Щом и ДПС завива на Запад, спукана му е работата на Путин

12077
Щом и ДПС завива на Запад, спукана му е работата на Путин
Снимка: БГНЕС

За пръв път от 10 години Ахмед Доган се появява на живо пред собствената си партия. Да води лично заседание, на което ще се обсъждат важни теми, е специален знак - и към съпартийците му, и към другите политически сили. Съдейки по действията и по говоренето на неговия аватар Пеевски, можем с голяма доза сигурност да предположим, че почетният председател се появява, за да осъществи лично преориентацията на ДПС към Запада.

От поне 2 години се говори, че тази партия ще престане да бъде етническа и най-сетне след дълги напъни ще се префасонира в проевропейска и проатлантическа. Това, разбира се, е напълно възможно, защото тя така или иначе отдавна не представлява интересите на своя електорат, а на партийната върхушка. Корпоративните завоевания на ДПС я правят икономически не просто стабилна, а доста мощна политическа сила. Да не говорим за личното благосъстояние на нейните - към момента двама - водачи. Откъде са така приказно богати е въпрос, който изобщо не вълнува българската прокуратура, нито ДАНС, нито КПКОНПИ.

Та бидейки една заможна формация, ДПС може да си позволи всичко - включително да си смени ориентацията. И то не защото някой има нови убеждения и внезапно е израснал идейно, а защото така трябва.

Още: Когато Пеевски и Доган излязат на светло

В цялата работа никой не успява да очертае голямата картина. Всички повтарят - аман от тоя Пеевски, на всяка манджа мерудия, пръв евроатлантик и прочие. Да, със сигурност той преследва някаква цел, дори вероятно повече от една. Иска на всяка цена да го извадят от "Магнитски". Иска да размаха пръст на Русия, която очевидно не го опази от американските санкции и сега сам трябва да опъва каиша. А може и за друго да ѝ е сърдит - нещо явно не се е получило. И най-вече иска да притежава държавата - изцяло. Не че знае какво ще я прави, но явно това е научил от своите ментори Доган и Илия Павлов, царство му небесно. Но всъщност активните му маньоври са показател за нещо много по-значимо от лакомията му, която всички добре познаваме.

Войната, която Русия ще загуби, влияе върху много неща. Кой ли не се преобърна от пръв фен на Путин в негов противник - то анализатори, учени, писатели, шоузвезди от цял свят. А и политически дейци - няма вече нормален европейски или световен лидер, който да му симпатизира. Дори тези, които го поддържаха поради икономически интерес, вече смятат, че ще загуби. И това ще е катастрофа по цялата верига, работеща за руските имперски мераци.

Доган никак не е глупав. Той също вижда всичко това. И си дава сметка, че с проруска линия ДПС няма как да оцелее, колкото и дискретно да я прокарва. Тоест, може и да оцелее, но в сериозна конкуренция с БСП, разни всякакви Левици, Костя също седи на тази резервна скамейка...Какво да прави Сокола - мястото му не е там, ако иска партията му да върви напред. А той успя да я добута почти до член първи - за никого не е тайна нейната ръководна роля.

Само ако тази партия се преориентира гръмко към Запада, уйдурмата ще хване дикиш - долу Путин, край на руското енергийно влияние и т. н. Ето затова корпулентният млад и успял мъж денонощно бълва евроатлантизъм. Затова се кара и на министри, и на премиери - всичките са путинисти, само той е единствен и пресвят евроатлантик.

Още: Българският 10 ноември и новата роля на Доган и Пеевски

И ще млъкне или когато руснаците му дадат това, което иска, или когато Доган го направи премиер. Съпътстващ бонус би било ако някакви заблудени западняци повярват, че ДПС е съвсем нормална партия, изобщо не е етническа и изобщо не е корпоративна. Но понеже това едва ли ще стане скоро, пригответе се да слушате тези безсмислени излияния всеки божи ден, до откат.

Добрата новина от всичко това е, че щом Доган завърта ДПС към Запада, на товарищ Путин му е спукана работата - поне в България и поне донякъде.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com