X
 
 

Сменя ли Борисов курса?

6523 35
photo of Сменя ли Борисов курса?
Снимка: БГНЕС
Позицията на българското правителство по случая „Скрипал“ беше продадена безболезнено на хората в страната – „снишаваме се“, избягваме „ескалация“, „ще си говорим и с едните, и с другите“, „избягваме нова Студена война“.

Тази позиция обаче може да има трайни, негативни последици за страната. Накратко – тя руши доверието на основните ни партньори от ЕС и НАТО, и ни превръща в удобна мишена за провокации от страна на Русия. С неясното си поведение ние се самоизолираме в Европа и създаваме впечатление, че се стремим към непълноценен, половинчат статут в евроатлантическите организации.

Нинова: С отказа си от ЧЕЗ правителството се отказва да защити националния интерес

"Какво се случи между 01.03.2018 и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи." Това заяви в Черна гора лидерът ...

Фактите

Факт 1: Великобритания – ключова страна от ЕС и НАТО - счита, че е жертва на руска провокация. Тя споделя безпрецедентно количество разузнавателна информация с партньорите си и очаква от тях подкрепа чрез съвместни дипломатически действия. ЕС и НАТО - и над 20 страни членки, между които всички основни партньори - считат, че дадената информация е достатъчна за експулсиране на руски дипломати. Това се прави като сигнал към света, че подобно поведение няма да се толерира в ЕС. България – заедно с периферно малцинство от държави - решава да не експулсира руски дипломати.

Факт 2: Причините, които правителството на Борисов изтъква за решението си, се свеждат до „липса на достатъчно доказателства“. Това е руската теза по случая „Скрипал“. Австрия, която също не експулсира руски дипломат, споделя напълно позицията на Великобритания и не оспорва представените доказателства. Тя изтъква, че ще се въздържи от експулсиране, защото е неутрална държава (не е членка на НАТО) и Виена е седалище на ОССЕ, което може да се използва като платформа за преговори с Русия. Т.е. България не само не се солидаризира с останалите основни свои партньори, но и възприема руската гледна точка към скандала едно към едно.

Факт 3: Вместо да експулсира дипломати, България привиква своя посланик в Москва за консултации. Той обаче ще бъде върнат след Великден обратно, защото трябвало да открие изложба в руската столица. С този аргумент българската позиция придобива и леко абсурден характер.

Факт 4: През цялото време София твърди, че решението ѝ следва от факта на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Това просто не е вярно. Като председател имаме ангажимент да работим за постигането на обща европейска позиция по въпроса. Заставайки на страната на периферно малцинство, всъщност ние пречим на постигането на консенсус.

Бойко Борисов: Ограничаваме се с пълната подкрепа за Лондон, не гоним руски дипломати

Оставаме на ниво реакция от Европейския съвет (бел. ред. - Съветът каза, че "най-вероятно" зад нападението срещу Сергей Скрипал стои Ру...

Ползите и вредите

Вредите от тази позиция са ясни – спад на доверие у партньорите и засилени подозрения, че страната може да играе ролята на Троянски кон на Русия. Дали този спад на доверие ще е трайна тенденция зависи и от поведението ни оттук нататък. Но не може да се спори, че с решението си не сме подобрили имиджа си на Запад – напротив, влошихме го. В тази ситуация, когато очакваме да ни приемат в еврозоната, Шенген, банков съюз и т.н., позицията ни по „Скрипал“ очевидно не работи за нас.

На фона на тези реални щети се изтъкват евентуални бъдещи ползи от два вида. Първо, твърди се, че България по този начин би могла да посредничи между ЕС и Русия. Самото понятие „посредник“ обаче говори, че се самоизключваме от ЕС. Нещо повече, как бихме могли да сме „посредник“, когато защитаваме руската теза за липсата на „достатъчно доказателства“? България помогна на ЕС в преговорите с Ердоган, защото бяхме на същите позиции като партньорите си. В отношенията с Русия по казуса „Скрипал“ ще сме безполезни, ако не вредни за ЕС, защото съдържателно сме в другия отбор.

Второ, твърди се, че не трябва да гоним руски дипломати, защото искаме да реализираме съвместни енергийни проекти. Това са обаче различни неща – ако тези проекти са съобразени с правилата и са взаимноизгодни, те могат да се реализират със или без „Скрипал“. Проблемът е, че е спорна тяхната рентабилност. Те със сигурност ще донесат ползи за определени местни лобита, но е вероятно да се окажат неизгодни за страната. Особено проблематичен е АЕЦ „Белене“, за който дори БАН – срещу два милиона от правителството - не успя да произведе убедителен доклад, че централата някога ще е на печалба. А и да не забравяме, че такива мащабни руски проекти най-вероятно ще упражняват дългосрочно, сериозно (корупционно) влияние върху българските правителства.

Вътрешнополитическите сметки

Борисов, Юнкер и шимпанзетата

Шимпанзето "алфа-мъжкар" укрепва авторитета сред поддръжници си чрез всекидневни интимни връзки – шумни възклицания, потупване и ...

Тази външнополитическа каша е всъщност плод на вътрешнополитически сметки. От една страна Борисов не иска да загуби потенциални русофилски гласове, чиято мобилизация го изплаши по повод на Истанбулската конвенция. От друга страна той свикна да „балансира“ и взе да го прави дори по въпроси, по които не може и не бива да се балансира. Тъй като БСП се измести силно в антиевропейска, проруска посока, Борисов ги последва, за да остане в „центъра“ на политическата сцена. Така обаче той поставя под въпрос нещо досега устойчиво в ГЕРБ – следването на ясна проевропейска линия. Промяната уплаши Цветан Цветанов, който правилно осъзна, че с нея ГЕРБ няма да спечели нови гласове, но със сигурност ще загуби симпатизанти.

Като цяло казусът „Скрипал“ показа вътрешните ограничения на политиката на „балансиране“, водена от Борисов. Този, който балансира, всъщност няма собствен курс, а се влияе силно от позицията на другите. Затова към момента външната политика на България изглежда така, все едно е дело на Волен Сидеров. Балансьорът рискува да стигне само до средата на избрания маршрут обаче. А в повечето случаи това е равносилно на „доникъде“.

Автор: Даниел Смилов, Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

35 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  По музиката на "Бяла тишина" Волен Сидеров пак се насра и опръска страната ни бащина с гъста маса кафяви неща и огромна простащина а а, от нещата остана една МИ РИ ЗМА а а
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мутрафончето папка от ръката на Путкин.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Бе няма какво да се обсъжда бе, положението е ясно: Посоката е Москва! Натам сме ориентирани в момента. Колко народ само се заблуждават, че Бойко Борисов бил ориентиран към Меркел? Леле, ама прав е за материала. На такъв материал - такъв премиер се пада! И, преди време бях чул в едно интервю Йорданка Христова, която е познавала и Тодор Живков и Бойко Борисов, да отговаря на въпрос каква е разликат виж още ›› а между двамата, след кратко замисляне тя отговори, че с Тодор Живков не си е правила селфи! Снишаване, приземяване, снишаване - това е сегашната политика на България. Да напомням ли как Бойко Борисов подари на Путин кученце?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • „Борисов 3“ = „Новичок 5“ 21 „Борисов 3“ = „Новичок 5“ преди 9 месеца Профил на трол?
  „Новичок“ е кръстена група нерво-паралитични вещества, наричани агенти. Разработени са в СССР през 70-те и 80-те години на м.в. с цел да бъде избиван врагът на неговата територия. Това е химическо оръжие от четвърто поколение, а съветската програма е известна като „Фолиант“. Ако човек бъде изложен на „Новичок“, трябва да бъде съблечен, а кожата да се измие със сапун и вода. Очите да се изплакнат и виж още ›› да му се даде кислород, защото’’ Новичок“ блокира импулсите от нервите към мускулите, причинявайки колапс на цялото тяло - т ова е руският принос. На сцената излиза обаче наш Бойко – снишен международник ,ново поколение „Новичок“ – политически „Новичок". Досега се гордеехме с говореща тиква, вече и с говорещ "Новичок"След многобройни изпитания „Борисов 3“ вече е патентовано и в пуснато в денонощна експлоатация. Как действа новото изобретение на ДС-КГБ САРАЙ-БИБЛИОТЕКАРСКИЯ институт можете да видите в правителството, парламента, общините, във ведомства и институции. Да вземем например шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Когато го атакуваха с въпроси за избягалите убийци от Централния софийски затвор, той отвърна, че бягства е имало и преди - граф Монте Кристо, влакът-беглец… Ефектът бе светкавичен, токсичен и нервно-паралитичен. Попадналите под облъчването на Кирилов почнаха да се задушават, мускулите им блокираха; изгубиха ума и дума. Разклонения на Бойковия „Новичок“ 5-то поколение като Цецка Цачева и Валентин Радев също бяха хвърлени в боя. Пораженията върху населението надминаха и тези от братски "Чернобил".политическата лаборатория на Борисов разполага с големи количества разнообразни по своето въздействие и убийствен ефект материали. Почнете с Цецо, минете през Антон, Тома и паркирайте при Катето, Румито, Лилито, Томи, Краси, Валерката и Волният вятър. За катализа се използва веществото „поразяваща цацаратура“. Нещо като барбитуровата киселина за Н2О2. За да се избегнат и най-малките шансове за оцеляване, прибавете самостоятелното БОВД – бойно отровно вещество „Делян“ „Говореща тиква и „Новичок“ 5 – една наистина добра комбинация“ най-ефективното оръжие за масово поразяване в нашето съвремие. 100% унищожителен ефект. Доказано: 2,5 млн българи ги няма вече Скоо и останалите
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не би имало нормален Български премиер който да иска конфронтация с Турция и Русия при сегашното състояние на нещата.И ако по дефалт да се конфронтираме с Турция то никога с Русия, НО.Имаме ли ракети с дето ще сринем Истамбул и Анкара ? Имаме ли надежно пво > Имаме ли стена с дето да се оазим от враждебните мигранти/ки.Заради ВАС АТЛАНТИНО смилов НЯМАМЕи дано да си получите заслужените наказах виж още ›› ия
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мда. От твоите съждения излиза, че Македония има ядрени ракети. Македония има надеждно ПВО. Македония има ядрени подводници (в Охридското езеро се намират). Македония има даже средства с които да обезвреди цялата ПВО на Русия! Затова сигурно Македония изгони руския посланик, но ние не. Щото ние сме по-слаби от Македония нали?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Видов ден ще дойде 19 Видов ден ще дойде преди 9 месеца Профил на трол?
  Когато истината изплува, всички държавици, който експулсираха дипломати и се разлаяха след като англетата нададоха вой ще изглеждат като пълни идиоти.
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ес е ПЪЛЕН г*З .ЗАПАДА Е ОТГОВОРЕН ЗА ВСИЧКИ НЕЩАСТИЯ
  : 11 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • скандални данни са изнесени за Bg хазарта 18 скандални данни са изнесени за Bg хазарта преди 9 месеца Профил на трол?
  и отговорност за тази катастрофа носи мутрата от снимката горе. А иначе - нека нацията и тв-тата да се занимават с чистачката на затвора и да рипат да защитават матушка си путина ...· :youtube.com/watch?v=RsF9PdUh8OQ&t=6s - какво значи 2,73 млрд. лв. годишно (за 2016 г., през 2017 са със сигурност са над 3 млрд. лв.) - България е №1 в класацията с 2,91% от БВП-то си - дори страни като Ве виж още ›› ликобритания, Норвегия и пр. са далеч зад нас. Турция практически е забранила хазарта. А Хазарт е индустрия, която разрушава конкурантоспособността на страната и БУКВАЛНО изтрива национален продукт... през 2007 г. пазарът е бил 617 млн. лв. или 0,97% от БВП днес е 3 пъти повече. Вече се унищожава национален продукт колкото се е изхарчило, за армията, МВР и още нещо отгоре. Това не значи, че трябва да се забрани, защото това ще го направи криминален пазар, а да се ограничи масовия хазарт - да се спре масовата телевизионна реклама и да се извадят от градовете игралните зали (оставят се тази по границити). Евентуално може да се да се създадат центрове в Северозападна България.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Че КОЙ не знае, че сме кагебейска задунайская губерния-колония?!
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  вече сме руска мафиотска територия за пране на пари - скоро ще обявят и руско малцинство от пенсионирани КГБета и сбогом България
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • За лочещите от копанята на Дойче веле 16 За лочещите от копанята на Дойче веле преди 9 месеца Профил на трол?
  Ръководител на британската лаборатория "Портън Даун" призна, че експертите му не могат да определят страната, в която е произведена отровата, което отрови бившия полковник ГРУ Сергей Скрипла. Британското външно министерство беше принудено да признае, че обвиненията срещу Русия във връзка с делото Skripal се основават на допускания.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Терезка се изтреска !
  : 12 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Само като видя, че е от Дойче веле и знам, че ще има плюене . Е там са българите олигофрени !
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ти за неолигофрен ли се смяташ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Слави Трифонов към кмета на Стара Загора...

Шоуменът Слави Трифонов публикува във Фейсбук профила си подигравателен коментар за кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), който з...

Последно в Актуално