Първи резултати: Тежки загуби за Ердоган в Анкара и Истанбул на местните избори

8583
Първи резултати: Тежки загуби за Ердоган в Анкара и Истанбул на местните избори
Снимка: Getty images

Настоящите кметове на Анкара Мансур Яваш и на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу водят на местните избори, според предварителни данни от преброяването на гласовете на изборите, състояли се днес в Турция.

За първи път от идването на власт на Ердоган преди 21 години неговата партия (Партията на справедливостта и развитието) беше победена на изборите в цялата страна.

Според 35,8% от преброените бюлетини кметът на Анкара Мансур Яваш от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) води с 58,5%, а Тургут Алтънок от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 34% от гласовете, сочат данни на телевизия ТГРТ, цитирани от БТА.

Според преброени 62% от бюлетините настоящият градоначалник на Истанбул от опозицията на Ердоган - Екрем Имамоглу на този етап има подкрепата на 50 на сто от избирателите, а основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум е подкрепен от 41,4 на сто от избирателите. В Истанбул живее една пета от населението на Турция, което наброява близо 85 милиона души. Който контролира града ще контролирате значителна част от икономиката на Турция, включително търговията, туризма и финансите.

Още: Въоръжени сблъсъци, бой с камъни, ранени и загинал: Местните избори в Турция чертаят нов път пред страната (СНИМКИ)

Оспорвана битка за кметския пост се очертава и в егейския град Измир (трети по големина в Турция). Според преброени 55% от бюлетините Джемил Тугай от НРП получава 47,9 на сто от гласовете, а Хамза Даг от ПСР има подкрепата 37,8% от избирателите, сочат данни на ТГРТ.  

Според предварителни данни на Анадолската агенция прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в десет окръга в Източна и Югоизточна Турция. 

Според 43,3% от преброените бюлетини в населения главно с кюрди град Диарбекир кандидатката на ДЕМ за кмет на града Айше Серра Буджак Кючюк води с 63,41%, а кандидатът на ПСР Мехмет Хали Билден получава 16,50% от гласовете.

Как изглежда картата на Турция?

На пръв поглед опозицията води в европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието доминира в Анадола.

ПСР печели в Бингьол, Чорум, Елязъг, Ерзурум, Газиентеп, Ескишехир, Хатай, Кахраманмараш, Кайзери, Малатия, Коня, Коджаели, Самсун, Ризе и др.

РНП води в Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия, Амасия, Балъкесир, Бурса, Чанаккале, Денизли, Одрин и др.

Партията на Ердоган продължава да доминира в Централна Турция и има по-голям успех в югоизточните райони, опустошени от двойното земетресение през февруари 2023 г., включително в градовете Кахраманмарас и Газиантеп.

Още: Турция: последната битка на Ердоган

Изборите днес започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч. Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция, както и при предишни избори, взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано.

Около 61 млн. турци имаха право да участват в изборите в неделя, а повече от един милион млади избиратели гласуваха за първи път. Избирателната активност в 81-те провинции на страната се оценява на над 77% към момента.

70-годишният Реджеп Ердоган призна, че изборите не са протекли така, както се е надявал, но заяви пред поддръжниците си в Анкара, че те "не са край за нас, а по-скоро повратна точка". Говорейки от балкона на партийната си централа в Анкара, той обеща да използва четирите години до следващите президентски избори, за да "се обновим и да компенсираме грешките си". Привържениците му скандираха в отговор: "Стойте спокойно, този народ е с вас".

Резултатът е голям успех за председателя на CHP Озгур Озел, който похвали избирателите, че са решили да променят облика на Турция в исторически вот, предаде БГНЕС: "Те искат да отворят вратата към нов политически климат в нашата страна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com