът Радев е стегнат от обстоятелствата в менгеме. Той също ще трябва да направи компромис, защото виси въпросът с главния прокурор Ива Гешев. Едно хрумване: какво ще стане, ако в един ден президент, премиер и председател на Народното събрание обявят, че снемат от него своето политическо доверие?"

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com