Когато Пеевски и Доган излязат на светло

4901
Когато Пеевски и Доган излязат на светло
Снимка: БГНЕС

Когато ДПС обяви курс към модернизация и процесът е направляван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, каква модерност да се очаква? Дистопична. Политическите им биографии на свързани с групировката "Мултигруп", на забогатяване чрез странни и неясни схеми и връзки с бившата ДС, за Пеевски - и със санкции по закона "Магнитски", не дават други основания.

Ахмед Доган излезе с решението да поеме оперативното ръководство на партията след оставката на Мустафа Карадайъ. Неговото изгонване не изненада никого, особено след онзи поздравителен адрес от Доган с многозначителното "да намериш мярата" три седмици след като Карадайъ посрещна в Кърджали основния съперник на Реджеп Тайип Ердоган в президентските избори в Турция - Кемал Кълъчдароглу.

Новият лидер или пък лидери на ДПС - председател и заместник, ще станат известни на националната конференция през февруари. Дотогава председател, говорител и гуру на ПГ на ДПС е Пеевски, след като и Йордан Цонев, активен допреди няколко месеца, съвсем замлъкна.

Още: Пеевски: Путин е взел властта в България, ако дерогацията не падне (ВИДЕО)

Геополитическо напрежение

За българското общество ДПС е затворена партия с преобладаващо етнически състав от авторитарен тип - говорят няколко строго определени лица, медийните участия са ограничени до конкретни издания и журналисти, действията са субординирани, а мненията за ДПС и ръководството ѝ са в двете крайности. Доган е "мъдрец", "ерудит" и "проклятие за България", Пеевски - олигарх, "разрушител на бизнеси" и "незаобиколим фактор в ДПС и държавата като цяло", ДПС - гарант за етническия мир. Поляризациите винаги са били полезни за митологемите, с които обраснаха публичните им образи, представяйки ги като всесилни кукловоди.

За трусовете в ръководството на ДПС отношенията с Турция неведнъж са играли значима роля. Лютви Местан, Касим Дал, сега и Карадайъ, сближили се с Анкара, вече са извън партията. Местан, който подкрепи през 2015-а година Турция и НАТО след сваления от турските ВВС руски бомбардировач, беше отстранен от лидерския пост (някои медии и тогава го представиха като рестарт за ДПС, и тогава името на Филиз Хюсменова се завъртя като един от вариантите за лидер, както и сега). Почетният председател обвини тогавашния председател на ДПС в конфронтация с Русия.

Турски медии дори излязоха със заглавия, че Местан подкрепя НАТО, а Доган - Русия. Самият Местан се укри в резиденцията на турския посланик, след като охраната му от НСО бе свалена, понеже отхвърлил ултиматума на Пеевски да подаде оставка. Карадайъ също се оказа в Турция, когато бе обявена оставката му на седми ноември - и дори публикува снимка във Фейсбук пред паметник на бащата на турската република Ататюрк, който често е казвал, че Турция и България трябва да бъдат приятели.

Още: Десислава Атанасова и Делян Пеевски също ще участват в съвета по сигурността за дерогацията

През последните няколко години Карадайъ имаше няколко срещи с турския президент Ердоган, като тази година дори присъства на церемонията по встъпването му в длъжност през юни в Анкара, където беше и българският президент Румен Радев. На тържеството Карадайъ е имал специална среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев - държавата, от която България получава синьо гориво по силата на дългосрочен договор. След закрита среща с Ердоган през август м.г. лидерът на ДПС заяви, че решенията за газа (за България - б.а.) минават през Турция. Четири месеца по-късно служебният кабинет на президента задължи България с 13-годишен договор с турската компания "Боташ" за пренос на турски газ, определен от "Политико" като възможност за Русия да си върне "задушаващата хватка върху газовите доставки за Европа".

Русия и евроатлантическият избор

В началото на октомври обаче не Карадайъ, а Делян Пеевски осъди терористичната атака на палестинската групировка Хамас срещу Израел - позиция, различна от тази на Анкара. Пресцентърът на ДПС разпространи тогава становището му, в което се изразява дълбока съпричастност към израелския народ и се подчертава колко "важен и неотменим е цивилизационният ни избор и последователността ни в следването на евроатлантическите ценности".

В интервю за Дойче веле в началото на 2022-а година доцент Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев (1990-1997), посочва, че голямата сила на върхушката на ДПС е в връзката ѝ с Русия. Има ли разделение в ДПС по оста Анкара-Москва? Пред "Капитал" посланичката на Турция в България Айлин Секизкьок, в контекста на предложение за откровена дискусия за общото минало на двете държави, пита: "Защо има такава огромна благодарност към трета страна като спасител?", без да назовава Русия.

Още: Пеевски към Денков: Времената на работа “на тъмно” и задкулисните договорки приключиха

До голяма степен атаката за отпадане на дерогацията за "Лукойл" съвпадна със стремглавото издигане на Пеевски като единствен говорител на ДПС в парламента - и апологет на евроатлантизма. Сега ДПС, заедно с ГЕРБ, се опитват да представят ПП-ДБ като "проруски", след като самите те са критикувани заради същото от години.

Трудно е за вярване, че евроатлантизмът и подкрепата за Украйна мотивират Пеевски и ДПС да се солидаризират с ГЕРБ за отпадане на дерогацията. Но енергийната комисия отхвърли законопроекта на Пеевски и Делян Добрев, а вероятно и в пленарна зала ще се повтори същото. Очаква се премахването на изключението за руския суров петрол да съвпадне с ротацията през март. Дотогава ще се потвърдят - или отхвърлят упоритите слухове, че бургаската рафинерия е в процес на продажба.

Вървят едни процеси…

Факт е, че след местните избори ДПС е втора политическа сила в България след ГЕРБ по брой общински съветници и дори единствена е увеличила броя им, но гласовете за партията в абсолютно изражение намаляват. Тя е незаобиколим фактор в българската политика не заради електоралната си тежест, а заради мрежите на влияние в службите и съдебната система, както и заради икономическия ресурс, съсредоточен у неколцина. Сред доскорошния електорат на ДПС пробиват и други политически сили, зависимостта от ДПС по места отслабва, както и убедеността на българските турци, че само ДПС може да ги защити. Макар и бавен, този процес тече и би могъл да бъде ускорен с номинирането на повече кандидати от турския етнос в партийните листи.

Още: Пеевски: Денков дължи отговори какви разговори води с "Лукойл"

В Кърджали, т.нар. "крепост на ДПС", Доган смени изкаралия пет мандата кмет Хасан Азис, който беше и заместник-председател на партията, като при това не му спести публичното унижение от "състезанието" с избрания вече Ерол Мюмюн. Макар ДПС да спечели кметската позиция от раз в Кърджали и да си осигури дори по-голямо абсолютно мнозинство в общинския съвет от 2019-а година, в редиците има тих ропот, а гласовете за съветници са с около 600 по-малко, по-малко са и гласовете за кмет.

"Времената на работа "на тъмно" и задкулисните, безпринципни договорки приключиха", цитира пресцентърът на ДПС Пеевски в закана към правителството на ПП-ДБ. Ако това се случи на ДПС, би било истинска модернизация.

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Още: Пеевски обяви условието за подкрепа на бюджета от страна на ДПС

В синхрон: Пеевски и Добрев със сигнал до прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика